Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Δ' Δημοτικού

Παραδοσιακό πρωινό στην τάξη μας, 2024Στο πλαίσιο του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και της εκπαιδευτικής μας εργασίας με θέμα «Αναζήτηση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων», η Δ’ τάξη (σχ. έτος 2024-2025) είχε την ευκαιρία να εστιάσει στον πλούτο της Ηπείρου και να γνωρίσει καλύτερα τα προϊόντα που προκύπτουν από την αξιοποίηση των τοπικών πρώτων υλών. Έτσι, προτείναμε τη δράση αυτή, ώστε οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός παραδοσιακού πρωινού φτιαγμένου αποκλειστικά από πρώτες ύλες του γεωγραφικού μας διαμερίσματος. Επιλέξαμε ως παράδειγμα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής μας: την παραδοσιακή σούπα τραχανά. Ο τραχανάς είναι ένα αυθεντικό τοπικό προϊόν που παράγεται από συνδυασμό σιταριού και γάλακτος ή γιαουρτιού, βασισμένος στις κτηνοτροφικές και γεωργικές παραδόσεις της Ηπείρου.

Η Δραστηριότητά μας

  • Παρασκευή Τραχανά: Αρχικά, μάθαμε για τη διαδικασία παρασκευής του τραχανά, από την επιλογή των πρώτων υλών (σιτάρι, γάλα) μέχρι το ζύμωμα και την ξήρανση. Αντιληφθήκαμε τη σύνδεση των κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων με τη διατροφή μας.
  • Μαγείρεμα: Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των δασκάλων και των γονέων, μαγειρέψαμε τη σούπα τραχανά στην τάξη μας. Προσθέσαμε τοπικό βούτυρο, φρέσκο γάλα και λίγη φέτα, αναδεικνύοντας τη γεύση και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων.

Μέσα από αυτή τη δράση κατανοήσαμε τη σημασία των τοπικών προϊόντων, όπως ο τραχανάς, για την ταυτότητα και τη διατροφή του τόπου μας, εξετάσαμε πώς οι πρώτες ύλες του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, όπως το σιτάρι, το γάλα και η φέτα, μπορούν να συνδυαστούν για τη δημιουργία ενός παραδοσιακού και θρεπτικού πρωινού, συνδέσαμε τη γαστρονομία με το περιβάλλον και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της περιοχής μας.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)


Κύλιση στην Αρχή