Στο πλαίσιο του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και της εκπαιδευτικής μας εργασίας με θέμα «Αναζήτηση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων», η Δ’ τάξη (σχ. έτος 2024-2025) είχε την ευκαιρία να εστιάσει στον πλούτο της Ηπείρου και να γνωρίσει καλύτερα τα προϊόντα που προκύπτουν από την αξιοποίηση των τοπικών πρώτων υλών. Έτσι, προτείναμε τη δράση αυτή, ώστε οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός παραδοσιακού πρωινού φτιαγμένου αποκλειστικά από πρώτες ύλες του γεωγραφικού μας διαμερίσματος. Επιλέξαμε ως παράδειγμα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής μας: την παραδοσιακή σούπα τραχανά. Ο τραχανάς είναι ένα αυθεντικό τοπικό προϊόν που παράγεται από συνδυασμό σιταριού και γάλακτος ή γιαουρτιού, βασισμένος στις κτηνοτροφικές και γεωργικές παραδόσεις της Ηπείρου.
Η Δραστηριότητά μας
Μέσα από αυτή τη δράση κατανοήσαμε τη σημασία των τοπικών προϊόντων, όπως ο τραχανάς, για την ταυτότητα και τη διατροφή του τόπου μας, εξετάσαμε πώς οι πρώτες ύλες του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, όπως το σιτάρι, το γάλα και η φέτα, μπορούν να συνδυαστούν για τη δημιουργία ενός παραδοσιακού και θρεπτικού πρωινού, συνδέσαμε τη γαστρονομία με το περιβάλλον και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της περιοχής μας.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)