Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Δ' Δημοτικού

Εξερεύνηση Δύο Κειμένων για τις Φυσικές Καταστροφές  με ήρωες παιδιάΗ καινοτόμος μέθοδος της ανεστραμμένης τάξης συνδυάζει τη μάθηση με τη βιωματική ενασχόληση, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να εμπλακούν ενεργά στη διδακτική διαδικασία. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη μελέτη δύο κειμένων με θέμα τη διαχείριση των συνθηκών ακραίων καιρικών φαινομένων από τα μικρά παιδιά

Οι μαθητές/τριες ανέλυσαν δύο κείμενα: α) Το κείμενο από το σχολικό βιβλίο "Ο εξάχρονος ήρωας της Ορλεάνης" (ενότητα 6 "Ιστορίες παιδιών"), το οποίο περιγράφει την ιστορία του Ντεαμόντε Λοβ, που έγινε ήρωας της Νέας Ορλεάνης σώζοντας παιδιά από τον τυφώνα Κατρίνα, β) Το κείμενο "Η εντεκάχρονη ηρωίδα του Δέλτα" της εκπαιδευτικού Μαρίας Λύτου, που παρουσιάζει τη γενναιότητα ενός παιδιού απέναντι σε μια φυσική καταστροφή. Οι μαθητές/τριες προσέγγισαν τα κείμενα σύγχρονα και ασύγχρονα μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-me. Στο υλικό της ασύγχρονης εκπαίδευσης, εκτός από τα κείμενα, δόθηκε στους μαθητές/τριες και η οπτικοποίηση του κειμένου "Η εντεκάχρονη ηρωίδα του Δέλτα" που έγινε στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης chalkie.ai

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)


Οι Δραστηριότητες

1. Το παιχνίδι του τηλεφώνου: Με στόχο την κατανόηση και τη μνήμη, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε μια διαδραστική δραστηριότητα εμπνευσμένη από το παιδικό παιχνίδι "σπασμένο τηλέφωνο" όπου:

  • Τρία παιδιά αποχωρούν από την τάξη, και οι μαθητές διαβάζουν το κείμενο στο πρώτο παιδί.
  • Το πρώτο παιδί αφηγείται την ιστορία στο επόμενο, και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι το τρίτο παιδί.
  • Στο τέλος, αξιολογείται πόσα στοιχεία του αρχικού κειμένου έχουν διατηρηθεί.

Αυτή η διαδικασία ανέδειξε τη σημασία της ενεργητικής ακρόασης και της προφορικής αφήγησης.

2. Βέννειο Διάγραμμα: Οι μαθητές συγκρίνανε τα δύο κείμενα μέσω ενός Βέννειου Διαγράμματος, εντοπίζοντας Ομοιότητες και Διαφορές. Αυτή η ανάλυση ενίσχυσε τη δεξιότητα της κριτικής σκέψης και την κατανόηση διαφορετικών σημειωτικών τρόπων σε ένα κείμενο.

Η σχεδίαση της δραστηριότητας βασίστηκε σε προσέγγιση που προάγει ισορροπημένα την ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής, καλύπτοντας τόσο τον προφορικό όσο και τον γραπτό λόγο. Περιλαμβάνει επίσης βασικές ικανότητες όπως η ακρόαση, η ομιλία, η ανάγνωση και η γραφή, συμβάλλοντας στη συνολική γλωσσική ανάπτυξη και τον γραμματισμό. Επιπλέον ενισχύθηκε η ενσυναίσθηση, εμπνέοντας τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της αλληλεγγύης και της ψυχραιμίας σε καταστάσεις κρίσης. Μέσα από τις ηρωικές πράξεις των παιδιών στα κείμενα, καλλιεργήθηκε η ιδέα ότι ακόμη και οι μικρότεροι σε ηλικία μπορούν να κάνουν τη διαφορά, σώζοντας όχι μόνο συνομηλίκους αλλά και ενήλικες. Οι μαθητές/τριες έμαθαν ότι με ψυχραιμία και ορθολογική σκέψη, μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, αποφεύγοντας τον πανικό και τον φόβο. Αυτές οι αξίες προετοιμάζουν τα παιδιά για την αντιμετώπιση πραγματικών προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν μια στάση ενεργού πολίτη. Η δραστηριότητα αυτή ανέδειξε τη δυναμική της ανεστραμμένης τάξης, συνδυάζοντας τη θεωρητική μάθηση με βιωματικές προσεγγίσεις, όπου οι μαθητές/τριες είναι στο επίκεντρο, συμμετέχοντας ενεργά και δημιουργικά. Οι μαθητές/τριες όχι μόνο ανέπτυξαν γλωσσικές και αναλυτικές δεξιότητες, αλλά και καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και την κριτική σκέψη.

Κύλιση στην Αρχή