Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης του Σχολείου μας συμμετείχαν στο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «Μαζί!» με το τραγούδι «Γιατί είμαστε οικογένεια» σε στίχους του Α. Παπαθεοδούλου και μουσική του Φ. Δεληβοριά. Το τραγούδι παρουσιάστηκε με κινήσεις (body percussion) και νοηματική, και αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε παιδιού στην ένταξη σε μια οικογένεια και στην ψυχική ηρεμία που προσφέρει. Οι μαθητές/τριες δούλεψαν πάνω στα δικαιώματα των παιδιών, τόσο στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όσο και στα διδακτικά αντικείμενα της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Θρησκευτικών, με έμφαση στο δικαίωμα της οικογένειας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της οικογενειακής ασφάλειας και υποστήριξης για την ψυχική και συναισθηματική τους ευημερία. Συμμετέχοντας σε αυτη τη δράση γιορτάσαμε τη δημιουργικότητα και την αλληλεγγύη με ενθουσιασμό!
Το Φεστιβάλ της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Σε αυτό μετείχαν ομάδες από 9 σχολεία της περιοχής μας ενώ για τη διοργάνωσή του συνεργάστηκαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (Γ' τάξη), Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (Δ' τάξη), Τάγκα Ιππολύτη, Γκάντζου Μαρία (μουσικός του Σχολείου), Βέργου Βασιλική (Διευθύντρια του Σχολείου)
Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας έζησαν μια εκπληκτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας! Ο ενθουσιασμός τους ήταν τεράστιος, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν όλα τα έργα που δημιούργησαν στο μάθημα των Γαλλικών για τους Ολυμπιακούς αγώνες Παρίσι 2024! Οι μασκότ και οι δάδες δημιουργήθηκαν με τη συμβολή της εκπαιδευτικού των Εικαστικών Ευαγγελίνας Πασσιά! Ο Γενικος Πρόξενος της Γαλλίας, Jean-Luc-Lavaud, εντυπωσιάστηκε από τη δάδα μας, και οι μαθητές/μαθήτριες της Ε' τάξης αποφάσισαν να του την δωρίσουν!
-"Voici la flamme olympique" (Ορίστε η Ολυμπιακή φλόγα)
-"Je vous remercie" (Σας ευχαριστώ)
Συγχαρητήρια σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα για την εξαιρετική τελετή!
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μούτσιου Αλεξία-Αγγελική (Εκπαιδευτικός Γαλλικών), Πασσιά Ευαγγελία (Εκπαιδευτικός Εικαστικών), Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Γκουρογιάννη Ιωάννα (ΠΕ11), Βέργου Βασιλική (Διευθύντρια του Σχολείου)
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' και Στ΄ τάξης συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών με τίτλο: «Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο-Πολίτης του Κόσμου», που πραγματοποιήθηκε 5-7 Απριλίου 2024 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
Η Ε' τάξη συμμετείχε με το POSTER "Σέβομαι τα ζώα, υποστηρίζω τους αδύναμους". Με αφορμή την ύπαρξη αδέσποτων ζώων ακόμη και στην αυλή του σχολείου μας, έγινε μια συζήτηση με τους μαθητές/τριες για τους λόγους που δημιουργείται αυτό το πρόβλημα και για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυσή του προς όφελος αυτών των ζώων και της τοπικής κοινωνίας. Κατά τη συζήτηση, σε σχέση με τον όρο «ζώα», αναφέρθηκαν οι έννοιες «κατοικίδια», «άγρια», «απειλούμενα με εξαφάνιση», «έλλειψη μέριμνας» και «εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο». Οι μαθητές/τριες έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία και κινητοποιήθηκαν περισσότερο με τις έννοιες «εγκατάλειψη ζώου», «έλλειψη μέριμνας» και «κακομεταχείριση». Με βάση αυτές τις έννοιες, οι αντίστοιχες ομάδες εργασίας δημιούργησαν κείμενα, ποιήματα χαϊκού, εικαστικές δημιουργίες και φυλλάδια ευαισθητοποίησης, με τελικό παραγόμενο την αφίσα για το Μαθητικό Συνέδριο.
Η ΣΤ' τάξη συμμετείχε στο συνέδριο με την εργασία "Έχω, έχεις, έχει….όλοι έχουμε δικαιώματα", παρουσιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα για παιχνίδι. Το βασικότερο κριτήριο επιλογής του συγκεκριμένου θέματος είναι ότι άπτεται των ενδιαφερόντων των παιδιών, ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις της ηλικίας τους και εξυπηρετεί τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους γύρω από αυτό, που φαίνεται ότι τους κινητοποίησε να εργαστούν συστηματικά και με λαχτάρα. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές/τριες κατάφεραν να βιώσουν την εμπειρία συμμετοχής σ’ ένα μαθητικό συνέδριο και να αποκομίσουν οφέλη από αυτό, να γνωστοποιήσουν τους προβληματισμούς τους στους συνομηλίκους τους, να ευαισθητοποιήσουν και άλλους μαθητές σχετικά με τη σπουδαιότητα εφαρμογής των δικαιωμάτων, να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας αποδεχόμενοι τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, να εφαρμόσουν τη δημοκρατική κουλτούρα κατά τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες με συνομηλίκους και να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την έννοια «δικαίωμα» σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες και επιθυμίες τους.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Χειλάς Αθανάσιος, Μούτσιου Αλεξία-Αγγελική (Ε' τάξη), Πουρλιάκας Γρηγόριος, Ζήκου Θεοφανή (ΣΤ' τάξη), Βέργου Βασιλική (Διευθύντρια του Σχολείου)
Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στην όμορφη ατμόσφαιρα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του Σχολείου μας συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024 με μια σειρά δραστηριοτήτων που ανέδειξαν τη μαγεία του λόγου και της δημιουργικότητας.
Πριν την επίσκεψή τους εκεί, οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης ως ...μεγαλύτεροι ετοιμάστηκαν για το "ταξίδι" τους γνωρίζοντας την αφίσα της φετινής ημέρας, μαθαίνοντας για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια του (2 Απριλίου είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς), διαβάζοντας το μήνυμα "Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας! Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας..." για το 2024 που γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono. Όλα αυτά "τρύπωσαν" στο διαβατήριο (τρίπτυχο φυλλάδιο) του ταξιδιού τους μαζί με σελιδοδείκτες που ζωγράφισαν για τη μέρα αυτή!
Στη Βιβλιοθήκη, οι μικροί μαθητές είδαν και άκουσαν το μήνυμα της φετινής ημέρας παρουσιασμένο και στη νοηματική γλώσσα και συζήτησαν για την ανάγνωση βιβλίων από όλους τους ανθρώπους. Έγινε ανάγνωση του βιβλίου “Ο κηπουρός των παραμυθιών” του Claudio Gobbetti, σε εικονογράφηση Diyana Nikolova των εκδόσεων Τζιαμπίρης – Πυραμίδα και συζήτησαν για τη γέννηση και το ταξίδι των ιστοριών... Με αφορμή τις εικόνες του βιβλίου, τα παιδιά έμαθαν για τη γραφομηχανή, και όπως και ο ήρωας του βιβλίου μάζεψαν φύλλα, έδεσαν τα βιβλία που τα ίδια δημιούργησαν και έκαναν τα φύλλα αυτά τα φύλλα του δέντρου της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ, Μάγκου Μόνικα, Τάγκα Ιππολύτη (ΠΕ70)
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' και Ε' τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας», του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική, την Ακαδημία Νευροεπιστημών και τη Σχολή Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», στις 08 και 11 Μαρτίου 2024. Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει σε μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου και να τους ευαισθητοποιήσει για τη σημασία της γνώσης για το νευρικό μας σύστημα, αλλά και τη σημασία της δημιουργικής σκέψης και της αναζήτησης της πρωτοτυπίας. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές και μαθήτριες κατανόησαν ότι οι λειτουργίες του σώματός μας και κάθε έκφανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς ρυθμίζονται από τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)