Δράσεις του Σχολείου μας

Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' και Ε' τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας», του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική, την Ακαδημία Νευροεπιστημών και τη Σχολή Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», στις 08 και 11 Μαρτίου 2024. Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει σε μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου και να τους ευαισθητοποιήσει για τη σημασία της γνώσης για το νευρικό μας σύστημα, αλλά και τη σημασία της δημιουργικής σκέψης και της αναζήτησης της πρωτοτυπίας. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές και μαθήτριες κατανόησαν ότι οι λειτουργίες του σώματός μας και κάθε έκφανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς ρυθμίζονται από τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70) 

Καρδιαγγειακά Νοσήματα και Παράγοντες Κινδύνου, 2024

Την Πέμπτη 08/03/2014, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ', Ε' & ΣΤ τάξεων παρακολούθησαν το εγκεκριμένο πρόγραμμα Ενημέρωσης και Πρόληψης της Υγείας "Καρδιαγγειακά Νοσήματα και Παράγοντες Κινδύνου" της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Καλλιρρόη Καλαντζή, Αν. Καθηγήτρια της Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την εξαιρετική παρουσίαση και την ανταπόκρισή της σε ερωτήματα και ζητήματα που απασχολούν τους μικρούς μας μαθητές! Εμείς πάντως δώσαμε την υπόσχεση ότι θα γίνουμε Ήρωες της Καρδιάς μας!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, Χειλάς Αθανάσιος, Πουρλιάκας Γρηγόριος (ΠΕ70)

 

Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' και Δ' τάξης του Σχολείου μας συμμετείχαν στη δράση «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας», που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου. Στο πλαίσιο της δράσης συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

Κατά τη μετάβασή τους από το σχολείο στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, οι μαθητές/τριες φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, ενώ αναπαρίσταναν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11.00 π.μ., οι μαθητές/τριες έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές. Όλοι μαζί βροντοφώναξαν "Κάτω η Βία, Πάνω η Φιλία".

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ, Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70) 

Ημέρα Δράσης κατά του σχολικού εκφοβισμού, 2024

Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται σε μια μορφή αρνητικής συμπεριφοράς που στοχεύει ένα παιδί ή έναν έφηβο στο σχολικό περιβάλλον. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι φυσική, ψυχολογική ή και τα δύο. Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού περιλαμβάνουν τον λεκτικό εκφοβισμό, τη σωματική βία, την κοινωνική απομόνωση, τον κυβερνοεκφοβισμό (μέσω του Διαδικτύου) και άλλες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς. Οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να είναι σοβαρές και να επηρεάζουν την ψυχολογική και σωματική υγεία του θύματος. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη σημασία της πρόληψης και της ενεργού αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά πρέπει να εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον στα σχολεία. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση σχετικά με το θέμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού.

Για αυτό το σκοπό και με αφορμή την ημέρα δράσης κατά του σχολικού εκφοβισμού -6 Μαρτίου- οι μαθητές/τριες της Α' τάξης σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης, αφού είδαν κάποιο βίντεο ως έναυσμα για τον σχολικό εκφοβισμό, συζήτησαν για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται, να μιλάνε και να παίζουν ώστε να είναι όλοι ασφαλείς σωματικά και ψυχικά αλλά και ευτυχισμένοι. Αμέσως μετά, χωρισμένοι σε ομάδες, σκέφτηκαν κάποια συνθήματα/μηνύματα με θετικό πρόσημο και τα κατέγραψαν σε χαρτάκια. Τα κόλλησαν σε ένα μπαλόνι το οποίο απελευθέρωσαν ψηλά στον ουρανό, ώστε να φτάσουν τα όμορφα λόγια και τα θετικά μηνύματα σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους. Είπαμε όχι στη βία, ναι στη φιλία!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μπάρμπα Μαρία, Πουρλιάκας Γρηγόριος (ΠΕ70) 

Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση, 2024

Το Σχολείο μας συμμετέχει στην καινοτόμα Δράση «Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο...», στην οποία συμμετέχουν 1821 σχολικές μονάδες σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, σχεδιάστηκε από τον Δήμο Τρικκαίων και υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης παραλάβαμε τον εξοπλισμό ρομποτικής, ο οποίος αποτελείται από έξι (6) Gigo Micro:Bit Compatible Robots και έξι (6) πλακέτες Micro:Bit, καθώς και το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό. Επίπλέον δύο εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας (Νικολού Αγγελική, ΠΕ86 και Χειλάς Αθανάσιος, ΠΕ70) παρακολούθησαν το αντίστοιχο 8ώρο πρόγραμμα κατάρτισης "Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών στο STEM και την Εκπαιδευτική Ρομποτική".

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Ιωαννίνων, η ομάδα "Ελεύθερα Ηλεκτρόνια" μαθητών/τριών της Ε' τάξης παρουσίασε κατασκευές με τον γενικό τίτλο "Στιγμές Φωτεινής Έμπνευσης", που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης. Μπορείτε να δείτε αναλυτική περιγραφή των έργων εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές/τριες της Ε' τάξης! Συγχαρητήρια στην ομάδα "Ελεύθερα Ηλεκτρόνια" για την παρουσιάση των έργων!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70) 

Κύλιση στην Αρχή