Δράσεις του Σχολείου μας

Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' και Δ' τάξης του Σχολείου μας συμμετείχαν στη δράση «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας», που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου. Στο πλαίσιο της δράσης συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

Κατά τη μετάβασή τους από το σχολείο στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, οι μαθητές/τριες φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, ενώ αναπαρίσταναν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11.00 π.μ., οι μαθητές/τριες έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές. Όλοι μαζί βροντοφώναξαν "Κάτω η Βία, Πάνω η Φιλία".

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ, Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70) 


Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλα κοινωνικά/θεσμικά πλαίσια όπως είναι η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι εφήβοι σε όλο τον κόσμο. Είναι μια πρακτική που προκαλεί πόνο, άγχος και ανασφάλεια σε όσους την υφίστανται, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει στο σχολείο. Στο σχολείο μας, αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς τους συμμαθητές μας και δεν αφήνουμε κανέναν να αισθανθεί μόνος ή αποκλεισμένος.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε διοργανώσει συζητήσεις και εργαστήρια για να ενημερώσουμε τους μαθητές μας σχετικά με τη σοβαρότητα του εκφοβισμού και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα θύματα. Μέσω παιχνιδιού ρόλων και ανοικτών συζητήσεων, βιωματικά εργαστήρια με στήσιμο “παγωμένων εικόνων”, εικαστικές δράσεις και δημιουργία αφίσας στο μάθημα των Αγγλικών δείξαμε τις διάφορες μορφές εκφοβισμού και πώς μπορούμε να στηρίξουμε όσους τον υφίστανται και προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας και σεβασμού. Είδαμε σχετικά  βίντεο (Σπάσε τη σιωπή, Όλιβερ ΜπάτονΤο τηλεκοντρόλ) που στόχο είχαν να μάθουν τους μαθητές να αναγνωρίζουν τον σχολικό εκφοβισμό. Κάναμε συζητήσεις και δραστηριότητες που εστίαζαν στην κατανόηση του τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. 

Επίσης, έχουμε δώσει έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων και στην ενθάρρυνση της αναφοράς οποιουδήποτε περιστατικού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς μας ή σε κάποιον ενήλικα. Θέλουμε οι μαθητές να γνωρίζουν ότι υπάρχει πάντα κάποιος που μπορεί να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει.

Η πανελλήνια δράση "Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία" αντιπροσωπεύει τη φωνή μας κατά του εκφοβισμού. Προτρέψαμε τους μαθητές/τριες της Γ΄και Δ΄τάξης του σχολείου μας να συμμετάσχουν στην πανελλήνια δράση προετοιμάζοντάς τους για τη συμμετοχή τους και ενθαρρύνοντάς τους να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον εκφοβισμό και τη σημασία της αλληλεγγύης. Η δράση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Παν/μίου Ιωαννίνων υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την Αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου.

Με αυτές τις δράσεις, επιδιώξαμε όχι μόνο να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας για τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και να τα ενθαρρύνουμε να αναλάβουν δράση για την αλλαγή και τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και συνεργατικού περιβάλλοντος στο σχολείο και πέρα από αυτό. Με συνεχή προσπάθεια και συνεργασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο η σιωπή δεν θα έχει πλέον χώρο.

Κύλιση στην Αρχή