art banner

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις 2013-2014

Μονοήμερο Πρόγραμμα "Το Δάσος", ΚΠΕ Κόνιτσας

Μονοήμερο Πρόγραμμα: Το Δάσος, ΚΠΕ Κόνιτσας

Ελάτε να γνωρίσουμε το δασικό οικοσύστημα της περιοχής, τα είδη χλωρίδας και πανίδας, τα αβιοτικά στοιχεία και τις μεταξύ τους σχέσεις. Να συνειδητοποιήσουμε την αξία του δάσους για τη ζωή των ζωντανών οργανισμών και για την ποιότητα της ζωής μας. Να πλησιάσουμε το δάσος με όλες μας τις αισθήσεις, να χαρούμε την επαφή μαζί του και να εκφραστούμε καλλιτεχνικά...

Περισσότερα...


Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πασσαρώνας

02-05-2014: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πασσαρώνας

Στο λόφο «Καστρί», στην περιοχή του χωριού Μεγάλο Γαρδίκι του ΔΔ Πασσαρώνας, στον σημερινό Δήμο Ζίτσας, σώζονται κατάλοιπα οχυρωμένης αρχαίας πόλης, ενώ στις παρυφές του λόφου, 2 χλμ. βόρεια της ακρόπολης, σώζονται λείψανα αρχαίου ναού. Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές ακολουθησαν την πορεία των αρχαίων τειχών και των οικοδομικών καταλοίπων της ακρόπολης, η οποία υπήρξε σημαντικό πολιτικό και διοικητικό κέντρο από την εποχή του Πύρρου και μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Έγινε θεματική ξενάγηση, προκειμένου να καταλάβουν οι μικροί επισκέπτες το χώρο και την ιστορία του και ακολούθησε περιήγηση στους πρόποδες του λόφου, όπου οι μαθητές απόλαυσαν το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

09/04/2014: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης

Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Γ? τάξη με τη συνεργασία των γονέων και κηδεμόνων. Η συγκεκριμένη δράση, την οποία παρακολούθησαν οι γονείς των μαθητών, αποσκοπούσε στο  να κατανοήσουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο τις λατρευτικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, αφού έγινε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιήθηκε λατρευτικό δρώμενο αναπαράστασης προσφορών-σπονδές στο υπαίθριο ιερό του Δωδωναίου Δία κάτω από την ιερή «Δρύα».

Ο κύκλος με την κιμωλία, του Μ.Μπρεχτ

27-03-1014: Ο κύκλος με την κιμωλία, του Μ.Μπρεχτ

Ο Πόλεμος, οι κακουχίες, η φτώχεια, η αγραμματοσύνη, η μικροπρέπεια, η αλαζονεία, η σκληρότητα, σε αντιπαράθεση με την ανθρωπιά, το μεγαλείο της ψυχής, την ευαισθησία, την συνεργασία, την προσφορά, την αγάπη, την πίστη, την εμπιστοσύνη, ξετυλίγονται και συγκρούονται με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο με χαρά και λύπη, όπως η ίδια η ζωή, σε ένα έργο σταθμό στο Παγκόσμιο Θέατρο.


ΚΠΕ Φιλιππιάδας

18-03-2014: Η παρέα του νερού στη λίμνη του Ζηρού, ΚΠΕ Φιλιππιάδας

Η λίμνη του Ζηρού αποτελεί έναν υγροβιότοπο σπάνιας ομορφιάς και μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος. Το νερό είναι το σημαντικότερο υλικό του πλανήτη και η επιλογή του θέματος έγινε για να γνωρίσουμε τις διάφορες μορφές του, τις φυσικές και χημικές ιδιότητές του, τον κύκλο του, τον βιολογικό του ρόλο και τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση του.

Περισσότερα...


Πρόγραμμα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας

11-03-2014: Πρόγραμμα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας

Συμμετοχή σε  πρόγραμμα  ενημέρωσης και εξάσκησης των μαθητών  πάνω σε θέματα  προστασίας από σεισμό και πυρκαγιά.

Οι Καταπέλτες του Νεκρομαντείου, Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

29-01-2014: Οι Καταπέλτες του Νεκρομαντείου, Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

Ο καταπέλτης ήταν ένα είδος πολεμικής μηχανής. Λειτουργούσε ως ένα γιγαντιαίο τόξο που μπορούσε να εξακοντίζει βολές όχι μόνο σε μεγαλύτερη απόσταση από ένα συμβατικό τόξο αλλά και με πολύ μεγαλύτερη ένταση και ακρίβεια από αυτό.

Περισσότερα...


Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

11-12-2013: Ο Μαγικός κόσμος της συντήρησης, Αρχαιολογικό μουσείο Άρτας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Μαγικός κόσμος της συντήρησης. Μια μέρα στο μουσείο, παίζοντας και μαθαίνοντας» σχεδιάστηκε από την εκπαιδευτική ομάδα της ΛΓ ΕΠΚΑ και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.  Η εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης αποσκοπεί στη γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης, στην εξοικείωση του μαθητή με την επιστημονική μεθοδολογία καθώς και στη καλλιέργεια σεβασμού και αγάπης προς την πορεία των αρχαιολογικών έργων μέσα στο χρόνο.

Περισσότερα...


Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

03-12-2013: Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι, Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης  βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό. Τι είναι βιβλιοθήκη, τι είναι και με τι ασχολείται ο βιβλιοθηκονόμος, τι είναι η βάση δεδομένων, πως τοποθετούνται τα βιβλία στα ράφια, πως βρίσκουμε το βιβλίο που μας ενδιαφέρει; Στη συνέχεια οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι σαν μικροί βιβλιοθηκονόμοι, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Βέργου Βασιλική

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

03/06/2014: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Οι μαθητές των Ε? και Στ? τάξεων επισκέφθηκαν το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, όπου περιηγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου στις οποίες παρουσιάζεται, μέσα από τα εκθέματα, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα  το οποίο σχετίζονταν με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος  ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και  εξέλιξη του διαδικτύου, τους κινδύνους  που  απορρέουν από τη χρήση του και τελικά συμμετείχαν σε βιωματική δραστηριότητα στο αμφιθέατρο του Μουσείου που αποσκοπούσε στην ανατροφοδότηση και κατανόηση των πληροφοριών των οποίων έγιναν δέκτες οι μαθητές.


Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

03/06/2014: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας, οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της  Πάτρας. Εκεί, είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις τρεις αίθουσες του Μουσείου (αίθουσα ιδιωτικού βίου, δημόσιου βίου και νεκρόπολης) και να γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή της πόλης της Πάτρας από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια.


Επίσκεψη στο μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

10/04/2014: Επίσκεψη στο μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη

Οι μαθητές της Ε΄και Στ΄ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας "Ελληνική Επανάσταση" επισκέφτηκαν το μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, την Πέμπτη 10/04/2014. Mέσα από την επίσκεψη τους στο μουσείο, είδαν και θαύμασαν από κοντά τα κέρινα ομοιώματα του μεγάλου δημιουργού, ο οποίος αναβίωσε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης. "Σα φόρο τιμής, αγάπης και πίστης, στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας, έφτιαξα τούτο το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων. Θέλω να κάνω Ιστορική Αγωγή, μνήμη Ιερή όλων των ηρωικών μορφών και γεγονότων που έζησαν μέσα μου."


Το άγνωστο ?μέτωπο? των Βαλκανικών Πολέμων

26/02/2014: Το άγνωστο ?μέτωπο? των Βαλκανικών Πολέμων, Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Ιωαννιτών διοργάνωσαν έκθεση με τίτλο «Το άγνωστο ?μέτωπο? των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Η έκθεση είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2012 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Στα πλαίσια της έκθεσης διεξήχθη εκπαιδευτικό πρόγραμμα.  Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης, την Τετάρτη 26/02/2014,  παρακολούθησαν μια ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912-1922, μέσα από φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες και χάρτες.

Κύλιση στην Αρχή