Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Ε' Δημοτικού

Ελληνορωμαϊκά ΜνημείαΟι μαθητές της Ε ΄τάξης (Σχολ. Έτος 2013-2014) επιχείρησαν στο μάθημα της Ιστορίας να συνδέσουν τους δυο πολιτισμούς μέσα από τα ελληνορωμαϊκά  μνημεία αρχιτεκτονικής, ποίησης, λογοτεχνίας, ρητορικής κ.λ.π. που αποτελούν απόδειξη της αλληλεπίδρασης και συγκερασμού των δύο πολιτισμών.

 


Γνωστικό αντικείμενο: Ιστορία, Ενότητα: Α, Κεφάλαιο 2: Οι Έλληνες "κατακακτούν" τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους

Διδακτικές ώρες: 3-4

Στόχοι

  • Να καλλιεργήσουν την ερευνητική τους ικανότητα και την παρατηρητικότητά τους και να αναζητήσουν πληροφορίες από πηγές με καθοδηγούμενη ιστοεξερεύνηση.
  • Να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό μέσα από τα δημιουργήματά του
  • Να ανακαλύψουν τη σχέση των δυο πολιτισμών και την αλληλεπίδρασή τους
  • Να παρατηρήσουν αρχιτεκτονικές ομοιότητες και διαφορές
  • Να ανακαλύψουν το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός στον ευρύτερο κόσμο και στην εξέλιξή του
  • Να αντιληφθούν ότι τα έργα πολιτισμού μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ειρηνική συνύπαρξη λαών με διαφορετική κουλτούρα.

Διδακτική Μεθοδολογία

Ομαδοσυνεργατική, διερευνητική-ανακαλυπτική μέθοδο με καθοδηγούμενη ιστοεξερεύνηση από το δάσκαλο

Δραστηριότητες

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και διερεύνησαν το θέμα μέσα από το διαδίκτυο, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία κ.ά. ,συγκέντρωσαν πληροφορίες και εικόνες και παρουσίασαν τις εργασίες τους  στην τάξη. Οι εργασίες αναρτήθηκαν στην τάξη στη γωνιά της Ιστορίας.

Ελληνορωμαϊκά Μνημεία, Φύλλα Εργασίας

Αξιολόγηση

Οι μαθητές ενεπλάκησαν στη μαθησιακή διαδικασία με ενθουσιασμό και πολύ ενδιαφέρον, συνεργάστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό και παρουσίασαν στην τάξη τις εργασίες του συνθέτοντας στοιχεία του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού μέσα από προσωπική τους δουλειά και προσπάθεια. Η διδακτική προσέγγιση που επιχειρήθηκε ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές στα πλαίσια της  διερευνητικής-ανακαλυπτικής μεθόδου όπου τα παιδιά έχτισαν τη γνώση ως μικροί ερευνητές.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ελευθεριάδου Λασκαρίνα

Άδεια Creative Commons

Κύλιση στην Αρχή