colors02

ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024

  • Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του Διαδικτύου, 3η τηλεδιάσκεψη

    ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του ΔιαδικτύουΤην Τρίτη 9 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης του Σχολείου μας και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνουσυναντήθηκαν ακόμα μια φορά διαδικτυακά και παρουσίασαν πληροφορίες για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο. Οι μαθητές/τριες αρχικά χωρίστηκαν σε ομάδες και αναζήτησαν πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Στη συνέχεια, στο εργαστήριο Πληροφορικής, δημιούργησαν με το λογισμικό παρουσιάσεων LibreOffice Impress παρουσιάσεις για τις θεματικές: Εθισμός στο Διαδίκτυο, Προσωπικά Δεδομένα και πώς να τα προστατεύουμε, Ψευδείς Ειδήσεις και Παραπληροφόρηση, Αποπλάνηση στο Διαδίκτυο.

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Βέργου Βασιλική (ΠΕ70, Διευθύντρια του Σχολείου μας) 

  • Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του Διαδικτύου, 2η τηλεδιάσκεψη

    ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του ΔιαδικτύουΤην Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης του Σχολείου μας και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνουσυναντήθηκαν ακόμα μια φορά διαδικτυακά και συζήτησαν για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκε υλικό από τον ιστότοπο SaferInternet4kids.gr σχετικό με τις 6 ενότητες (εθισμός, προσωπικά δεδομένα, fake news, βίαια παιχνίδια, διαδικτυακός εκφοβισμός, αποπλάνηση) και οι μαθητές/τριες και των δύο σχολείων έκαναν ένα σύντομο σχολιασμό μετά από την προβολή της κάθε ενότητας. Επιπλέον σημείωναν σε φύλλο χαρτί λέξεις-κλειδιά σχετικές με την ενότητα του υλικού που μόλις είχαν παρακολουθήσει. Όλες οι λέξεις καταχωρήθηκαν στο online εργαλείο WordArt με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συνεργατικού συννεφόλεξου.

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Βέργου Βασιλική (ΠΕ70, Διευθύντρια του Σχολείου μας) 

  • Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του Διαδικτύου, 1η τηλεδιάσκεψη

    ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του ΔιαδικτύουΟι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του Διαδικτύου [Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο] που υλοποιείται από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α], Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το  5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα εκφραστούμε με το δικό μας τρόπο και θα δημιουργήσουμε ψηφιακές ιστορίες με θέμα την Ασφαλή & Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

    Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 1η τηλεδιάσκεψη, στην οποία οι μαθητές/τριες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και παρουσίασαν την πόλη, το σχολείο και την τάξη τους. Για τη δημιουργία της παρουσίασης, αρχικά οι μαθητές/τριες, σε ομάδες, αναζήτησαν πληροφορίες για αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων και τις κατέγραψαν σε ένα συνεργατικό έγγραφο Google. Στη συνέχεια, για κάθε αξιοθέατο αναζήτησαν στο Διαδίκτυο μία εικόνα με άδεια Creative Commons,  ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ελεύθερα. Αξιοποιώντας τα tablet που διαθέτουμε, φωτογράφησαν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σχολείου μας, ενώ στο εργαστήριο της Πληροφορικής δημιούργησαν, σε ομάδες, animation αυτοπαρουσίασης με το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.Όλο το υλικό ανέβηκε στην online πλατφόρμα storymaps, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία διαδραστική αφήγηση που μπορείτε να τη δείτε εδώ.

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Βέργου Βασιλική (ΠΕ70, Διευθύντρια του Σχολείου μας) 

  • Οι μαθητές της Δ' αυτοπαρουσιάζονται, 2024

    Οι μαθητές της Δ' αυτοπαρουσιάζονται, 2024Στο πλαίσιο του προγράμματος Οδυσσέας που έχει ως αντικείμενο τη συνεργατική διερεύνηση και οικοδόμηση της γνώσης των μαθητών σχετικά με την ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του διαδικτυου (Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α], Πανεπιστήμιο Κρήτης), οι μαθητές/τριες της Δ' τάξης προχώρησαν σε μια αυτοπαρουσίαση, συνδυάζοντας τη δημιουργικότητα και την τεχνολογία.

    Αρχικά δημιούργησαν τα δικά τους avatar με την online εφαρμογή https://avatarmaker.com/. Στη συνέχεια δημιούργησαν, σε ομάδες, animation αυτοπαρουσίασης με το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch, ενώ αξιοποίησαν την ενσωματωμένη στο Scratch τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για τη μετάφραση και τη μετατροπή κειμένου σε ήχο, που τους επέτρεψε να προσθέσουν φωνητικά στοιχεία στις δημιουργίες τους. Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα εδώ.

    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

Κύλιση στην Αρχή