Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Α' Δημοτικού

Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων και της ενσυναίσθησης των μαθητών/τριων αλλά και της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων με σκοπό την πρόληψη, τη Δευτέρα 4/3/2024, αφιερώσαμε στην Α' τάξη ένα δίωρο και ασχοληθήκαμε με τα συναισθήματα, τις εκφράσεις τους και τις αιτίες που τα προκαλούν. Αρχικά μέσω ενός φύλλου εργασίας τα αναγνωρίσαμε και τα δραματοποιήσαμε. Μάλιστα, είχαμε συντροφιά μας την ψυχολόγο του σχολείου μας, κυρία Ελεωνόρα, η οποία μας εξήγησε και μας παρουσίασε τα 5 βασικά συναισθήματα πάνω στα οποία βασίζονται όλα τα υπόλοιπα. Μιλήσαμε για αυτά και αναφερθήκαμε βιωματικά σε παραδείγματα. Μέσω της δραματοποίησης μπήκαμε σε ρόλους παιδιών που έκαναν λάθη και ζητούν συγχώρεση, παιδιών που πληγώθηκαν σωματικά ή ψυχικά και δε δέχονταν τη συγγνώμη και παιδιών που πραγματικά μετάνιωσαν και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επανορθώσουν.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπάρμπα Μαρία (ΠΕ70), Υπεύθυνη ψυχολόγος: Παντούλα Ελεονώρα (ΠΕ23)


Τα συναισθήματα αποτελούν μια πλούσια και πολυπλοκότατη διάσταση της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι σαν ποτάμια συναισθημάτων που διαπλέκονται στον ψυχισμό μας, καταφέρνοντας να μας καθοδηγούν σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Από τη χαρά μέχρι τη θλίψη, τα συναισθήματα είναι ουσιώδης συνιστώσα του ανθρώπινου ψυχισμού. Η χαρά είναι ίσως το πιο φωτεινό από όλα τα συναισθήματα. Είναι η αίσθηση της ευτυχίας, η στιγμή που ο χρόνος σταματά και όλα τα προβλήματα φαίνονται μικρά. Είναι η αίσθηση που μας κάνει να θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά μας με τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, η θλίψη είναι ένα συναίσθημα βαθιάς αγωνίας. Είναι το βάρος στην καρδιά μας που μας υπενθυμίζει την αμφισβήτηση και την αβεβαιότητα της ζωής. Όμως, ακόμα και η θλίψη έχει τον δικό της ρόλο στην ανθρώπινη ψυχολογία, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε τη βαθύτερη σημασία της απώλειας και της αλλαγής.

Τα συναισθήματα, όπως οι νότες ενός μουσικού κομματιού, δημιουργούν μια πανίσχυρη συμφωνία που αναδεικνύει την ποικιλομορφία της ανθρώπινης ψυχής. Και ενώ περνάμε από διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις, η ικανότητά μας να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε αυτά τα συναισθήματα είναι η βάση για μια πλούσια, εμπλουτισμένη ζωή. Για αυτό τον σκοπό είναι θεμιτό οι μικροί μας μαθητές από την τρυφερή ηλικία της Α’ τάξης  να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν να τα διαχειρίζονται και να τα μοιράζονται. Η εν λόγω δράση έδωσε έναυσμα για το άνοιγμα των παιδιών και την έκθεσή τους στην ομάδα καθώς και τους έδωσε επιλογές διαχείρισης των λαθών τους με στόχο την αρμονική συνύπαρξη όλων των μελών της ομάδας. Ευχαριστούμε την ψυχολόγο μας!

Κύλιση στην Αρχή