Βιβλία Γ' Τάξης

Παραδοσιακά Λαζαράκια

Στο σχολείο μας, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκίνησαν με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Γ' τάξης συγκεντρώθηκαν για να φτιάξουν τα παραδοσιακά "λαζαράκια". Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα που γιορτάζει την ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού, και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά έθιμα που συνδέονται με αυτή την ημέρα. Ένα από αυτά είναι και η παρασκευή μικρών γλυκών ψωμιών που έχουν τη μορφή του Λαζάρου δεμένου με σάβανο.

Οι μαθητές/τριες, με τη βοήθεια των δασκάλων, έμαθαν για το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο αυτής της παράδοσης, ενώ φορώντας τις ποδιές τους και παίρνοντας στα χέρια τους τα υλικά, ξεκίνησαν να ζυμώνουν. Όλο το σχολείο γέμισε με το άρωμα της ζύμης και τον ήχο από τα γελαστά πρόσωπα των παιδιών που ανυπομονούσαν να δουν τα δημιουργήματά τους να βγαίνουν από τον φούρνο. Όσο περίμεναν τα λαζαράκια να ψηθούν, οι μαθητές/τριες μοιράστηκαν ιστορίες και εμπειρίες από το σπίτι τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της παράδοσης και της οικογένειας. Όταν τα λαζαράκια ήταν έτοιμα, όλοι μαζί τα γεύτηκαν, ενώ κάποια από αυτά τα πήραν μαζί τους στο σπίτι για να τα μοιραστούν με τις οικογένειές τους.

Η εμπειρία αυτή έφερε τους μαθητές/τριες πιο κοντά στην παράδοση, ενώ τους έδωσε και την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν. Ήταν μια αξέχαστη μέρα που γέμισε χαμόγελα και ζεστασιά τις καρδιές όλων. Ανυπομονούμε για περισσότερες τέτοιες στιγμές στο μέλλον, καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε και να τιμούμε τις παραδόσεις μας. Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα σε όλους!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

Φυσικές Βαφές για Πασχαλινά Αυγά

Στον Όμιλο της Γ' τάξης, ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία προετοιμασίας για το Πάσχα. Οι μαθητές/τριες εξερεύνησαν τις φυσικές βαφές για τη διακόσμηση των πασχαλινών αυγών, χρησιμοποιώντας λαχανικά και μπαχαρικά. Αυτή η δραστηριότητα συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τη γνώση των φυσικών υλικών, καθώς και μια προσέγγιση πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να συνδεθούμε με τις παραδόσεις και να μάθουμε για τη δύναμη των φυσικών χρωστικών.

Ξεκινήσαμε με την προετοιμασία των βαφών. Για το κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιήσαμε παντζάρια, ενώ για το κίτρινο, χρησιμοποιήσαμε κουρκουμά. Για τις μπλε αποχρώσεις, δοκιμάσαμε κόκκινο λάχανο, και για το πράσινο, προσθέσαμε σπανάκι. Όσον αφορά το πορτοκαλί, αξιοποιήσαμε φλούδες κρεμμυδιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι μαθητές είδαν από κοντά πώς τα φυσικά υλικά μπορούν να παράγουν ζωντανά χρώματα. Τα αυγά αφέθηκαν να μουλιάσουν για να απορροφήσουν το χρώμα. Όσο περιμέναμε, συζητήσαμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν και πώς μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας. Όταν τα αυγά ήταν έτοιμα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κάθε αυγό είχε τη δική του μοναδική απόχρωση και σχέδιο. Οι μαθητές/τριες διασκέδασαν βλέποντας τις διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις και ήταν περήφανοι για τη δημιουργία τους. Τα αυγά τοποθετήθηκαν σε ένα καλάθι ως σύμβολο της Πασχαλινής γιορτής. Επιπλέον διακοσμήσαμε τα αυγά μας με την τεχνική του ντεκουπάζ χρησιμοποιώντας ως κόλλα το ασπράδι του αυγού στα πλαίσια της χρήσης φυσικών υλικών ακόμη και για τις κατασκευές μας.

Αυτή η δραστηριότητα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε για τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις στις τεχνητές βαφές, να πειραματιστούμε με τα χρώματα και να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία των φυσικών πόρων. Ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους μαθητές να συνδεθούν με την παράδοση και να αναπτύξουν μια πιο ουσιαστική σχέση με το Πάσχα. Ευχόμαστε σε όλους ένα χαρούμενο και δημιουργικό Πάσχα!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

Αξέχαστα γενέθλια

Το μάθημα της γλώσσας στην τάξη μπορεί να γίνει μια μοναδική εμπειρία όταν συνδυάζεται με βιωματικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα των παιδιών. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ενός κεφαλαίου με θέμα τα γενέθλια (Έλα στην Παρέα μας/Αξέχαστα γενέθλια), τα παιδιά της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το θέμα στην πράξη μέσα από μια αξέχαστη γιορτή γενεθλίων.

Η ιδέα ήταν απλή: θα οργανώναμε ένα πάρτυ γενεθλίων όπου όλοι θα είχαμε γενέθλια! Κάθε παιδί είχε το δικό του κεράκι σε μια μεγάλη τούρτα, και όλοι μαζί το σβήσαμε, κάνοντας μια ευχή. Η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών ήταν απερίγραπτη, καθώς μοιράζονταν τη στιγμή με τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Η γιορτή δεν σταμάτησε εκεί. Για να προσθέσουμε ένα στοιχείο έκπληξης, αποφασίσαμε να κάνουμε ανταλλαγή δώρων. Κάθε παιδί έφερε ένα μικρό δώρο τυλιγμένο σε χρωματιστό χαρτί και τα τοποθετήσαμε σε ένα μεγάλο καλάθι. Μετά, κάθε παιδί διάλεγε ένα δώρο από το καλάθι, διατηρώντας έτσι το μυστήριο και τον ενθουσιασμό. Αφού όλοι πήραν το δικό τους δώρο, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου για ένα πάρτυ γεμάτο ζωντάνια και χαρά. Υπήρχαν σνακ που συνήθως βρίσκουμε σε πάρτυ γενεθλίων, όπως μπισκότα, χυμοί και μικρά κεράσματα. Τα παιδιά έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, όπως κρυφτό, κυνηγητό και μουσικές καρέκλες, γεμίζοντας την αυλή με γέλια και ενθουσιασμό.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

Σώσε ένα αδέσποτο ζώο

Στην πόλη μας, υπάρχει μια ιδιαίτερη ομάδα φίλων που δεν μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα μας, αλλά οι καρδιές τους μιλάνε με τη γλώσσα της αγάπης και της πίστης. Αυτοί είναι οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες που ζουν στους δρόμους μας. Κάθε μέρα, αναζητούν τη ζεστασιά μιας αγκαλιάς, το φαγητό και το νερό που θα καλύψει την πείνα τους και την αγάπη που θα γεμίσει την ψυχή τους. Παρόλο που δεν έχουν ένα σπίτι να αποκαλούν δικό τους, έχουν το δικαίωμα στην αγάπη και την φροντίδα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την φροντίδα των κατοκίδιων και ιδιαίτερα των αδέσποτων ζώων. Στις 4 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, συνεργάστηκαν κατά ομάδες και δημιούργησαν μια αφίσα με γενικό σύνθημα "ΣΩΣΕ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΖΩΟ". Ζωγράφισαν, διάβασαν ένα κείμενο με οδηγίες για τη φροντίδα των τετράποδων ζώων είτε ζουν σε σπίτι είτε στο δρόμο, έγραψαν τις σκέψεις τους. Τέλος μοιράστηκαν όλοι μαζί την ιστορία του Άξελ, ενός μόνιμα αλυσοδεμένου σκύλου που αποφάσισε να αλλάξει την τύχη του.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)
Δημιουργοί Δραστηριοτήτων: Κατερίνα Παπαποστόλου, Λιάνα Δανεζάκη
 

Ας γράψουμε ένα βιβλίο…

Βελούδινα λουλούδια ανθίζουν στον κήπο της φαντασίας και οι σελίδες γεμίζουν με μαγευτικές ιστορίες. Είναι η στιγμή που ο Όμιλος της Γ΄ τάξης με θέμα τα Βότανα αναδεικνύει τις δημιουργικές πτυχές των μαθητών/τριών μέσα από το πιο αγαπημένο φυτό της φύσης: το χαμομήλι.

Αυτή η μικρή έκδοση συλλέγει τις μικρές ιστορίες που έγραψαν οι μαθητές/τριες, χρησιμοποιώντας λέξεις που "έφυγαν από τη χύτρα της φύσης" … και μπήκαν μαζί για να αφηγηθούν μικρές και απλές ιστορίες για το βότανο της άνοιξης. Οι ιστορίες αυτές συγκεντρώθηκαν σε ένα ψηφιακό βιβλίο φτιαγμένο με το εργαλείο storyjumper. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί σε έναν κόσμο γεμάτο όμορφες παιδικές ιστορίες!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70) 

Κύλιση στην Αρχή