Βιβλία Γ' Τάξης

Αξέχαστα γενέθλια

Το μάθημα της γλώσσας στην τάξη μπορεί να γίνει μια μοναδική εμπειρία όταν συνδυάζεται με βιωματικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα των παιδιών. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ενός κεφαλαίου με θέμα τα γενέθλια (Έλα στην Παρέα μας/Αξέχαστα γενέθλια), τα παιδιά της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το θέμα στην πράξη μέσα από μια αξέχαστη γιορτή γενεθλίων.

Η ιδέα ήταν απλή: θα οργανώναμε ένα πάρτυ γενεθλίων όπου όλοι θα είχαμε γενέθλια! Κάθε παιδί είχε το δικό του κεράκι σε μια μεγάλη τούρτα, και όλοι μαζί το σβήσαμε, κάνοντας μια ευχή. Η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών ήταν απερίγραπτη, καθώς μοιράζονταν τη στιγμή με τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Η γιορτή δεν σταμάτησε εκεί. Για να προσθέσουμε ένα στοιχείο έκπληξης, αποφασίσαμε να κάνουμε ανταλλαγή δώρων. Κάθε παιδί έφερε ένα μικρό δώρο τυλιγμένο σε χρωματιστό χαρτί και τα τοποθετήσαμε σε ένα μεγάλο καλάθι. Μετά, κάθε παιδί διάλεγε ένα δώρο από το καλάθι, διατηρώντας έτσι το μυστήριο και τον ενθουσιασμό. Αφού όλοι πήραν το δικό τους δώρο, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου για ένα πάρτυ γεμάτο ζωντάνια και χαρά. Υπήρχαν σνακ που συνήθως βρίσκουμε σε πάρτυ γενεθλίων, όπως μπισκότα, χυμοί και μικρά κεράσματα. Τα παιδιά έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, όπως κρυφτό, κυνηγητό και μουσικές καρέκλες, γεμίζοντας την αυλή με γέλια και ενθουσιασμό.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)


Αυτό που έκανε αυτή τη βιωματική δραστηριότητα τόσο ιδιαίτερη ήταν το γεγονός ότι όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, μοιράστηκαν εμπειρίες, και δημιούργησαν αναμνήσεις που θα θυμούνται για πολύ καιρό. Το μάθημα της γλώσσας μετατράπηκε σε μια γιορτή όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη φαντασία τους με τρόπο διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό. Η επιτυχία αυτής της δραστηριότητας μας έδειξε πως η μάθηση μπορεί να γίνει μια εμπειρία γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό. Όταν τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά και αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος μιας κοινότητας, τότε η μάθηση γίνεται όχι μόνο αποτελεσματική αλλά και αξέχαστη.

Κύλιση στην Αρχή