Βιβλία Γ' Τάξης

Παραδοσιακά Λαζαράκια

Στο σχολείο μας, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκίνησαν με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Γ' τάξης συγκεντρώθηκαν για να φτιάξουν τα παραδοσιακά "λαζαράκια". Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα που γιορτάζει την ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού, και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά έθιμα που συνδέονται με αυτή την ημέρα. Ένα από αυτά είναι και η παρασκευή μικρών γλυκών ψωμιών που έχουν τη μορφή του Λαζάρου δεμένου με σάβανο.

Οι μαθητές/τριες, με τη βοήθεια των δασκάλων, έμαθαν για το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο αυτής της παράδοσης, ενώ φορώντας τις ποδιές τους και παίρνοντας στα χέρια τους τα υλικά, ξεκίνησαν να ζυμώνουν. Όλο το σχολείο γέμισε με το άρωμα της ζύμης και τον ήχο από τα γελαστά πρόσωπα των παιδιών που ανυπομονούσαν να δουν τα δημιουργήματά τους να βγαίνουν από τον φούρνο. Όσο περίμεναν τα λαζαράκια να ψηθούν, οι μαθητές/τριες μοιράστηκαν ιστορίες και εμπειρίες από το σπίτι τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της παράδοσης και της οικογένειας. Όταν τα λαζαράκια ήταν έτοιμα, όλοι μαζί τα γεύτηκαν, ενώ κάποια από αυτά τα πήραν μαζί τους στο σπίτι για να τα μοιραστούν με τις οικογένειές τους.

Η εμπειρία αυτή έφερε τους μαθητές/τριες πιο κοντά στην παράδοση, ενώ τους έδωσε και την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν. Ήταν μια αξέχαστη μέρα που γέμισε χαμόγελα και ζεστασιά τις καρδιές όλων. Ανυπομονούμε για περισσότερες τέτοιες στιγμές στο μέλλον, καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε και να τιμούμε τις παραδόσεις μας. Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα σε όλους!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)


Κύλιση στην Αρχή