Βιβλία Γ' Τάξης

Τα χαρτιά ανακυκλώνονται

Οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης (σχ. έτος 2024-2025) συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο πλαίσιο των δράσεων για το δίκτυο «Οικολογικά σχολεία», αλλά και της προώθησης της ενεργού πολιτειότητας. Στόχος ήταν η ενίσχυση της περιβαλλοντικής- οικολογικής συνείδησης των μαθητών, η διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων περιβαλλοντικά πολιτών και η προώθηση της ανακύκλωσης. Με αφορμή το κείμενο του μαθήματος «Τα χαρτιά ανακυκλώνονται» της Γλώσσας της Γ’ Δημοτικού, που αποτελείται από διασκευασμένα αποσπάσματα κειμένου για το κουκλοθέατρο της Εύης Τσιτιρίδου, οι μαθητές/τριες:
 

  • Οργάνωσαν μια μικρή θεατρική παράσταση στην τάξη με βάση το κείμενο. Χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε να παρουσιάσει μία διαφορετική σκηνή.
  • Έπαιξαν παντομίμα. Σε κάθε γύρο του παιχνιδιού, ένα ζευγάρι μαθητών/τριών έπρεπε να διαλέξει έναν από τους ήρωες του έργου και να παρουσιάσουν με κινήσεις του σώματός τους ένα στιγμιότυπο για να δείξουν τη χρησιμότητα του ήρωα, πριν γίνει σκουπίδι και ένα στιγμιότυπο για να δείξουν τι θα ήθελε να γίνει ο ήρωας μετά την ανακύκλωση. Οι υπόλοιποι μαθητές/τριες έπρεπε να μαντέψουν ποιον ήρωα παρίστανε το ζευγάρι.
  • Διατύπωσαν επιχειρήματα σχετικά με την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.
  • Στο εργαστήριο Πληροφορικής, οι μαθητές/τριες οπτικοποίησαν τους διαλόγους από το έργο "Τα χαρτιά ανακυκλώνονται", δημιουργώντας ψηφιακά κόμικ με το  εργαλείο Book Creator. Εξοικειώθηκαν με τις δυνατότητες του εργαλείου, συνδυάζοντας κείμενο και εικόνα, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν δεξιότητες ψηφιακής αφήγησης. Μέσα από αυτή τη δημιουργική δραστηριότητα, οι μαθητές/τριες όχι μόνο ανέπτυξαν τις ψηφιακές και καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, αλλά ήρθαν σε επαφή και με περιβαλλοντικά ζητήματα, κατανοώντας τη σημασία της ανακύκλωσης χαρτιού.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημουλιά Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, 2024

Η εβδομάδα 2-6 Δεκεμβρίου 2024, ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12). Η ψυχολόγος του σχολείου μας, κα Βασιλική Μάντη, πρόβαλε στην Γ’ τάξη μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Ian”, η οποία είναι φτιαγμένη από το Fundacion Ian, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό κατά των διακρίσεων, έχοντας ως όραμα την προώθηση μιας κοινωνίας πολυσυλλεκτικής, όπου κάθε άνθρωπος θα φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ακολούθησε συζήτηση, ενώ στη συνέχεια η κα Μάντη ζήτησε από κάποιους μαθητές/τριες να εκφράσουν με παντομίμα κάποιες επιθυμίες του (π.χ. πεινάω, διψάω κ.α.), τις οποίες έπρεπε να μαντέψουν οι υπόλοιποι μαθητές/τριες. 

Οι δράσεις συνεχίστηκαν με δύο ακόμη βιωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές/τριες  κλήθηκαν να κάνουν σκοινάκι με ένα κομμάτι σπάγκου, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και αν ξέρουν να κάνουν πολύ καλά σκοινάκι, πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να το καταφέρουν. Στην τελευταία δραστηριότητα χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι, το ένα άτομο είχε δεμένα τα μάτια, ενώ το άλλο αναλάμβανε τον ρόλο του οδηγού. Τα ζευγάρια έπρεπε να κυκλοφορήσουν σε έναν χώρο με εμπόδια, χωρίς να χτυπήσουν σε αυτά. Έτσι, μπήκαν έστω και για λίγο στη θέση ενός ατόμου με τύφλωση, ενώ ανέλαβαν την ευθύνη να καθοδηγήσουν με ασφάλεια, κάποιον που δεν μπορεί να δει.

Τέλος, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με συνεντεύξεις ατόμων με αναπηρίες, το οποίο αποτελεί παραγωγή του Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), συζητήσαμε και αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στο διαδικτυακό πρόγραμμα «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο» που διοργανώνει ο σύνδεσμος, με σκοπό να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να ενισχύσουν την ικανότητα τους να εντοπίσουν και να αποδομήσουν κακές πρακτικές, στερεότυπα, προκαταλήψεις και να λειτουργήσουν μελλοντικά ως συνειδητοποιημένοι πολίτες και ως δυναμικός μοχλός αλλαγής μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μάντη Βασιλική (ΠΕ23), Δημουλιά Μαρία (ΠΕ70)

Οι πυραμίδες της Αιγύπτου (με αφορμή τη μελέτη γεωμετρικών στερεών)

Όλα ξεκίνησαν από ένα μάθημα για τα γεωμετρικά στερεά, αλλά σύντομα μετατράπηκε σε ένα ταξίδι εξερεύνησης και δημιουργίας. Θέλοντας να συνδέσω τη θεωρία με τον πραγματικό κόσμο και να κεντρίσω το ενδιαφέρον των μαθητών, τους παρουσίασα τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Η εικόνα αυτών των επιβλητικών κατασκευών πυροδότησε τον ενθουσιασμό τους. Άλλοι εξέφρασαν απορίες, άλλοι μοιράστηκαν γνώσεις που ήδη είχαν, ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι συγγενείς τους είχαν επισκεφθεί ή επρόκειτο να επισκεφθούν τη χώρα των Φαραώ. Το ενδιαφέρον τους με οδήγησε να τους προτείνω να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες, εάν το επιθυμούσαν, και να τις φέρουν στην τάξη.

Τις επόμενες ημέρες, η Γ' τάξη γέμισε με χαρτιά γεμάτα κείμενα, ζωγραφιές και φωτογραφίες για τις πυραμίδες. Τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά τους, ανταλλάσσοντας γνώσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις των συμμαθητών τους. Οι συζητήσεις που προέκυψαν δεν περιορίστηκαν μόνο στις γεωμετρικές ιδιότητες των πυραμίδων, αλλά επεκτάθηκαν στην ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της Αρχαίας Αιγύπτου, μετατρέποντας ένα μάθημα μαθηματικών σε μια διαθεματική εμπειρία μάθησης.

Η συλλογική μας προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μιας μεγάλης αφίσας, όπου συνδυάσαμε τις πληροφορίες και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών. Την εμπλουτίσαμε με πυραμίδες κατασκευασμένες από αναπτύγματα, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Η αφίσα αναρτήθηκε σε έναν από τους πίνακες του διαδρόμου του σχολείου, κάνοντας την προσπάθεια των μαθητών/τριών ορατή σε όλη τη σχολική κοινότητα. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, το μάθημα ξεπέρασε τα όρια της τάξης, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να ανακαλύψουν, να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δημουλιά Μαρία (ΠΕ70)

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 2024

Από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης συμμετείχαν σε δράσεις με στόχο την προαγωγή της κοινωνικής και συναισθηματικής ευεξίας τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες:

  • έπαιξαν παιχνίδια με στόχο την αναγνώριση των συναισθημάτων μέσω παραγλωσσικών στοιχείων (εκφράσεις προσώπου, κινήσεις σώματος, κ.α.),
  • έπαιξαν το παιχνίδι «οι μουσικές καρέκλες των συναισθημάτων»,
  • εξέφρασαν τα συναισθήματά τους σχετικά με γεγονότα που τους απασχολούσαν στην καθημερινότητά τους και έφτιαξαν από κοινού το «Δέντρο των Συναισθημάτων» (my mood tree),
  • προσπάθησαν να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, μέσα από μια μελέτη περίπτωσης με τη βοήθεια εικόνων - κόμικ,
  • προβληματίστηκαν και συζήτησαν για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις προθέσεις ατόμων που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού/βίας (θύτης, θύμα, θεατές), με αφορμή το έργο τέχνης «Bullying» του Μatnt Mahuri.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημουλιά Μαρία (ΠΕ 70), Πουρλιάκας Γρηγόρης (ΠΕ70), Λώλου Μαρία (ΠΕ06), Λισγάρα Κωνσταντίνα (ΠΕ91)

Παραδοσιακά Λαζαράκια

Στο σχολείο μας, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκίνησαν με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Γ' τάξης συγκεντρώθηκαν για να φτιάξουν τα παραδοσιακά "λαζαράκια". Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα που γιορτάζει την ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού, και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά έθιμα που συνδέονται με αυτή την ημέρα. Ένα από αυτά είναι και η παρασκευή μικρών γλυκών ψωμιών που έχουν τη μορφή του Λαζάρου δεμένου με σάβανο.

Οι μαθητές/τριες, με τη βοήθεια των δασκάλων, έμαθαν για το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο αυτής της παράδοσης, ενώ φορώντας τις ποδιές τους και παίρνοντας στα χέρια τους τα υλικά, ξεκίνησαν να ζυμώνουν. Όλο το σχολείο γέμισε με το άρωμα της ζύμης και τον ήχο από τα γελαστά πρόσωπα των παιδιών που ανυπομονούσαν να δουν τα δημιουργήματά τους να βγαίνουν από τον φούρνο. Όσο περίμεναν τα λαζαράκια να ψηθούν, οι μαθητές/τριες μοιράστηκαν ιστορίες και εμπειρίες από το σπίτι τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της παράδοσης και της οικογένειας. Όταν τα λαζαράκια ήταν έτοιμα, όλοι μαζί τα γεύτηκαν, ενώ κάποια από αυτά τα πήραν μαζί τους στο σπίτι για να τα μοιραστούν με τις οικογένειές τους.

Η εμπειρία αυτή έφερε τους μαθητές/τριες πιο κοντά στην παράδοση, ενώ τους έδωσε και την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν. Ήταν μια αξέχαστη μέρα που γέμισε χαμόγελα και ζεστασιά τις καρδιές όλων. Ανυπομονούμε για περισσότερες τέτοιες στιγμές στο μέλλον, καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε και να τιμούμε τις παραδόσεις μας. Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα σε όλους!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή