Βιβλία Γ' Τάξης

Όταν οι λέξεις παίρνουν μορφήΤο σχολείο μας για τη φετινή χρονιά συμμετέχει στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου. Αυτό το εθνικό θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης φέρνει μαζί εκπαιδευτικούς και μαθητές με στόχο την ενίσχυση εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που προάγουν την κατανόηση της πόλης ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία. Οι στόχοι του δικτύου επικεντρώνονται στη στήριξη εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που επιτρέπουν στους μαθητές να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τη δομή και τις λειτουργίες της πόλης τους, να ερμηνεύσουν κριτικά τη ζωή στην πόλη/γειτονιά τους. να γνωρίσουν τους θεσμούς που ρυθμίζουν τις λειτουργίες της πόλης και να ενδυναμωθούν ως «ενεργοί πολίτες». Μέσα από αυτήν την εμπλοκή, οι μαθητές αναπτύσσουν την ευαισθησία τους στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα, ενισχύοντας την εκπαιδευτική εμπειρία τους και ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους γνωρίζοντας τις αξίες της συμμετοχής στα κοινά.

Στο πλαίσιο μιας καινοτόμας δράσης στην 1η φάση του προγράμματος, μαθητές από διάφορα σχολεία, μαζί και οι μαθητές της Γ΄τάξης του σχολείου μας, δημιούργησαν συννεφόλεξα, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και τον χαρακτήρα της γειτονιάς τους. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με την αυθόρμητη καταγραφή λέξεων σε δύο φύλλα εργασίας, όπου οι μαθητές κατέγραψαν λέξεις  που σχετίζονται με το περιβάλλον, τα συναισθήματα, και τη γενικότερη έννοια της γειτονιάς,  Το επόμενο στάδιο ήταν η σύνδεση αυτών των λέξεων με βασικές  έννοιες όπως η πολιτική, η οικονομία, η φύση, η κοινωνία, και ο πολιτισμός.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ένα συννεφόλεξο που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές στο Εργαστήριο Πληροφορικής με το ψηφιακό εργαλείο Word Art. Το έργο των παιδιών αντανακλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη γειτονιά τους, συνδυάζοντας τον προσωπικό τους κόσμο με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Αυτό το συννεφόλεξο δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη γειτονιά τους, αλλά ενώνει τις φωνές των μαθητών από διάφορα μέρη της χώρας, δημιουργώντας έναν πολύχρωμο χάρτη συναισθημάτων και ιδεών. Έτσι δημιουργείται ένας διαδικτυακός χώρος που ενώνει τις διάφορες γωνιές της χώρας, επιτρέποντας στις ιστορίες των γειτονιών τους να συναντώνται και να αλληλοεπιδρούν.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

Μαγεία Βοτάνων και Τέχνη Σαπουνιού ή … λίγη χημεία στον όμιλό μας…Στα πλαίσια του Ομίλου της Γ΄ τάξης με τίτλο “Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω λουίζα και βασιλικό…” Ανακαλύπτοντας τα βότανα της πατρίδας μας μέσα σε φλυτζάνια, κατσαρόλες, λέξεις, ιστορίες και εικόνες, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την χαρά να συμμετέχουν σε ένα συναρπαστικό εργαστήριο με την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δήμητρα Κόβαλα - Δεμερτζή.

Η δράση αυτή συνέδεσε τη μαγεία των βοτάνων με την τέχνη της σαπουνοποίησης, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της φύσης και της δημιουργικότητας. Καθώς η κ. Δεμερτζή ξεκίνησε τη δραστηριότητα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο των βοτάνων, του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τις ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν στην περιποίηση του δέρματος. Με μια παρουσίαση πλούσια σε πληροφορίες και ενθουσιασμό, ανακαλύφθηκαν τα μυστικά πίσω από τα διάφορα βότανα και τα αιθέρια έλαια, που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα σαπούνι απόλυτα φυσικό με βασικά συστατικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα αιθέρια έλαια των βοτάνων.

Η διαδικασία της σαπουνοποίησης -εστεροποίησης είναι μια αληθινή τέχνη, καθώς οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν τη μεταμόρφωση των φυσικών συστατικών σε ένα ενυδατικό και αρωματικό προϊόν. Η δράση αυτή αποδείχθηκε ένας πλούσιος συνδυασμός γνώσης και δημιουργικότητας για τους μικρούς μαθητές του ομίλου μας που ζήτησαν να ανανεωθεί το ραντεβού μας με την κ. Κόβαλα- Δεμερτζή για να μας μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων μέσα από σχετικές επιστημονικές εργασίες. Ανυπομονούμε!!!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

Όταν οι λέξεις ζωντανεύουν: Δραματοποίηση Λογοτεχνικού Κειμένου για ένα συναρπαστικό ταξίδι στην φαντασίαΣτις 6 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) κάναμε ένα… διαφορετικό μάθημα. Σκεφτήκαμε να δραματοποιήσουμε ένα από τα κείμενα του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το κείμενο είναι του Μίκυ Θεοδωράκη, έχει τίτλο "Τα παιδικά μου παιχνίδια" και είναι από το βιβλίο "Χάριν Παιδιάς" σε επιμέλεια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Αποτελεί μια αφήγηση του μουσικοσυνθέτη σχετικά με τα παιδικά του χρόνια και την πρώτη του επαφή με τις συλλογές γραμματοσήμων. Διαβάζοντάς το μεταφερθήκαμε με τη φαντασία μας στην εποχή που ο συνθέτης ήταν ακόμη παιδί και βιώσαμε την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης που τα μικρά παιδιά έπαιζαν στις γειτονιές. Στο βιβλίο μια κυρία φωνάζει τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία κοντά στο σπίτι της να περάσουν μέσα, τα κερνάει τσάι, βουτήματα, βούτυρο και μαρμελάδα και τους δείχνει τη συλλογή γραμματοσήμων της μαγεύοντάς τα! Έτσι κι εμείς "παίξαμε αυτή τη σκηνή", "ζήσαμε" αυτή τη σκηνή σαν να ήμαστε εμείς εκείνα τα παιδιά...Φέραμε όλοι τα αγαπημένα μας πορσελάνινα φλυτζάνια, φέραμε τσάι, βουτήματα, μπισκότα, κανελλόψωμο, βούτυρο, σπιτική μαρμελάδα της γιαγιάς, η κυρία μας έφτιαξε ζεστό ρόφημα σοκολάτας και απολαύσαμε όλοι μαζί, σε ένα μεγάλο τραπέζι το πρωινό μας! Ήταν για μας ξεχωριστό γιατί όσο απολαμβάναμε τη σοκολάτα και το τσάι μας η κυρία μας έδειχνε τη δική της συλλογή γραμματοσήμων, είδαμε πώς είναι μια συλλογή, ποια θέματα μπορεί να περιλαμβάνει, πώς ταξινομούνται τα γραμματόσημα και τόσα άλλα! Παράλληλα τρώγοντας αφράτες φέτες ψωμιού, λαχταριστά μπισκότα και πίνοντας αρωματικό τσάι κάναμε και το μάθημά μας από το βιβλίο μας… Κλείσαμε τα μάτια και φανταστήκαμε τον Μίκυ Θεοδωράκη παιδί και βιώσαμε κι εμείς με τον τρόπο μας τη δική του εμπειρία που τον ενέπνευσε να ξεκινήσει μια συλλογή γραμματοσήμων!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70), Γκάντζου Μαρία (ΠΕ79.01)

Εγώ κι εσύ μαζί...Στις 11 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024), κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, γυμνάστηκαν και έπαιξαν μαζί με τα παιδιά του 4ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Σκοπός ήταν η γνωριμία των μαθητών/τριών της τάξης με τους μαθητές/τριες του Ειδικού σχολείου και η ενδυνάμωση των σχέσεών τους ως συμμαθητών στα δύο συστεγαζόμενα σχολεία. Τα παιδιά γυμνάστηκαν παρακολουθώντας διαδραστικά βίντεο και συμμετείχαν σε δραστηριότητες που περιλάμβαναν μουσικοκινητική αγωγή.

Η δράση έγινε στα πλαίσια της υλοποίησης του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του σχολείου μας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής συνεργασίας και την ενίσχυση της κουλτούρας του σεβασμού όπου όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σέβονται τη διαφορετικότητα και την αξία του καθενός.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γκουρογιάννη Ιωάννα (ΠΕ11), Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70) 

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, 2023Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο σχολείο μας γιορτάστηκε η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο πλαίσιο εναρμόνισής της με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) την πρώτη ώρα συμμετείχαν σε δρομικούς αγώνες που οργάνωσε και συντόνισε η δασκάλα της Φυσικής Αγωγής κα Ιωάννα Γκουρογιάννη.

Έπειτα συνδέσαμε τη μέρα αυτή με το μάθημα της Ιστορίας, μιλήσαμε για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τους Έλληνες στην αρχαιότητα και συνδέσαμε τους αγώνες αυτούς με το σήμερα παίζοντας ένα αυτοσχέδιο επιτραπέζιο ομαδικό παιχνίδι. Χωριστήκαμε σε ομάδες που ήταν εμπνευσμένες από τα αθλήματα στην Αρχαία Ελλάδα: γίναμε οι αρματοδρόμοι, οι ακοντιστές, οι αθλητές του άλματος εις ύψος και οι δισκοβόλοι. Κάθε ομάδα είχε ένα ζωγραφισμένο αγγείο σε χαρτόνι καθώς και πολλά μοτίβα που διέθεταν τα αρχαία ελληνικά αγγεία. Ρίχναμε το ζάρι και σταδιακά θα έπρεπε να διακοσμήσουμε το αγγείο μας τοποθετώντας μοτίβα αλλά και φιγούρες αθλητών των σημερινών αθλημάτων των Ολυμπιακων Αγώνων.

Μετά από αυτό διακοσμήσαμε όλοι μαζί ένα ερυθρόμορφο αγγείο ζωγραφισμένο με ένα στρώμα λαδοπαστέλ και ένα στρώμα μαύρη ακρυλική μπογιά. Ο καθένας μας “σκάλισε” με ένα μολύβι τα σχέδια που επέλεξε. Μικροί αγγειοπλάστες εν δράσει!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70) 

Κύλιση στην Αρχή