Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Υγιεινή Διατροφή, Α' Τάξη, 2023-2024

Την Παρασκευή 24/11/2023, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της θεματικής Ευ Ζην με τίτλο "Ο Ρούλης ο Τροφούλης" και σε συνέχεια του προγράμματος αγωγής υγείας "Σκεφτόμαστε υγιεινά-τρεφόμαστε σωστά" η Α' τάξη του Σχολείου μας παρακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον σχολικό μας νοσηλευτή κ. Λάμπρο Κοκκινέλη. Ενημερωθήκαμε για το πως πρέπει να τρεφόμαστε ώστε να παραμένουμε υγιείς και δυνατοί. Μάθαμε τις κατηγορίες των τροφών και αμέσως μετά λύσαμε απορίες που είχαμε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Λάμπρο για την όμορφη παρουσίασή του.

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Μπάρμπα Μαρία, Τάγκα Ιππολύτη (ΠΕ70)
 

Υγιεινό Πρωινό με τους συμμαθητές μου

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της θεματικής Ευ Ζην με τίτλο "Ο Ρούλης ο Τροφούλης" και σε συνέχεια του προγράμματος αγωγής υγείας "Σκεφτόμαστε υγιεινά-τρεφόμαστε σωστά" η Α' τάξη του Σχολείου μας, τη Δευτέρα 20/11/2023 προετοίμασε το δικό της υγιεινό πρωινό με ψωμάκι, ταχίνι με μέλι και φυτικό βούτυρο. Μέσω της βιωματικής μάθησης κεντρίσαμε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία ενός απλού πρωινού. Απλά θρεπτικά υλικά που μας έφεραν κοντά και μας οδήγησαν να αναπτύξουμε θετική στάση απέναντι στην υγιεινή διατροφή ...που τελικά μπορεί να είναι και νόστιμη αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες όπως η αυτονομία αλλά και η συνεργασία. Πλέον μπορούμε να φτιάχνουμε μόνοι μας το πρωινό μας!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μπάρμπα Μαρία, Τάγκα Ιππολύτη (ΠΕ70) 

Μικροί Μετεωρολόγοι, Α' τάξη, 2022-2023

Στον θεματικό κύκλο «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Μικροί Μετεωρολόγοι», οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης (σχ. έτος 2022-2023), κλήθηκαν να αναπτύξουν δεξιότητες όπως επικοινωνία, κριτική σκέψη, συνεργασία, δημιουργικότητα. Στόχος ήταν τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν τα καιρικά φαινόμενα και σύμβολα. Επίσης να προσεγγίζουν τα καιρικά φαινόμενα μέσα από την διεξαγωγή πειραμάτων.

 Αναλυτικότερα οι μαθητές/τριες:

 • παρακολούθησαν από το φωτόδεντρο δελτίο καιρού
 • έμαθαν να ερμηνεύουν τα σύμβολα του καιρού
 • κατασκεύασαν το δικό τους τροχό καιρού
 • πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων (Το αβύθιστο καράβι, ανεμοστρόβιλος σε βάζο, σύννεφο στο βάζο, πείραμα βροχής σε βάζο με αφρό και χρώμα ζαχαροπλαστικής)
 • κατασκεύασαν το δικό τους βροχόμετρο και μέτρησαν τα ml της βροχής που έπεσαν στην πόλη τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
 • τέλος συμπλήρωσαν δύο φύλλα εργασιών Γλώσσας με στόχο την ανάπτυξη των γλωσσικών τους δεξιοτήτων

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μάγκου Μόνικα (ΠΕ 70), Καραμάνη Κωνσταντίνα-Παυλίνα (ΠΕ70)

Φιλοζωικά και Περιβαλλοντικά Εργαστήρια, Α' τάξη, 2022-2023

Στον θεματικό κύκλο «Φροντίζω το Περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Φιλοζωικά και Περιβαλλοντικά Εργαστήρια», οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης (σχ. έτος 2022-2023), κλήθηκαν να αναπτύξουν δεξιότητες όπως δημιουργικότητα, επικοινωνία, κριτική σκέψη, συνεργασία, εν συναίσθηση-ευαισθησία, κοινωνικές δεξιότητες, συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας-επικοινωνίας και συνεργασία. Στόχος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν ζώα από διαφορετικές ηπείρους και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα ζώα που κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση.

 Αναλυτικότερα οι μαθητές/τριες:

 • Διάβασαν το βιβλίο «Οι εκλογές των ζώων» και αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, πραγματοποίησαν τις δικές τους εκλογές για την ανακήρυξη νέου αρχηγού του δάσους.
 • Γνώρισαν σημαίες διαφόρων χωρών του κόσμου που έχουν ως έμβλημα τους κάποιο ζώο και στη συνέχεια ζωγράφισαν την δική τους σημαία με το αγαπημένο τους ζώο.
 • Γνώρισαν τις ηπείρους και διάβασαν το βιβλίο «Ο άτλας των ζώων».
 • Γνώρισαν τους ήχους των ζώων και είδαν σε 3D τη μορφή τους.
 • Δημιούργησαν το δικό τους ηλεκτρικό κύκλωμα και έφτιαξαν το δικό τους φωτεινό παντογνώστη.
 • Κατασκεύασαν μάσκες ζώων και μίλησαν για τα ζώα που κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μάγκου Μόνικα (ΠΕ 70), Καραμάνη Κωνσταντίνα-Παυλίνα (ΠΕ70)

Μαθαίνω να φροντίζω την υγεία μου-ατομική υγιεινή, Α' τάξη, 2022-2023

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» και στην υποθεματική «Αυτομέριμνα και πρόληψη» πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο «Μαθαίνω να φροντίζω την υγεία μου -Ατομική υγιεινή». Στόχος του εργαστηρίου ήταν οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης (σχ. έτος 2022-2023) να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της ατομικής υγιεινής ως βασικό στοιχείο πολιτισμού και να κατανοήσουν τη σημασία της για την διατήρηση της ατομικής τους υγείας.

 Αναλυτικότερα οι μαθητές/τριες:

 • Διάβασαν το βιβλίο «Δεν φοβάμαι τα μικρόβια» και προβλήθηκαν σχετικά βίντεο
 • Ασχολήθηκαν με κατασκευές και πειράματα
 • Κατέκτησαν βασικές μαθηματικές έννοιες με την βοήθεια των μικροβίων
 • Διάβασαν τα βιβλία Λουκία Λαμπίκου Επιχείρηση ψείρες και Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη σχετικά με την ψειρίαση και την στοματική υγιεινή
 • Συσχέτισαν την διατροφή με την υγεία των δοντιών
 • Μιλήσαμε για το σωστό πλύσιμο δοντιών και για τη χρήση του οδοντικού νήματος. Τέλος καθάρισαν τα δικά τους δόντια-τουβλάκια με νήμα πλεξίματος

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μάγκου Μόνικα (ΠΕ 70), Καραμάνη Κωνσταντίνα-Παυλίνα (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή