Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Δ' Δημοτικού

Η Παράσταση Αρχίζει: Μια Περιπέτεια για τον ΡωμαίοΗ ανεστραμμένη τάξη συνεχίζει να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στη διδασκαλία μας, και αυτή τη φορά εφαρμόστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο μάθημα "Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο". Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο με έναν διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο, αξιοποιώντας ποικίλα ψηφιακά εργαλεία.

Προετοιμασία
Η μαθησιακή διαδικασία ξεκίνησε με τους μαθητές/τριες να εργάζονται στην πλατφόρμα e-me, όπου παρακολούθησαν ένα διαδραστικό βίντεο. Σε αυτό, η ίδια η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο της, δίνοντας στα παιδιά την πολύτιμη ευκαιρία να τη δουν και να την ακούσουν να μιλά για το συγκεκριμένο έργο. Η προσωπική αφήγηση της συγγραφέα δημιούργησε έναν ζωντανό σύνδεσμο με το κείμενο και έδωσε έμπνευση στους μαθητές/τριες. Αμέσως μετά ολοκλήρωσαν ασκήσεις κατανόησης και γραμματικής στην ίδια πλατφόρμα, αναπτύσσοντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες και επεξεργάζοντας τις έννοιες του κειμένου.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Edpuzzle, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα διαδραστικό βίντεο με αποσπάσματα από το έργο και απάντησαν σε ερωτήσεις που προωθούσαν την κριτική σκέψη και την κατανόηση του περιεχομένου. Η διαδικασία αυτή τους βοήθησε να εντοπίσουν τα βασικά σημεία της πλοκής και να εμβαθύνουν στο νόημα του κειμένου. Μετά από αυτή την εμπειρία, ακολούθησε η χρήση του Chalkie, μιας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνει πολυμεσικό υλικό και διαδραστικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της μάθησης. Οι μαθητές παρακολούθησαν την παρουσίαση της περίληψης του βιβλίου και άκουσαν το τραγούδι της παράστασης. Η πλατφόρμα βοήθησε τους μαθητές να αφομοιώσουν το περιεχόμενο με δημιουργικό τρόπο, διατηρώντας το ενδιαφέρον τους αμείωτο.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

Ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούνΟι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης συμμετείχαν σε μια διαδραστική και πολυδιάστατη δραστηριότητα στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας, όπως η χελώνα καρέτα-καρέτα, η καφέ αρκούδα, η φώκια μονάχους-μονάχους και το χρυσό τσακάλι. Μέσα από την τεχνική των 6 Καπέλων Σκέψης του Edward de Bono, οι μαθητές ανέπτυξαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους για την προστασία αυτών των ζώων και τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, παρουσιάζοντας λύσεις για την προστασία αυτών των ειδών. Κάθε ομάδα φόρεσε (συμβολικά, με χρωματισμένα καπέλα και καρτελάκια) ένα από τα έξι καπέλα σκέψης και εργάστηκε με διαφορετική προσέγγιση:

  • Λευκό καπέλο: Παρουσίασαν αντικειμενικά δεδομένα και πληροφορίες για τα ζώα ύπο εξαφάνιση και κυρίως στη χώρα μας.
  • Κόκκινο καπέλο: Ανέφεραν τα συναισθήματά τους για την προστασία των ζώων μέσω δημιουργίας αφισών.
  • Μαύρο καπέλο: Εξέτασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζώα, αναλύοντας τα εμπόδια για την επιβίωσή τους.
  • Κίτρινο καπέλο: Προτάθηκαν λύσεις και θετικές δράσεις για την προστασία τους.
  • Πράσινο καπέλο: Δημιούργησαν καινοτόμες ιδέες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για την ευαισθητοποίηση.
  • Μπλε καπέλο: Οργάνωση της παρουσίασης και συντονισμό των δραστηριοτήτων, η οποία έγινε από την εκπαιδευτικό της τάξης.

Στο τέλος, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν αναρτήσεις στο Padlet Αγαπώ να Μελετάω στη Μελέτη Περιβάλλοντος με QR κωδικούς που περιλάμβαναν σημαντικές πληροφορίες και προτάσεις για την προστασία των ζώων, καθώς και τροφικές αλυσίδες ζώων χρησιμοποιώντας lego, συνειδητοποιώντας ότι η εξαφάνιση ενός ζώου επηρεάζει σημαντικά την επιβίωση των υπολοίπων μέσα στο οικοσύστημα. Η δραστηριότητα ενίσχυσε την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών και τους κινητοποίησε να δράσουν για την προστασία των απειλούμενων ειδών.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λαμπριανίδη Ελευθερία (ΠΕ70)

Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρωνΟι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης (σχ. έτος 2024-2025) συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος «Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών». Μέσω βιωματικών προσεγγίσεων, οι μαθητές έμαθαν για τον κύκλο ζωής των φυτών και τη διαδικασία της επικονίασης. Συγκεκριμένα, στην πρώτη δραστηριότητα, δημιούργησαν αφίσες με αναδυόμενες εικόνες που απεικόνιζαν τη βλάστηση φυτών και φρούτων. Στη συνέχεια, συμμετείχαν στη δημιουργία podcast για την ιστορία ενός σπόρου στο Padlet Αγαπώ να Μελετάω στη Μελέτη Περιβάλλοντος, κατασκεύασαν λωτούς με Lego, ενώ παρατήρησαν αληθινά λουλούδια και δημιούργησαν φυτολόγια. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με μια δραματοποίηση της επικονίασης, όπου οι μαθητές αναπαράστησαν τον ρόλο των μελισσών και των λουλουδιών.

Με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, οι διδακτικοί στόχοι του μαθήματος εκπληρώθηκαν στο έπακρο, καθώς οι μαθητές/τριες κατανόησαν πλήρως τις διαδικασίες του πολλαπλασιασμού των φυτών και της επικονίασης, ενώ ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας μέσα από βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λαμπριανίδη Ελευθερία (ΠΕ70)

Η μέλισσα, ένα ασπόνδυλο ζώοΟι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης (σχ. έτος 2024-2025) συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Οικολογικά σχολεία», με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση της ενεργού πολιτειότητας. Μέσα από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, οι μαθητές/τριες μελέτησαν τη ζωή των μελισσών και τον ρόλο τους στο οικοσύστημα, εστιάζοντας στη διαδικασία της επικονίασης και στην αξία των μελισσών για τη βιοποικιλότητα και την παραγωγή τροφίμων.

Οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο οι μαθητές/τριες:

  • να αναγνωρίσουν τα μέρη του σώματος της μέλισσας και τη λειτουργία τους,
  • να κατανοήσουν την οργάνωση της κυψέλης και το ρόλο της κάθε μέλισσας,
  • να κατανοήσουν το ρόλο της προβοσκίδας, των ποδιών και του κεντριού της μέλισσας.

Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν αφίσες με τα μέρη του σώματος της μέλισσας, συμμετείχαν σε δραματοποίηση υποδυόμενοι τα λουλούδια, τις μέλισσες και τον άνθρωπο-απειλή για τη μελισσούλα και κατασκεύασαν κυψέλες με βάση πραγματική κηρήθρα. Χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία όπως το Φωτόδεντρο και το Wordwall, καθώς και το Crosswordlabs, για να δημιουργήσουν οι ιδιοι μαθητές συνεργατικά σταυρόλεξο με τους βασικούς όρους τους μαθήματος, το οποίο μετέπειτα ανάρτησαν στο Padlet Αγαπώ να Μελετάω στη Μελέτη Περιβάλλοντος, για να λυθεί από τους υπόλοιπους μαθητές. Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν με το μάθημα, καθώς η βιωματική και παιγνιώδης προσέγγιση, που συνδύασε τη μάθηση με διασκεδαστικές δραστηριότητες, δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λαμπριανίδη Ελευθερία (ΠΕ70)

Απορρίμματα: υπάρχουν λύσεις!Οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης (σχ. έτος 2024-2025) συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Οικολογικά σχολεία», με σκοπό να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και να προάγουν την ενεργό συμμετοχή τους στην προστασία του πλανήτη. Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, οι μαθητές/τριες επικεντρώθηκαν στην ανακύκλωση, με στόχο να κατανοήσουν τη διαδικασία της και την αξία της στην καθημερινότητά μας. Μέσα από δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές δημιούργησαν αφίσες για την ανακύκλωση, κατασκεύασαν τσάντες από παλιά μπλουζάκια και συμμετείχαν σε δραματοποίηση ρόλων, αναλαμβάνοντας το ρόλο δημοσιογράφων και περιβαλλοντολόγων σε συνέντευξη για την ανακύκλωση, ανακαλύπτοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή και τη συνεργασία. Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν σταυρόλεξο, τα οποία ανάρτησαν στο ψηφιακό μας τοίχο Padlet Αγαπώ να Μελετάω στη Μελέτη Περιβάλλοντος, εμβαθύνοντας έτσι τη γνώση τους στις βασικές έννοιες της ανακύκλωσης. Τέλος, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τον τρόπο που προσεγγίστηκε το μάθημα, καθώς η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση του θέματος της ανακύκλωσης τους κίνησε το ενδιαφέρον και τους βοήθησε να κατανοήσουν τη σημασία της με έναν πιο διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λαμπριανίδη Ελευθερία (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή