Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Δ' Δημοτικού

ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του ΔιαδικτύουΤην Τρίτη 9 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης του Σχολείου μας και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου συναντήθηκαν ακόμα μια φορά διαδικτυακά και παρουσίασαν πληροφορίες για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο. Οι μαθητές/τριες αρχικά χωρίστηκαν σε ομάδες και αναζήτησαν πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Στη συνέχεια, στο εργαστήριο Πληροφορικής, δημιούργησαν με το λογισμικό παρουσιάσεων LibreOffice Impress παρουσιάσεις για τις θεματικές: Εθισμός στο Διαδίκτυο, Προσωπικά Δεδομένα και πώς να τα προστατεύουμε, Ψευδείς Ειδήσεις και Παραπληροφόρηση, Αποπλάνηση στο Διαδίκτυο.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Βέργου Βασιλική (ΠΕ70, Διευθύντρια του Σχολείου μας) 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του ΔιαδικτύουΤην Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης του Σχολείου μας και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου συναντήθηκαν ακόμα μια φορά διαδικτυακά και συζήτησαν για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκε υλικό από τον ιστότοπο SaferInternet4kids.gr σχετικό με τις 6 ενότητες (εθισμός, προσωπικά δεδομένα, fake news, βίαια παιχνίδια, διαδικτυακός εκφοβισμός, αποπλάνηση) και οι μαθητές/τριες και των δύο σχολείων έκαναν ένα σύντομο σχολιασμό μετά από την προβολή της κάθε ενότητας. Επιπλέον σημείωναν σε φύλλο χαρτί λέξεις-κλειδιά σχετικές με την ενότητα του υλικού που μόλις είχαν παρακολουθήσει. Όλες οι λέξεις καταχωρήθηκαν στο online εργαλείο WordArt με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συνεργατικού συννεφόλεξου.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Βέργου Βασιλική (ΠΕ70, Διευθύντρια του Σχολείου μας) 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του ΔιαδικτύουΟι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην Χώρα του Διαδικτύου [Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο] που υλοποιείται από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α], Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το  5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα εκφραστούμε με το δικό μας τρόπο και θα δημιουργήσουμε ψηφιακές ιστορίες με θέμα την Ασφαλή & Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 1η τηλεδιάσκεψη, στην οποία οι μαθητές/τριες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και παρουσίασαν την πόλη, το σχολείο και την τάξη τους. Για τη δημιουργία της παρουσίασης, αρχικά οι μαθητές/τριες, σε ομάδες, αναζήτησαν πληροφορίες για αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων και τις κατέγραψαν σε ένα συνεργατικό έγγραφο Google. Στη συνέχεια, για κάθε αξιοθέατο αναζήτησαν στο Διαδίκτυο μία εικόνα με άδεια Creative Commons,  ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ελεύθερα. Αξιοποιώντας τα tablet που διαθέτουμε, φωτογράφησαν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σχολείου μας, ενώ στο εργαστήριο της Πληροφορικής δημιούργησαν, σε ομάδες, animation αυτοπαρουσίασης με το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. Όλο το υλικό ανέβηκε στην online πλατφόρμα storymaps, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία διαδραστική αφήγηση που μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Βέργου Βασιλική (ΠΕ70, Διευθύντρια του Σχολείου μας) 

Το πορτοκάλι και μια ηλιαχτίδα, 2023Στα πλαίσια του διδακτικού αντικειμένου της Γλώσσας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024), ήρθαν σε επαφή με το κείμενο "Το πορτοκάλι και μια ηλιαχτίδα" του Μάνου Κοντολέων, αντιλήφθηκαν τη δύναμη της γλώσσας να προκαλεί εικόνες και συναισθήματα, και μετέφεραν την ενέργεια αυτή στη δημιουργία των δικών τους εικόνων. Η αφήγηση του κειμένου τους ενέπνευσε να εκφραστούν και να αποτυπώσουν τη φαντασία τους μέσα από το χαρτί, μετατρέποντας τις λέξεις σε εικόνες. Τέλος, επέλεξαν να επενδύσουν μουσικά τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες με το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου "Ήλιε μου". Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας παρουσιάζεται μέσω του παρακάτω βίντεο, το οποίο αποτυπώνει τη δημιουργικότητα των μικρών μαθητών/τριών.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, ΠΕ70 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 2023Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) ήρθαν σε επαφή με τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου). Τονίσαμε ότι η Ημέρα αυτή δεν είναι γιορτή αλλά μια προσπάθεια κατανόησης θεμάτων σχετικά με την αναπηρία και κινητοποίησης υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμφώνησαν ότι στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Στο πλαίσιο αυτό κατασκεύασαν ομαδικά μια αφίσα ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, ΠΕ70 

Κύλιση στην Αρχή