Εκπαιδευτικοί Όμιλοι

Δημιουργική γραφή και έκφραση μέσω της Συναισθηματικής γλώσσας

Όμιλος «Δημιουργική γραφή και έκφραση μέσω της Συναισθηματικής γλώσσας»
Γ΄, Δ΄ τάξεων
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Βέργου Βασιλική

Μετά το «επιτυχές ταξίδι» των προηγούμενων λογοτεχνικών Ομίλων των ετών 2013-2014 και 2014-2015 συνεχίζουμε φέτος με μαθητές των Γ' και Δ' τάξεων την προσπάθεια να αναπτύξουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις ευαισθησίες των μικρών μας συνδημιουργών με τη βοήθεια κειμένων της ελληνικής και ξένης Λογοτεχνίας.

Η έννοια της ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ δεν είναι δική μας. Αποτελεί ένα επιστημονικά θεμελιωμένο μοντέλο γλωσσικής διδασκαλίας, που στηρίζεται στη δύναμη της ανάγνωσης, με παράλληλη αξιοποίηση και καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών.

Αυτό είναι το βασικό κριτήριο και παράλληλα στόχος μας: τα παιδιά να αναγνωρίσουν δικά τους συναισθήματα, σκέψεις, προβλήματα, θυμούς, ευτυχισμένες και προβληματικές  στιγμές  στους ήρωες των βιβλίων τους. Να τα περιγράψουν, να τα ζωγραφίσουν, να τα σκεφτούν, να φτιάξουν στίχους και κείμενα  γι? αυτά, μέσα απ΄ αυτά. Αυτό είναι το φετινό μας στοίχημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κερδίσουμε!

Έχουμε άλλωστε έναν πολύτιμο βοηθό: την υπέροχη λογοτεχνική γλώσσα.

Αναλυτικά η πρόταση για τη δημιουργία του Ομίλου εδώ.

 

Όμιλος Συγγραφής και Δημοσιογραφίας

Όμιλος  «Συγγραφής και Δημοσιογραφίας»
Ε΄τάξη
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χειλάκη Αγγελική

Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή, να προσεγγίσουν δημιουργικά και να αναλύσουν παιδικά λογοτεχνικά κείμενα. Να αναγνώσουν, να αναδιηγηθούν αλλά και να αφηγηθούν κείμενα, στα οποία έχουν αποδώσει ένα βαθύτερο νόημα και έχουν αναδείξει τις ιδέες τους. Να μάθουν να αναγνωρίζουν σχήματα λόγου και λογοτεχνικές δομές. Να οδηγηθούν μέσα από αβίαστες τεχνικές στη δημιουργική  συγγραφή κειμένων και στις αφηγηματικές ψηφιακές τεχνικές. Να αποκτήσουν έννοιες και δεξιότητες μέσα από βιωματικές δράσεις, σχετικά με τη συγγραφή άρθρων και τη σύσταση έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας. Να καλλιεργηθεί  η δημιουργική γραφή και η φιλαναγνωσία μέσω της συναισθηματικής γλώσσας και με τεχνικές της βιβλιοθεραπευτικής μεθόδου.

Αναλυτικά η πρόταση για τη δημιουργία του Ομίλου εδώ.

 

eikastika omilos

Όμιλος Εικαστικών «Περί Τέχνης και Λόγου»
Γ', Δ', Ε', ΣΤ' τάξεις
Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Ελευθεριάδου Λασκαρίνα, Πατλιά Σπυριδούλα

Το πρόγραμμα του Ομίλου στοχεύει στην καλλιέργεια του μαθητή ως δημιουργό και φιλότεχνο θεατή (οπτικός εγγραματισμός).

Να μάθουν να διακρίνουν και να απολαμβάνουν οπτικές ποιότητες και λεπτές διαφορές / Να διευρύνουν και να αξιοποιούν τη φαντασία, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά τους / Να αναπτύξουν τη γλωσσική επικοινωνία και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο μέσα από τη χρήση εξειδικευμένου εικαστικού λεξιλογίου / Να αναπτύξουν πολιτισμική συνείδηση / Να αναπτύξουν δεξιότητες καλλιτεχνικής έκφρασης / Να προσεγγίσουν έργα τέχνης στη γνωστική, συναισθηματική και αισθητική τους διάσταση / Να έρθουν σε επαφή με διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, άγνωστες τεχνικές και πρωτότυπα υλικά που θα τους προσφέρουν νέες εκφραστικές δυνατότητες / Να ανακαλύψουν τον κόσμο, συναισθήματα και καταστάσεις, μέσα από διαφορετικές μορφές Τέχνης όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το χορό, το θέατρο και να εντοπίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις για έκφραση.

Αναλυτικά η πρόταση για τη δημιουργία του Ομίλου εδώ.

 

Μαθηματική Σκέψη και Γρίφοι

Όμιλος Μαθηματικών «Μαθηματική Σκέψη & Γρίφοι»
ΣΤ΄τάξη
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Χειλάς Αθανάσιος

Υπάρχει ένας κλαδος των Μαθηματικών ο οποίος για τους ειδικούς αποτελεί στην πραγματικότητα το θεμέλιο όλων των Μαθηματικών που αποκαλείται Μαθηματική Λογική.

Στον Όμιλο Μαθηματικών θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα Λογικής, τα οποία για να λυθούν, κατά κανόνα, χρειάζονται απλώς λίγη λογική.

Επενδύοντας στη μαθηματική παιδεία και στην ανάπτυξη της αιτιοκρατικής σκέψης θα προσπαθήσουμε μέσα από παιγνιώδη μορφή να δώσουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης.

 

 

Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί

Όμιλος «Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί της πατρίδας μας»
Β', Γ', Δ', Ε', ΣΤ' τάξεων
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γκουρογιάννη Ιωάννα

Αναλυτικά η πρόταση για τη δημιουργία του Ομίλου εδώ.

 

Κύλιση στην Αρχή