art banner

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις 2021-2022

19-05-2022: Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις εκτύπωσης τοπικής εφημερίδαςΤην Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της επαφής των μαθητών του σχολείου με την τοπική κοινωνία αλλά και της συνεργασίας του με τους γονείς ως μέλη της σχολικής μας κοινότητας, η Β΄ Τάξη του Σχολείου μας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις εκτύπωσης γνωστής τοπικής εφημερίδας. Η ξενάγηση έγινε από γονέα της τάξης, που μοιράστηκε με τους μικρούς μαθητές όλα τα μυστικά της τέχνης της τυπογραφίας και της τεχνολογίας εκτύπωσης μιας σύγχρονης εφημερίδας.

Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν από τη μοναδική ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε και έσπευσαν να την αποτυπώσουν σε ζωγραφιές τους.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Βέργου Βασιλική (ΠΕ70)

10-05-2022: Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος»Στα πλαίσια της Τοπικής Ιστορίας οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης (σχ. έτος 2021-2022) του Σχολείου μας, επισκέφθηκαν την Τρίτη 10/05/2022 το Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος». Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο μουσείο και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της έκθεσης «οδός αβέρωφ, κόσμημα, γιάννινα». Τα μοναδικά εκθέματα που για πρώτη φορά κοσμούν μια απο τις αίθουσες του Μουσείου αποτελούν συλλογή από κοσμήματα, φιλοτεχνήματα και αντικείμενα μεγάλης αξίας από τη συλλογή Κώστα Φρόντζου, αναδεικνύοντας την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και την ενασχόληση και ιδιαίτερη σχέση των γιαννιωτών τεχνιτών με το ασήμι, συνθέτοντας την ταυτότητα της πόλης. Οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τα εκθέματα και ζωγράφισαν κοσμήματα και αντικείμενα από ασήμι, συμμετέχοντας σε διαγωνισμό ζωγραφικής της έκθεσης του μουσείου.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Βουρδούνη Σουλτάνα (ΠΕ70)

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ιτς ΚαλέΤην Τετάρτη 10/11/2021, στα πλαίσια του μαθήματος «Ιστορίας» και των ενοτήτων «Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και λατινική κυριαρχία (1453-1821)» σ.σ. 25-75 και «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» σ.σ. 71-146, η ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας (σχ. ετος 2021-2022) πραγματοποίησε εκπαιδευτικό περίπατο στην Νοτιοανατολική Ακρόπολη - Ιτς Καλέ - του Κάστρου Ιωαννίνων.

Κατά την περιήγησή τους στον αρχαιολογικό χώρο, οι μαθητές επισκέφτηκαν τις δύο διαφορετικές περιοδικές εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» στην αίθουσα Δημήτρης Κωνστάντιος του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους ήρθαν σε επαφή με πραγματικά αντικείμενα των ιστορικών γεγονότων, τα οποία προκάλεσαν τόσο το ενδιαφέρον τους όσο και την εξερευνητική τους διάθεση, βιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όσα ήδη μαθαίνουν μέσα στη σχολική τάξη. Επιπλέον, άξια λόγου υπήρξε και η αλληλεπίδραση με το εξαιρετικά έμπειρο και φιλικό προσωπικό και των δύο μουσείων, μέσα από ξεναγήσεις που εξασφάλισαν την επιθυμητή ενεργή συμμετοχή και την ικανοποίηση των ενδιαφερόντων των μαθητών.

Υπεύθυνοι/ες Εκπαιδευτικοί: Κουτσάφτης Στέργιος (ΠΕ70), Χασιώτη Γεωργία(ΠΕ71)

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική ΥπηρεσίαΣτα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης (σχ. έτος 2021-2022) του Σχολείου μας, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, επισκέφθηκαν το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους της Υπηρεσίας και στη συνέχεια παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετικά με το σεισμό, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Έμαθαν να αναγνωρίζουν τις σειρήνες της Πυροσβεστικής, να αντιδρούν χωρίς πανικό σε έκτακτη ανάγκη, όπως σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα. Επίσης, ενημερώθηκαν για την αναγκαία ύπαρξη σε κάθε οικία του «σάκου έκτακτης ανάγκης», όπως και τον προκαθορισμό των ασφαλέστερων σημείων του σπιτιού. Τέλος, ξεναγήθηκαν στο χώρο των οχημάτων, είδαν από κοντά τα διάφορα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ενημερώθηκαν για τη χρησιμότητά τους.

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα (ΠΕ70), Βουρδούνη Σουλτάνα (ΠΕ70)

Δημαρχείο Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, στα πλαίσια του μαθήματος «Μελέτη Περιβάλλοντος» και στο κεφάλαιο «Θέλουμε ένα όμορφο σχολείο» σελ.18-19, η Β’ τάξη του Σχολείου μας επισκέφτηκε το Δημαρχείο Ιωαννίνων, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια κυρία Β. Κύρκου και την εκπαιδευτικό του μαθήματος κυρία Μ. Ρούκα.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κύριος Ι. Αϊβατίδης, μας υποδέχτηκε με χαρά, αναλύοντας και εξηγώντας την ιστορία, καθώς και τη λειτουργία του κτιρίου, του Δημαρχείου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Μας ξενάγησε στο εσωτερικό του Δημαρχείου, ενημερώνοντάς μας για τους ευεργέτες των Ιωαννίνων. Επίσης θαυμάσαμε αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, τα οποία κατασκευαζόταν στα Ιωάννινα κάτω από δύσκολες συνθήκες και γινόταν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Στο τέλος τα παιδιά παρέδωσαν τις προτάσεις τους για τις ελλείψεις του σχολείου με την παρακάτω επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Είμαστε η Β’ τάξη του 2ου Πειραματικού Σχολείου Ιωαννίνων. Στο σχολείο μας περνάμε πολλές ώρες. Γι’ αυτό θέλουμε να σας ζητήσουμε να κάνετε κάποια έργα, για να γίνει πιο όμορφο και πιο ασφαλές. Σας παρακαλούμε λοιπόν: 1) Nα γίνει διαμόρφωση της αυλής. Η αυλή του σχολείου είναι αρκετά μεγάλη για να κατασκευαστεί κλειστό γυμναστήριο και η υπόλοιπη αυλή να στρωθεί με κατάλληλα υλικά ώστε να αποφεύγουμε τα ατυχήματα. 2) Να φτιαχτούν δύο στέγαστρα. Ένα στην είσοδο του σχολείου και ένα στην έξοδο του σχολείου, ώστε να μην βρεχόμαστε όταν είναι κακοκαιρία. 3) Να κατασκευάσετε βρύσες στην αυλή, για να ξεδιψάμε από το παιχνίδι».

Κύλιση στην Αρχή