art banner

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις 2024-2025

Ζώα και Πουλιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, 2025

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πουλιά και Ζώα». Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκε η κ. Γιάννακη Βασιλική, η οποία μέσω συζήτησης επιχείρησε να εξοικειώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με τον χώρο του Μουσείου, καθώς και τις έννοιες εκθέματα, ειδώλια, πηλός, μέταλλα.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/-τριες περιηγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου, όπου με την καθοδήγηση της κ. Γιαννάκη διαπίστωσαν ότι τα πουλιά και τα ζώα, όπως ο ταύρος, το άλογο, ο γρύπας, ο αετός, ο σκύλος, κ.ά, απεικονίζονται σε νομίσματα, κοσμήματα, ταφικές στήλες, λαβές από ξίφη και σαρκοφάγους. Παρατήρησαν ειδώλια ζώων ως ιερά σύμβολα, αλλά και μικρά πήλινα ομοιώματα ζώων, τα οποία αποτελούσαν παιδικά παιχνίδια στην αρχαιότητα, ενώ παρακολούθησαν την αναπαράσταση μέρους του τρωικού πολέμου να εξελίσσεται πάνω σε μία σαρκοφάγο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατανόησαν ότι η φύση, και συγκεκριμένα τα πουλιά και τα ζώα, από πολύ νωρίς απέσπασαν την προσοχή και το ενδιαφέρον του ανθρώπου αποτελώντας ένα από τα αγαπημένα θέματα διακόσμησης στην τέχνη. Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Γιαννάκη Βασιλική για την ενδιαφέρουσα περιήγηση στο μουσείο και την όμορφη εμπειρία που προσέφερε στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Οι μαθητές/-ριες εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του μουσείου ζωγράφισαν στη σχολική τάξη τα ζώα και τα πουλιά που τους εντυπωσίασαν αναπτύσσοντας την οπτική τους αντίληψη και ενισχύοντας τη δημιουργική τους δεξιότητα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Στασινού Σοφία (ΠΕ70)

Οι σκέψεις της Νεφέλης, 2025

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 09:30, στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, οι μαθητές και μαθήτριες της Ε' & ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης», μια πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της ενδοσχολικής βίας.

Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία αυξάνονται, προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σε πολλούς μαθητές. Μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση, οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με καταστάσεις που αποτυπώνουν τις δυσκολίες που βιώνουν συνομήλικοί τους και κλήθηκαν να σκεφτούν, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Πριν από την προβολή, δύο κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου του Παιδιού» ενημέρωσαν τα παιδιά για τον σκοπό και τη δράση του Οργανισμού, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης κάθε παιδιού που βρίσκεται σε ανάγκη. Παράλληλα, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τηλεφωνικό αριθμό 1056, μια γραμμή βοήθειας όπου κάθε μαθητής μπορεί να απευθυνθεί αν βιώνει ή γίνεται μάρτυρας οποιασδήποτε μορφής βίας ή δυσκολίας. Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε σημαντική και ουσιαστική συζήτηση, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μέσα από τον διάλογο, κατέθεσαν απόψεις, μοιράστηκαν προσωπικούς προβληματισμούς και ανέλυσαν τις συμπεριφορές των χαρακτήρων της ταινίας, επιχειρώντας να κατανοήσουν τόσο τη θέση του θύματος όσο και του θύτη. Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της ενεργού παρέμβασης σε περιπτώσεις εκφοβισμού.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

«Ένα δέντρο, ένας μύθος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, 2024

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: "Ένα δέντρο, ένας μύθος". Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την παρουσίαση του Προγράμματος, περιηγήθηκαν σε εκθέματα του Μουσείου σχετικά με το θέμα του Προγράμματος και γνώρισαν τους μύθους γύρω από το ιερό δέντρο του Μαντείου της Δωδώνης. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια παιγνιώδη δραστηριότητα.

βελανιδιά ήταν το ιερό δέντρο της Δωδώνης, λατρευόμενο αρχικά μαζί με τη θεά Γη και αργότερα συνδεδεμένο με τον Δία και τη Διώνη. Οι ιερείς του μαντείου κατοικούσαν γύρω της και αντλούσαν μαντικές δυνάμεις από τη γη. Σύμφωνα με τον μύθο, ένα μαύρο περιστέρι που έφτασε στη Δωδώνη όρισε το σημείο του μαντείου. Οι χρησμοί δίνονταν από το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς και από το νερό της πηγής που ανάβλυζε από τις ρίζες της. Αρχικά, η λατρεία τελούνταν σε υπαίθριους χώρους γύρω από τη βελανιδιά, ενώ αργότερα ανεγέρθηκαν ναοί και κτίρια".

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

Ναϊάδες, νύμφες τραγουδούν στου ποταμού την άκρη, 2024

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων  και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ναϊάδες, νύμφες τραγουδούν στου ποταμού την άκρη».

Αρχικά οι μαθητές/τριες εξοικειώθηκαν με το θέμα της δράσης μέσα από ερωτήσεις του τύπου «Αν πιστεύουν στις νεράιδες;», «Αν γνωρίζουν κάποια νεράιδα και ποια;», «Αν γνωρίζουν κάποιο ποτάμι;», «Αν έχουν επισκεφτεί κάποιο ποτάμι;».  Στη συνέχεια, η εμψυχωτής αρχαιολόγος αφηγήθηκε ένα παραμύθι με κεντρικό ήρωα τον Ιάσονα, που ζούσε με την οικογένειά του κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη, στην κοιλάδα της Κόνιτσας. Ο Ιάσονας μισούσε το ποτάμι, όμως μια μικρή Ναϊάδα τον πήρε μαζί της σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Στο τέλος του ταξιδιού ο Ιάσονας κατάλαβε τη μεγάλη σημασία του ποταμού. «Χωρίς το ποτάμι η ζωή μας θα ήταν πολύ δύσκολη. Που θα έβρισκαν οι άνθρωποι των σπηλαίων την πρώτη ύλη για να κατασκευάσουν τα εργαλεία τους, αλλά και οι μεταγενέστεροι άνθρωποι των ιστορικών χρόνων, πώς θα έφτιαχναν τα σπίτια και τα καθημερινά τους σκεύη, και πώς θα ευδοκιμούσαν τα χωράφια τους;».

Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου στις οποίες βρίσκονται τα αρχαία αντικείμενα για τα οποία γίνεται λόγος στο παραμύθι και στο τέλος συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια στα οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν την κρίση και τη φαντασία τους.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μάγκου Μόνικα (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

Οι καταπέλτες του Νεκρομαντείου Δωδώνης, 2024

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: "Οι καταπέλτες του Νεκρομαντείου Δωδώνης".  Ο καταπέλτης ήταν ένα είδος πολεμικής μηχανής. Λειτουργούσε ως ένα γιγαντιαίο τόξο που μπορούσε να εξακοντίζει βολές όχι μόνο σε μεγαλύτερη απόσταση από ένα συμβατικό τόξο αλλά και με πολύ μεγαλύτερη ένταση και ακρίβεια από αυτό. Τα βέλη εκτοξεύονταν σε ευθεία γραμμή με τόση δύναμη, ώστε μπορούσαν να διαπεράσουν μιαν ασπίδα (πέλτη), από όπου προέρχεται και η ονομασία του (καταπέλτης).

Οι μαθητές παρακολούθησαν την παρουσίαση του Προγράμματος, περιηγήθηκαν σε εκθέματα του Μουσείου σχετικά με το θέμα του Προγράμματος και ήρθαν σε επαφή με έναν καταπέλτη - προσομοίωση του Νεκρομαντείου Δωδώνης. Στη συνέχεια χειρίστηκαν μόνοι τους τον καταπέλτη και προσπάθησαν να βρουν με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να πετάξουν το βέλος πιο μακριά!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή