Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ΣΤ' Δημοτικού

Δράση πρόληψης-αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε στην ΣΤ' ταξη, με την υποστήριξη της σχολικής ψυχολόγου κ. Μάντη Β. και του δασκάλου της τάξης κ. Χειλά Α., βιωματική δράση με στόχο την κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των εκφοβιστικών συμπεριφορών μεταξύ συνομηλίκων. Η δραστηριότητα βασίστηκε σε ένα αφηγηματικό σενάριο που περιέγραφε μια κατάσταση σχολικού εκφοβισμού. Αρχικά, οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να αναλύσουν την ιστορία, εστιάζοντας στις συμπεριφορές των χαρακτήρων, τις πιθανές αιτίες που οδήγησαν στις επιθετικές ενέργειες, αλλά και τις συναισθηματικές επιπτώσεις στα εμπλεκόμενα μέρη.

Μέσα από τη συνεργασία, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, οι μαθητές/τριες προσδιόρισαν τις διαφορετικές μορφές του σχολικού εκφοβισμού (λεκτικός, σωματικός, κοινωνικός, διαδικτυακός) και προσπάθησαν να κατανοήσουν τις βαθύτερες συνέπειες που μπορεί να έχει τόσο στο θύμα όσο και στον θύτη. Ενθαρρύνθηκαν να προβλέψουν πιθανές αντιδράσεις των χαρακτήρων, να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις και να διατυπώσουν τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων στο σχολικό περιβάλλον.

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Χειλάς Αθανάσιος  (ΠΕ70)
Υπεύθυνη ψυχολόγος: Μάντη Βασιλική (ΠΕ23)

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, 2024

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης αφιέρωσαν όλο τον Δεκέμβριο στη δημιουργία πρωτότυπων και εντυπωσιακών χριστουγεννιάτικων κατασκευών, γεμίζοντας το σχολείο με τη μαγεία των γιορτών. Με φαντασία και ενθουσιασμό, έφτιαξαν υπέροχα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά που ανέδειξαν το δημιουργικό τους ταλέντο. Επίσης, ετοίμασαν λαχταριστά τρουφάκια boules de neige, που ενθουσίασαν όσους τα γεύτηκαν, και στόλισαν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο με ευχές γραμμένες τόσο στα γαλλικά όσο και στα ελληνικά, δείχνοντας την αγάπη τους για τη γλωσσική πολυμορφία. Επιπλέον, δημιούργησαν μια αφίσα γεμάτη ευχές στα αγγλικά, με μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας, φέρνοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων ακόμη πιο κοντά. Δεν παρέλειψαν να φτιάξουν ένα Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης (calendrier de l'Avent), προσφέροντας καθημερινές μικρές στιγμές ενθουσιασμού και ανυπομονησίας μέχρι τα Χριστούγεννα. Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, οι μαθητές/τριες έδειξαν έμπρακτα τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την αγάπη τους για τις γιορτές, αφήνοντας το στίγμα τους στην εορταστική ατμόσφαιρα του σχολείου.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70), Μούτσιου Αλεξία (ΠΕ05), Λώλου Μαρία (ΠΕ06)

Myth2space

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, στα πλαίσια του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα-Myth2space", πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Τηλεδιάσκεψη με το συνεργαζόμενο σχολείο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Αττικής, εγκαινιάζοντας έτσι μια δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να συστηθούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να παρουσιάσουν την πόλη, το σχολείο και την τάξη τους. Μπορείτε να δείτε την παρουσίασή μας εδώ.

Μέσα από τις παρουσιάσεις, οι μαθητές/τριες ανέδειξαν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των περιοχών τους, μοιράστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την καθημερινότητά τους, ενώ συζήτησαν για τις επόμενες δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτή η πρώτη διασχολική επαφή έθεσε γερές βάσεις για τις επόμενες δραστηριότητες του προγράμματος και ενίσχυσε το ενδιαφέρον των παιδιών για τη διασύνδεση της μυθολογίας με το διάστημα. Ανυπομονούμε για τις επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις και τις νέες συναρπαστικές προκλήσεις που επιφυλάσσει το πρόγραμμα! 🚀

Διαχειρίζομαι τον θυμό μου, 2024

Στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) υλοποιήθηκε στην Ε' και ΣΤ' τάξη το εκπαιδευτικό - θεραπευτικό σχέδιο «Διαχειρίζομαι τον θυμό μου», που απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι συναισθηματικές εξάρσεις και κυρίως τα ξεσπάσματα θυμού αποτελούν φαινόμενο που συναντάται συχνά σε πολλούς μικρούς μαθητές τόσο εντός όσο και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος προκαλώντας αναστάτωση τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου-τάξης αλλά κυρίως στους ίδιους τους μαθητές/τριες. Ως εκ τούτου θεωρείται επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίζουν οι μαθητές/τριες τα συναισθήματα που βιώνουν και εν συνεχεία να μάθουν να τα διαχειρίζονται με τρόπους που θα ενισχύσουν θετικά την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Στόχος μας ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές/τριες με τις αιτίες του θυμού, να συνειδητοποιήσουν γιατί θυμώνουν, με ποιους θυμώνουν αλλά κυρίως τι είναι αυτό που συμβαίνει μέσα τους αλλά και πως εκφράζουν εξωτερικά (έκφραση, φωνές, αντιδράσεις) το θυμό τους. Επιπρόσθετα, να μάθουν να χρησιμοποιούν τεχνικές διαχείρισης του θυμού μέσα από βιωματικό, παιγνιώδη τρόπο. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν τόσο εντός του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και μέσα στο οικογενειακό, φιλικό περίγυρο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξε διάλογος με τους μαθητές/τριες. Οι απαντήσεις τους αλλά και οι απορίες τους καθόρισαν την εξέλιξη της παρουσίασης, οι λέξεις κλειδιά σημειώθηκαν στον πίνακα και οι τεχνικές διαχείρισης του θυμού παρουσιάστηκαν με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (Ε' τάξη), Χειλάς Αθανάσιος (ΣΤ' τάξη)

Δημιουργία απλού ηλεκτρικού κινητήρα, 2024

Στο μάθημα της Φυσικής στην ενότητα του ηλεκτρομαγνητισμού οι μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) δημιούργησαν απλό ηλεκτρικό κινητήρα με ένα πηνίο, μια μπαταρία και έναν μαγνήτη. Η συγκεκριμένη διάταξη απλοποίησε πολύ το επιστημονικό μοντέλο του βιβλίου σχετικά με τον ηλεκτρομαγνητισμό και ταυτόχρονα έγινε σύγκριση μεταξύ του ηλεκτροκινητήρα και της γεννήτριας. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές/τριες σύγκριναν τις δύο διατάξεις και διαπίστωσαν πως λειτουργούν αντίστροφα. Έτσι εκτός από τη διαφορά ότι η μια διάταξη καταναλώνει ενώ η άλλη παράγει ρεύμα εντόπισαν και την ομοιότητα ότι οι δυο διατάξεις αποτελούνται από τα ίδια στοιχεία πηνίο-μαγνήτης –πηγή ρεύματος σε διαφορετική διάταξη.

Η ενότητα αυτή έγινε αφορμή να ερευνήσουμε τη ζωή προσωπικοτήτων όπως ο Nikola Tesla , o Watt και o Volt οι οποίοι ασχολήθηκαν με τον ηλεκτρισμό και τα φαινόμενα που συνδέονται με αυτόν. Όλα αυτά δημιούργησαν την επιθυμία των μαθητών να ασχοληθούν στο ευρωπαικό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο "TRAVELERS OF SCIENCE" με τη ζωή και το έργο του εφευρέτη Nikola Tesla ενισχύοντας για ακόμη μια φορά την διαθεματικότητα των μαθημάτων και του αναλυτικού προγράμματος σπουδών.

 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Πουρλιάκας Γρηγόριος (ΠΕ70) 

Κύλιση στην Αρχή