Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Α' Δημοτικού

Παζλ, Μαθηματικά ή και τα δύο;

Την Τρίτη 05/03/2024, οι μικροί μαθητές/τριες της Α’ τάξης ήρθαν αντιμέτωποι με το δίλημμα παζλ ή μαθηματικά. Και επέλεξαν και τα δύο. Τα παζλ αποτελούν εκπαιδευτικά παιχνίδια που προάγουν την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών ικανοτήτων και είναι ένα εξαιρετικό μέσο για τη διασκέδαση και την εκπαίδευση ταυτόχρονα. Ανάλογα με τον τύπο του παζλ και το επίπεδο δυσκολίας, οι επιδράσεις στις ικανότητες μπορεί να ποικίλουν. Ενισχύουν την ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν μοτίβα, να εξελίσσουν τον συλλογισμό, και να ενεργοποιούν τη μνήμη τους. Με τον τρόπο που το φτιάξαμε όμως ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον αλλά και εξασκηθήκαμε στις προσθέσεις!

Κάθε ομάδα πήρε μερικά κομματάκια παζλ, όσα ήταν και τα παιδιά της ομάδας, και αμέσως έπρεπε να λύσουν την πρόσθεση με τον τρόπο που ταίριαζε στον καθένα. Όποια ομάδα τελείωνε ερχόταν στην έδρα όπου βρισκόταν το ταμπλό του παζλ και ανακοίνωνε τις προσθέσεις και τα αποτελέσματα τους. Αν ήταν σωστά, έψαχνε να βρει που θα βάλει το κομματάκι του και με βάση την εικόνα και το σχήμα του κομματιού αλλά και με βάση το αποτέλεσμα αφού στο ταμπλό του παζλ ήταν γραμμένοι αριθμοί που αντιστοιχούσαν στα αποτελέσματα των προσθέσεων. Σιγά σιγά με την προσφορά όλης της τάξης και των μαθηματικών μας γνώσεων... φτιάξαμε το δικό μας παζλ.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπάρμπα Μαρία (ΠΕ70) 

Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων και της ενσυναίσθησης των μαθητών/τριων αλλά και της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων με σκοπό την πρόληψη, τη Δευτέρα 4/3/2024, αφιερώσαμε στην Α' τάξη ένα δίωρο και ασχοληθήκαμε με τα συναισθήματα, τις εκφράσεις τους και τις αιτίες που τα προκαλούν. Αρχικά μέσω ενός φύλλου εργασίας τα αναγνωρίσαμε και τα δραματοποιήσαμε. Μάλιστα, είχαμε συντροφιά μας την ψυχολόγο του σχολείου μας, κυρία Ελεωνόρα, η οποία μας εξήγησε και μας παρουσίασε τα 5 βασικά συναισθήματα πάνω στα οποία βασίζονται όλα τα υπόλοιπα. Μιλήσαμε για αυτά και αναφερθήκαμε βιωματικά σε παραδείγματα. Μέσω της δραματοποίησης μπήκαμε σε ρόλους παιδιών που έκαναν λάθη και ζητούν συγχώρεση, παιδιών που πληγώθηκαν σωματικά ή ψυχικά και δε δέχονταν τη συγγνώμη και παιδιών που πραγματικά μετάνιωσαν και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επανορθώσουν.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπάρμπα Μαρία (ΠΕ70), Υπεύθυνη ψυχολόγος: Παντούλα Ελεονώρα (ΠΕ23)

Βασιλιάς από φωνήεντα και βασίλισσα από σύμφωνα

Την Τρίτη 27/02/2024, η Α’ τάξη (σχ. έτος 2023-2024) του Σχολείου μας, στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος, έπαιξε ένα παιχνίδι στο προαύλιο με σκοπό τον διαχωρισμό των γραμμάτων σε σύμφωνα και σε φωνήεντα, που φωνάζουν δυνατά! Ανάμεσα στους μαθητές και στις μαθήτριες βρέθηκε ένας βασιλιάς που αγαπούσε τα φωνήεντα και μια βασίλισσα που λάτρευε τα σύμφωνα. Τόσο πολύ τα αγαπούσαν που τα έβαλαν και στο στέμμα τους. Μάλιστα, όταν φύσηξε αέρας και σκόρπισε τα γράμματα, ταράχτηκαν και ζήτησαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης να τους βοηθήσουν να τα μαζέψουν στο σωστό κάστρο (κάθε κάστρο και ένας κύκλος). Αμέσως οι μικροί μαθητές, με ενθουσιασμό, μάζεψαν τα γράμματα και τα διαχώρισαν σωστά σε σύμφωνα και σε φωνήεντα και ευχαρίστησαν του βασιλιάδες. Ο παιγνιώδης χαρακτήρας της μαθησιακής διαδικασίας-δράσης κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, με σκοπό τον διαχωρισμό των γραμμάτων στις δύο ομάδες.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπάρμπα Μαρία (ΠΕ70) 

Συμμετέχουμε στο eTweening: Think ECO, Act green!

Με τη νέα χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης (σχ. έτος 2023-2024) ενημερώθηκαν για την ασφάλεια στο Διαδύκτιο καθώς τα προγράμματα eTwinning αφορούν σε ευρεία χρήση του και έπαιξαν ένα κουιζ. Σε συνέχεια των δράσεων για την ανακύκλωση υλικών και τη νέα τους χρήση, δημιούργησαν και έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι από απλά ανακυκλώσιμα υλικά. Ο στόχος ήταν να περνάει η μπαλίτσα από ένα κυκλάκι που επάνω του είχε έναν αριθμό κουνώντας κατάλληλα το κουτί. Έπειτα πρόσθεταν αυτόν τον αριθμό με τον αριθμό που τύχαιναν ρίχνοντας το ζάρι. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ανακύκλωση έγινε μια κοινή παρουσίαση υλικού σε όλα τα παιδιά από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και με βάση αυτό το υλικό έπαιξαν στην 3η συνάντηση με τους μαθητές από τις άλλες χώρες bingo στον διαδραστικό πίνακα. Όλες οι παραπάνω δράσεις κοινοποιήθηκαν στο υπόλοιπο σχολείο μέσω της γωνιάς του eTwinning που δημιουργήθηκε έξω από την Α’ τάξη καθώς και με την κοινή εφημερίδα όλων των χωρών.

Συνοψίζοντας, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας ήρθαν σε επαφή με μαθητές/τριες από άλλες Ευρωπαικές χώρες, βγαίνοντας από τα όρια της τάξης, μέσω μιας βελτιωμένης παιδαγωγικής διαδικασίας: Ενίσχυση της Διδασκαλίας, Εκπαιδευτική Ανάπτυξη, Ευκαιρίες Διεθνούς Συνεργασίας, Πολυπολιτισμική Ανταλλαγή, Χρήση των Τ.Π.Ε. αναπτύσσοντας και τις τεχνολογικές δεξιότητες. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπάρμπα Μαρία (ΠΕ70) 

Γράμματα από τον Πίξελ, 2024

Η Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους μικρούς μαθητές/τριες της Α’ τάξης. Απάντησε ο Πίξελ, ο ψηφιακός ταχυδρόμος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, στα γράμματα που είχαμε στείλει στον Άγιο Βασίλη πριν τα Χριστούγεννα. Μας ενημέρωσε ότι όπως κάθε χρόνο μεταμορφώθηκε σε βοηθό του Άγιου Βασίλη και του μετέφερε τα γράμματά μας. Μάλιστα μας μετέφερε και ένα μήνυμά του ως απάντηση στα γράμματά μας, ότι οι επιθυμίες και και τα όνειρα των μικρών παιδιών γεμίζουν την καρδιά του με ζεστασιά και ότι τα γνωρίζει ένα-ένα ξεχωριστά. Μας έδωσε και συμβουλές "Να γελάτε δυνατά, να παίζετε ξένοιαστα, να είστε καλοί με την οικογένεια και τους φίλους σας και να ξέρετε ότι όταν η μαγεία των Χριστουγέννων βρίσκεται στην καρδιά σας, η κάθε μέρα μοιάζει με γιορτή". Όλα τα μικρά προσωπάκια χαμογέλασαν για ακόμα μια φορά με τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπάρμπα Μαρία (ΠΕ70) 

Κύλιση στην Αρχή