banner-foreign-languages

Ξένες Γλώσσες

Plants in space, 2024

Οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης (σχ. έτος 2023-2024), στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning "From the Earth to the Moon" επεξεργαστήκαν θέματα που αφορούν τις ανάγκες των φυτών στη γη, ενώ προβληματίστηκαν για το πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με κατάλληλες συνθήκες φυτά στο φεγγάρι μέσα σε θερμοκήπιο.

Στην πρώτη άσκηση, οι μαθητές/τριες έπρεπε να σκεφτούν ποια είναι τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Αυτά περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε νερό, το φως για τη φωτοσύνθεση, το κατάλληλο έδαφος για την υποστήριξη των ριζών και την παροχή θρεπτικών συστατικών, καθώς και το οξυγόνο ή τη θερμοκρασία που επηρεάζουν τη φυσική διαδικασία της ανάπτυξης των φυτών.

Στη δεύτερη άσκηση, οι μαθητές κλήθηκαν να εξετάσουν στοιχεία σχετικά με τη Σελήνη, όπως την απουσία ατμόσφαιρας, την ακαταλληλότητα του εδάφους για καλλιέργεια, την έλλειψη νερού και την ακραία θερμοκρασία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές/τριες απάντησαν σε δύο ερωτήσεις: αν πιστεύουν ότι τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν στη Σελήνη, καθώς και να προτείνουν τρόπους για την καλλιέργεια φυτών σε ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70), Λώλου Μαρία (ΠΕ06)

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, 2023

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' και Στ' ταξης ανακάλυψαν και διδάχτηκαν το βιβλίο "La journee de Pointout le petit Lutin". Αυτό ήταν η αφορμή να εμπλακούν σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες όπως δημιουργία αφίσας, γράμμα στον Άγιο Βασίλη, κολλάζ με το όνομα τους ως ξωτικά, πρόταση Χριστουγεννιάτικου μενού και τέλος έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα τρουφάκια "boules de neige". Ακολουθώντας με επιτυχία τη συνταγή, οι μαθητές/τριες συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό και ομαδικό πνεύμα, δείχνοντας την ικανότητά τους να εργάζονται αποτελεσματικά ως ομάδα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μούτσιου Αλεξία-Αγγελική (ΠΕ05)

Παγκόσμια ημέρα Kamishibai, 2023

Το Kamishibai είναι μια μορφή οπτικής, συμμετοχικής αφήγησης, η οποία συνδυάζει αρμονικά το ζωντανό, προφορικό λόγο με την εικόνα. Με ρίζες στην Ιαπωνία του δωδέκατου αιώνα, και με μια περίοδο άνθησης μεταξύ των δεκαετιών του ’20 και του ’40, αποτελεί πλέον μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές αφηγηματικών παραστάσεων. Το θέατρο από χαρτί- όπως είναι η κυριολεκτική ονομασία του από τα συνθετικά kami (紙) που σημαίνει χαρτί και shibai (芝居) που σημαίνει θέατρο- πρόδρομος των δημοφιλών ιαπωνικών comics, είναι μια σύνθετη διαδικασία που προκαλεί τη διάδραση αφηγητή και ακροατηρίου.

Στις 7 Δεκεμβρίου είναι η "Παγκόσμια Ημέρα Kamishibai". Οι μαθήτες/τριες της ΣΤ' ταξης (Έλενα Γ., Έλενα Ζ.,Σπύρος Γ., Γιώργος Β., Γιώργος Δ., Νεφέλη Κ., Βασιλική Κ., Μιχάλης Κ., Μιλτιάδης Κ.) δημιούργησαν δύο ιστορίες (CINQ AMIS A PARISLes Boulangers) και τις παρουσίασαν στους υπόλοιπους συμμαθητές τους και στους μαθητές/τριες της Ε' τάξης.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μούτσιου Αλεξία-Αγγελική (ΠΕ05)

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών και είναι μια πανευρωπαικη εκστρατεία για την εκμάθηση γλωσσών και την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη. Με αφορμή λοιπόν τη μέρα αυτή και με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικής κατανόησης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας, στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, ζωγράφισαν, άκουσαν τραγούδια και έμαθαν να χαιρετούν σε διάφορες γλώσσες, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης, στο μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας, δημιούργησαν μία αφίσα.

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Λώλου Μαρία (ΠΕ06), Μούτσιου Αλεξία-Αγγελική (ΠΕ05)

Γαλλικό πρωινό, 2023

Το πρωινό στη Γαλλία είναι ένα σημαντικό γεύμα και περιλαμβάνει τα περίφημα τραγανά κρουασάν, μαρμελάδα, ψημένες φέτες ψωμιού, μπαγκέτα, γιαούρτι, δημητριακά, τσάι ή ζεστή σοκολάτα, φρεσκοστυμμένο χυμό και, φυσικά, καφέ.

Στο σχολείο μας αποφασίσαμε με τα παιδιά των γαλλικών τμημάτων να γευτούμε ένα γαλλικό πρωινό γεύμα (le petit - dejeuner), όπως περιγράφεται στην 4η ενότητα του βιβλίου. Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, οι μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης έφεραν τα απαραίτητα τρόφιμα και πραγματοποιήσαμε στην όμορφη αυλή μας ένα βιωματικό μάθημα του πρωινού γεύματος. Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό και γευστικό πρωινό για όλους με διάφορα είδη ψωμιού, βάφλες, μέλι, μαρμελάδα, γάλα, χυμούς, κρέπες, κρουασάν, μπισκότα, φράουλες, μήλα και ροδάκινα. Επίσης, το τραπέζι εμπλουτίστηκε με κέικ, μηλόπιτα, τυρόπιτα που με πολύ κέφι και μεράκι έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές. Το αποτέλεσμα άκρως γευστικό και οι μαθητές κατενθουσιασμένοι! Ευχαριστούμε τους γονείς και τη διεύθυνση του σχολείου μας που υποστηρίζουν τέτοιου είδους δράσεις βιωματικής μάθησης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μούτσιου Αλεξία-Αγγελική (ΠΕ05)

Κύλιση στην Αρχή