colors02

Δράσεις για έναν Καλύτερο Κόσμο

  • Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2025 – Μια κοινή γιορτή αποδοχής και δημιουργικότητας

    Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2025 – Μια κοινή γιορτή αποδοχής και δημιουργικότηταςΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (2 Απριλίου), η Δ’ τάξη, σε συνεργασία με το 4ο τμήμα του 4ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, γιόρτασε με έναν ιδιαίτερο και ουσιαστικό τρόπο τη διαφορετικότητα. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας που ενώνει τα δύο τμήματα και ενίσχυσε περαιτέρω τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση ανάμεσα στα παιδιά.

    Στην πρώτη συνάντηση, τα δύο τμήματα παρακολούθησαν μαζί ένα βίντεο σχετικό με τον αυτισμό και έπειτα δημιούργησαν ένα συνεργατικό κολάζ με την έμπνευση από τα LEGO. Το κάθε παιδί πρόσθεσε το δικό του «τουβλάκι» στο έργο, με την ιδέα ότι όλοι είμαστε πολύτιμα κομμάτια ενός όμορφου, πολύχρωμου συνόλου. Στη δεύτερη συνάντηση, οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης συμμετείχαν σε βιωματική δραστηριότητα με την καθοδήγηση της θεατρολόγου του σχολείου μας, κας Κωνσταντίνας Λισγάρα. Μέσα από ένα τροποποιημένο παιχνίδι μουσικών καρεκλών, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με καταστάσεις που συχνά βιώνουν άτομα στο φάσμα του αυτισμού – όπως η υπερευαισθησία στους ήχους, η δυσκολία στην επικοινωνία, η ανάγκη για προσωπικό χώρο ή επαφή. Κάθε φορά που σταματούσε η μουσική, το παιδί που καθόταν στην καρέκλα καλούνταν να εκφράσει, μέσα από παγωμένη εικόνα ή παντομίμα, μια τέτοια εμπειρία.

    Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι μαθητές/τριες όχι μόνο ενημερώθηκαν για τον αυτισμό, αλλά κυρίως κατανόησαν βαθύτερα τις ανάγκες των συμμαθητών τους και εξέφρασαν με ευαισθησία το μήνυμα: όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ίσοι, όλοι χωράμε στην ίδια εικόνα.

    Συνεργαζόμενοι εκπ/κοί: Ελισάβετ Παναγιωτοπούλου,Χαρούλα Παππά, Ελευθερία Λαμπριανίδη, Κων/να Λισγάρα

  • Συμμετοχή στη δράση Crossing Europe for Play and Peace

    Συμμετοχή στη δράση Crossing Europe for Play and Peace

    Το «Crossing Europe for Fair Play and Peace» είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε από το European Fair Play Movement (EFPM) με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυσή του. Πρόκειται για μια συμβολική σκυταλοδρομία που διασχίζει την Ευρώπη και ενώνει ανθρώπους κάθε ηλικίας, εθνικότητας και υπόβαθρου, με κοινό παρονομαστή τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι (fair play), της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής. Η δράση καλεί μαθητές, αθλητές, εκπαιδευτικούς, γυμναστές, συλλόγους και τοπικές κοινότητες να συμμετάσχουν σε εθνικές σκυταλοδρομίες, οι οποίες συλλογικά θα διανύσουν –μέσα από περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβησητην απόσταση από την πρωτεύουσα κάθε χώρας έως τις Βρυξέλλες, όπου εδρεύει το EFPM. Το τελικό ορόσημο της δράσης θα εορταστεί στις 19 Μαΐου 2025 στην Ολυμπία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Fair Play, ολοκληρώνοντας έτσι έναν ευρωπαϊκό κύκλο προσφοράς, συμμετοχής και έμπνευσης.

    Μέσα από αυτό το εγχείρημα, η EFPM επιδιώκει να πετύχει πολλαπλούς στόχους: να καλλιεργήσει τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα, να ενισχύσει την έννοια της αλληλεγγύης μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, να τονώσει την ηθική διάσταση του αθλητισμού, να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη μέσω της συμμετοχής και της συνεργασίας, αλλά και να φέρει πιο κοντά τους πολίτες της Ευρώπης με έναν τρόπο συμβολικό και βαθιά ανθρώπινο.

    Στα Ιωάννινα, η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από τα Δημοτικά Σχολεία: 10ο Ιωαννίνων, Κρανούλας, Σταυρακίου, Αγίας Μαρίνας, 9ο Διαπολιτισμικό Ιωαννίνων, 16ο Ιωαννίνων, 2ο Πειραματικό Σχολείο Ιωαννίνων και το 14ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, συμμετείχαν με ενθουσιασμό και δημιούργησαν μια δυναμική και συγκινητική κοινή δράση. Η Ε' τάξη του Σχολείου μας ξεχώρισε με μια πρωτοβουλία γεμάτη συμβολισμό και ευαισθησία: περπάτησε για τον αυτισμό, αφιερώνοντας την απόσταση που κάλυψε στο πρόγραμμα «Crossing Europe for Fair Play and Peace», στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αποδοχής, αγάπης και ενότητας. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που πίστεψαν σε αυτό το όραμα και συνέβαλαν με πάθος και ψυχή στην υλοποίησή του. 

    Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70)

  • Χωροχρονική πλαισίωση της ιστορίας «Η σπηλιά του δράκου»

    Χωροχρονική πλαισίωση της ιστορίας «Η σπηλιά του δράκου»Στο πλαίσιο των δράσεων φιλαναγνωσίας του Σχολείου μας, η Δ’ τάξη έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια ξεχωριστή συνεργασία με το Δ’ τμήμα του 4ου Ειδικού Σχολείου Ιωαννίνων, με αφορμή το παιδικό βιβλίο του Κώστα Στοφόρου «Η Σπηλιά του Δράκου». Η κοινή αυτή δράση, ο οποία βασίζεται στην ετήσια συνεργασία των δύο σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025, έχει ως βασικό σκοπό να καλλιεργηθεί το πνεύμα αποδοχής, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των παιδιών, μέσα από την απόλαυση της ανάγνωσης και τη δημιουργική έκφραση.

    Το βιβλίο αποτέλεσε το όχημα για να ταξιδέψουν οι μαθητές/τριες στον χώρο και τον χρόνο. Μέσα από το κείμενο, γνώρισαν τον μυθικό και ταυτόχρονα ιστορικό κόσμο της Καστοριάς, της νεολιθικής ζωής στο Δισπηλιό και της Σπηλιάς του Δράκου. Η πλοκή του βιβλίου, με στοιχεία περιπέτειας και φαντασίας, αποτέλεσε αφορμή για συζητήσεις, ερωτήματα και αναζητήσεις. Με αφορμή τα κεφάλαια «Το Αρχοντικό της Καστοριάς», «Ο Άνθος της Λίμνης» και «Περίπατος στη Λίμνη», οι μαθητές/τριες αναζήτησαν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

    • Πού διαδραματίζεται η ιστορία;
    • Πώς υποδεικνύεται ο χρόνος;
    • Πώς επηρεάζει η πλαισίωση τη δράση, τους χαρακτήρες και το θέμα;
    • Διαθέτει η ιστορία διαχρονική αξία και καθολική σημασία;

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα παιδιά εντόπισαν τα στοιχεία της αφήγησης που παραπέμπουν στην πόλη της Καστοριάς, τη λίμνη της και το ιστορικό πλαίσιο της πλοκής. Αναγνώρισαν τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο και πώς αυτό επηρεάζει τις συμπεριφορές και τις σχέσεις των ηρώων. Επιπλέον, επισκέφθηκαν ψηφιακά τον νεολιθικό οικισμό στο Δισπηλιό, είδαν φωτογραφίες από τη Σπηλιά του Δράκου και κατανόησαν τη σημασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Στο τέλος της συζήτησης, οι μαθητές αποτύπωσαν εικαστικά την πόλη της Καστοριάς, τη λίμνη και το μυθικό δράκο της Σπηλιάς. Οι ζωγραφιές τους αποδεικνύουν όχι μόνο την κατανόηση του περιεχομένου αλλά και τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των δύο τάξεων.

    Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70), Λισγάρα Κων/να (ΠΕ 91.01), Παππά Χαρούλα (εκπαιδευτικός 4ου Ειδικού Σχολείου Ιωαννίνων)

  • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δ΄τάξη, 2025

    Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δ΄τάξη, 2025Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), στην Δ' τάξη στήσαμε μια ξεχωριστή γιορτή για να τιμήσουμε αυτό που τόσο αγαπάμε: το παιδικό βιβλίο! Φέραμε όλοι μαζί το αγαπημένο μας βιβλίο και ξεκινήσαμε ένα ταξίδι φαντασίας, δημιουργικότητας και παιχνιδιού.

    Ξεκινήσαμε με ένα θεατρικό παιχνίδι! Περπατήσαμε στον χώρο κρατώντας τα βιβλία μας, χαιρετώντας τους συμμαθητές μας όπως οι ήρωες των βιβλίων μας. Στη συνέχεια, ανοίξαμε τυχαία τα βιβλία και διαλέξαμε δύο λέξεις. Όταν συναντούσαμε έναν συμμαθητή, του τις λέγαμε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο – δυνατά, σαν μυστικό, σαν ρομπότ ή με φωνή παραμυθένια! Μετά παρατηρήσαμε το εξώφυλλο του βιβλίου μας και διαλέξαμε μια εικόνα ή λέξη που μας ενέπνεε. Την παρουσιάσαμε με παντομίμα ή παγωμένη εικόνα. Στις παγωμένες εικόνες παίξαμε με την τεχνική της εσωτερικής φωνής, ζωντανεύοντας πρόσωπα και αντικείμενα. Τους δώσαμε φωνή, σκέψη και συναισθήματα. Σε άλλες εικόνες, δώσαμε τίτλο ή δημιουργήσαμε τη δική μας λεζάντα. Και επειδή η φαντασία δεν έχει όρια…Το βιβλίο μας μεταμορφώθηκε! Φανταστήκαμε πως δεν ήταν πια ένα απλό βιβλίο, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό: ένα αντικείμενο, ένα πλάσμα, ένας άνθρωπος! Άλλοι το είδαν σαν καπέλο, σαν τηλεσκόπιο, σαν φίλο, σαν πλοίο που τους ταξιδεύει σε φανταστικούς κόσμους. Το περιγράψαμε, του δώσαμε όνομα, φωνή και χαρακτήρα!  Στο τέλος ενώσαμε τα βιβλία μας και φτιάξαμε ένα μεγάλο, συνεργατικό γλυπτό. Το κοιτάξαμε από κάθε πλευρά και αναρωτηθήκαμε: με τι μοιάζει αυτό που δημιουργήσαμε όλοι μαζί;

    Στη συνέχεια, διαβάσαμε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και δημιουργήσαμε πανέμορφα ποιήματα, χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα από τον τίτλο «Η γλώσσα των εικόνων». Τέλος, γράψαμε για τα αγαπημένα μας βιβλία, τους ήρωές τους, τις εικόνες που αγαπήσαμε και τα βιβλία που διαβάζουμε αυτό τον καιρό. Γιατί ένα βιβλίο δεν είναι μόνο για διάβασμα. Είναι λέξεις, εικόνες, παιχνίδι, φαντασία, τέχνη και συναίσθημα. Κι εμείς τα ζήσαμε όλα μαζί – με χαρά, δημιουργικότητα και ανοιχτή καρδιά!

    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

  • Ημέρα Ευτυχίας στο Σχολείο μας: Δράσεις που Μοιράζουν Χαμόγελα

    Ημέρα Ευτυχίας στο Σχολείο μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ', Ε' και ΣΤ' τάξεων του Σχολείου μας συμμετείχαν σε μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να αναδείξουν την αξία της ευτυχίας και της συνεργασίας. Μέσα από δημιουργικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες, μοιράσαμε χαρά τόσο μεταξύ μας όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

    Η ημέρα ξεκίνησε με την παρακολούθηση του παραμυθιού "Εσύ γέμισες ένα κουβαδάκι σήμερα;", το οποίο μετέφερε στους μαθητές ένα βαθύ και συμβολικό μήνυμα σχετικά με τη συναισθηματική μας κατάσταση και τον τρόπο που επηρεάζουμε τους γύρω μας. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες αναζήτησαν ποιήματα που υμνούν την ευτυχία και δημιούργησαν τα δικά τους, εκφράζοντας προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα. Η αυλή του σχολείου γέμισε χρώμα και θετικά μηνύματα με τη "μπουγάδα της ευτυχίας", όπου οι μαθητές/τριες ζωγράφισαν πάνω σε μπλουζάκια φράσεις και εικόνες που συμβόλιζαν τη χαρά και τη συνεργασία. Οι τάξεις συνεργάστηκαν μεταξύ τους, δείχνοντας πως η ευτυχία είναι κάτι που χτίζεται συλλογικά.

    Σύμφωνα με την ιστορία "Εσύ γέμισες ένα κουβαδάκι σήμερα;", κάθε άνθρωπος κουβαλάει ένα αόρατο κουβαδάκι, το οποίο γεμίζει όταν βιώνει θετικά συναισθήματα, όπως αγάπη, χαρά και καλοσύνη, και αδειάζει όταν αισθάνεται λύπη, απογοήτευση ή μοναξιά. Όταν λέμε ευγενικά λόγια, βοηθάμε τους άλλους ή δείχνουμε αγάπη, γεμίζουμε τόσο το δικό μας κουβαδάκι όσο και των άλλων, ενώ όταν είμαστε αγενείς, πληγώνουμε ή αγνοούμε τους άλλους, αδειάζουμε το κουβαδάκι τους και τελικά και το δικό μας. Ένα από τα πιο δυνατά μηνύματα του παραμυθιού είναι πως όταν γεμίζουμε το κουβαδάκι κάποιου άλλου, γεμίζει και το δικό μας, δείχνοντας έτσι ότι η καλοσύνη είναι αμοιβαία και δημιουργεί έναν θετικό κύκλο ευτυχίας. Το παραμύθι ενθάρρυνε τα παιδιά συνειδητά να γεμίζουν κουβαδάκια, επιλέγοντας πράξεις που προσφέρουν χαρά και ενίσχυση στους γύρω τους, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον γεμάτο σεβασμό, αγάπη και αλληλεγγύη.

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημουλιά Μαρία (Γ' τάξη), Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (Ε' τάξη), Χειλάς Αθανάσιος (ΣΤ' τάξη)

  • Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας στην Δ΄τάξη, 2025

    Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας στην Δ΄τάξη, 2025Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, η Δ' τάξη γέμισε χαμόγελα, παιχνίδια και όμορφες στιγμές, καθώς γιορτάσαμε τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας! Ήταν μια μέρα γεμάτη χαρά και αισιοδοξία, που μας υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάμε τα μικρά και μεγάλα πράγματα στη ζωή μας. Μια από τις πιο ξεχωριστές δραστηριότητες ήταν το παιχνίδι "DJ SAM", εμπνευσμένο από το πρόγραμμα της ActionAid «Αλφαβητάρι των Οικονομικών». Γράψαμε στα πέντε δάχτυλά μας τα αρχικά DJSAM, τα οποία αντιπροσώπευαν λέξεις που μας κάνουν ευτυχισμένους:

    • D - Dream: Τα όνειρά μας που μας δίνουν ελπίδα και στόχους.
    • J - Joke: Μια αστεία ιστορία που θα ήθελα να διηγηθώ
    • S - Smile: Το χαμόγελο που φωτίζει τις μέρες μας ή Sad: τι με γεμίζει θλίψη και θα ήθελα να το ξεπεράσω
    • A - Achievement: Η ικανοποίηση από την προσπάθεια και την επιτυχία. Κάτι που έχω καταφέρει...
    • M - Memory: Μια ευχάριστη ανάμνηση

    Στο παιχνίδι συναντήσαμε έναν από τους συμμαθητές μας και μέσα από την επιλογή ενός δαχτύλου-γράμματος ανταλλάξαμε τα όνειρά μας, τις αναμνήσεις μας, τις στιγμές χαράς μας. Μετά το παιχνίδι, προχωρήσαμε στη δημιουργία της "Γιρλάντας της Ευτυχίας". Σε κάθε σημαιάκι της, ο καθένας από εμάς έγραψε τι σημαίνει για εκείνον ευτυχία. Οι απαντήσεις μας ήταν γεμάτες συναίσθημα: άλλοι μίλησαν για την οικογένεια και τους φίλους, κάποιοι για τα όνειρα και τους στόχους τους, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που βρήκαν την ευτυχία στις μικρές, καθημερινές στιγμές.

    Η ημέρα αυτή μας έμαθε ότι η ευτυχία δεν είναι κάτι μεγάλο και απρόσιτο, αλλά κρύβεται στις μικρές στιγμές που ζούμε καθημερινά. Είναι το χαμόγελο, η αγάπη, τα όνειρα και οι επιτυχίες μας. Ας προσπαθούμε να βρίσκουμε την ευτυχία σε κάθε μέρα και να χαμογελάμε ακόμα και στις δυσκολίες! 😊 Σας ευχόμαστε πολλές στιγμές ευτυχίας και χαράς!

    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

  • Stop Bullying, 2025

    Stop Bullying, 2025

    Στα πλαίσια των δράσεων κατά της σχολικής βίας (bullying) οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Αγγλικών ευαισθητοποιήθηκαν με τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία τους πάνω σε θέματα σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ τους, αναγνώρισης των διαφόρων μορφών εκφοβισμού και τρόπων αντιμετώπισης τυχόν φαινομένων. Τέλος δημιούργησαν το δικό τους κολάζ με θέμα "Stop Bullying".

    Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Λώλου Μαρία (ΠΕ06)

  • Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας στην Α' τάξη, 2025

    Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας στην Α' τάξη, 2025

    Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις με στόχο την καλλιέργεια αξιών όπως η φιλία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση. Αρχικά, διαβάσαμε το βιβλίο με τίτλο «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε», όπου μέσω συζήτησης και διαλόγου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης έντονων συναισθημάτων χωρίς τη χρήση βίας και να κατανοήσουν τη σημασία της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στο σχολείο. Τα χέρια είναι για να χαιρετάμε, να παίζουμε, να χειροκροτάμε, να μετράμε, να βοηθάμε τους άλλους, να κατασκευάζουμε πράγματα, να μας κρατάνε ασφαλείς...

    Στη συνέχεια, μέσω της παρακολούθησης βίντεο γνωρίσαμε και ενημερωθήκαμε για τη ζωή και το έργο του Martin Luther King, ενός Αμερικανού ακτιβιστή, ο οποίος αγωνίστηκε με ειρηνικό τρόπο για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Ο Martin Luther King υπήρξε υπέρμαχος της ειρήνης, της ισότητας και της εξάλειψης κάθε μορφής βίας. Με τον ειρηνικό του αγώνα δίδαξε σε όλο τον κόσμο πόσο σημαντικό είναι να λέμε «όχι» στη βία και «ναι» στην αγάπη και την ισότητα. Οι μαθητές/τριες κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να φερόμαστε σε όλους με σεβασμό.

    Οι δράσεις μας ολοκληρώθηκαν με ένα ομαδικό project, με κύριο μήνυμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αξία της φιλίας. Το κάθε παιδί ζωγράφισε το δικό του ψαράκι… μπορεί, λοιπόν, όλα τα ψαράκια να είναι διαφορετικά ….ωστόσο, στο σχολείο κολυμπούν όλα μαζί! Με αυτόν τον τρόπο, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για ένα σχολείο γεμάτο αγάπη, καλοσύνη και ασφάλεια για όλους.

    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Στασινού Σοφία (ΠΕ70)

  • Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό με ένα τραγούδι

    Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό με ένα τραγούδι

    Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμμετείχε στην πανελλήνια δράση αφιερωμένη στην Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

    Στην εκδήλωση, με τίτλο "Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό με ένα τραγούδι", συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές/τριες της Γ΄και Δ΄τάξης παρουσίασαν τα τραγούδια τους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης μας τραγουδώντας στίχους που έχουν γράψει οι ίδιοι μεταδίδοντας μέσα από τη μουσική ένα ισχυρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Μπορείτε να δείτε την αφίσα εδώ.

    Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τίτλο "Όλοι μαζί στη σχολική ζωή" (Γ΄τάξη) και "Ο εκφοβισμός χτυπά την πόρτα του σχολείου" (Δ΄τάξη) αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της Μουσικής και Θεατρικής Αγωγής οι μαθητές/τριες πήραν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες σχετικές με την αποτροπή του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Τα τραγούδια και οι στίχοι είναι έργο που παράχθηκε από τα παιδιά.

    Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025 και ωρα 11:00 π.μ., όλα τα συμμετέχοντα σχολεία ένωσαν τις φωνές τους μέσα από έναν συμβολικό κοινό μουσικό "θόρυβο", εκτελώντας ένα κοινό κομμάτι κρουστών. Ο ρυθμικός αυτός ήχος συμβολίζει τη δύναμη της συλλογικότητας, την αποφασιστικότητα να σπάσει η σιωπή και να ακουστεί το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο του.Τα παιδιά της Γ΄και Δ΄τάξης μελέτησαν τις παρτιτούρες που δημιουργήθηκαν για το σκοπό της δράσης και ενσωμάτωσαν στη μελωδία τους δικούς τους στίχους για να στείλουν το μήνυμά τους ενάντια στον φόβο και την απομόνωση. Με σύνθημα "Κανένα παιδί στο περιθώριο", η δράση στόχευσε στην προώθηση αξιών όπως η αποδοχή, η φιλία, η ενσυναίσθηση και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος που επιδιώκουμε να αποτελεί σημείο ασφάλειας και εμπιστοσύνης για κάθε παιδί.

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (δασκάλα Δ' τάξη), Δημουλιά Μαρία (δασκάλα Γ' τάξη), Καζαντζής Χρυσοβαλάντης (ΠΕ79.01), Κωνσταντίνα Λισγάρα (ΠΕ91)

  • Διασχίζουμε λογοτεχνικές γέφυρες ζωντανεύοντας ένα βιβλίο...

    Διασχίζουμε λογοτεχνικές γέφυρες ζωντανεύοντας ένα βιβλίο...Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη... Και έτσι άρχισε η ιστορία μας...

    Η Δ' τάξη του Σχολείου μας, σε συνεργασία με τους μαθητές, τις μαθήτριες και την εκπαιδευτικό κ. Χαρούλα Παππά του 4ου τμήματος του 4ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, συμμετέχει σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, έχοντας ως βάση το βιβλίο «Η σπηλιά του δράκου. Περιπέτεια στην Καστοριά» του Κώστα Στοφόρου. Η συνεργασία αυτή δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα ανάγνωσης, αλλά μια πολύπλευρη και διαθεματική προσέγγιση, που στοχεύει στη συμπερίληψη, την ενσυναίσθηση και την ανάπτυξη της σχέσης των παιδιών με τον κόσμο των βιβλίων.

    Ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση, οι μαθητές/τριες και των δύο σχολείων συμμετέχουν ενεργά στην παιδαγωγική αξιοποίηση του βιβλίου μέσα από θεατρικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η ιστορία ζωντανεύει με τη χρήση αντικειμένων που συνδέονται με την αφήγηση: ο δράκος ξεπηδά από ένα κουτί, τα αντικείμενα ενός λιμναίου οικισμού εμφανίζονται μαγικά, προσδίδοντας μια πολυαισθητηριακή διάσταση στη μάθηση. Μέσα από τις μέχρι τώρα πραγματοποιημένες συναντήσεις, τα παιδιά των δύο τάξεων γνωρίστηκαν και αλληλεπίδρασαν μέσα από παιχνίδια γνωριμίας και θεατρικές δραστηριότητες. Η συνεργασία αυτή λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ παιδιών με διαφορετικά μαθησιακά προφίλ. Η συμπερίληψη δεν είναι απλώς μια θεωρητική έννοια, αλλά μια ζωντανή εμπειρία, όπου τα παιδιά συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και συνδημιουργούν. Μέσα από καλλιτεχνικές και θεατρικές δράσεις, ενισχύεται η ενσυναίσθηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ισότιμη συμμετοχή όλων.

    Η ανάγνωση του βιλίου βασίζεται στην εμπλοκή όλων των αισθήσεων, δίνοντας έμφαση στη θεατρικότητα, τη δημιουργική αλληλεπίδραση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Οι μαθητές/τριες εξερεύνησαν βασικές έννοιες του κόσμου των βιβλίων (συγγραφέας, πλοκή, εικονογράφηση), σύγκριναν παλιές και νέες εκδόσεις και άρχισαν να ανακαλύπτουν την Καστοριά ως τόπο της ιστορίας – από τη γεωγραφία και την ιστορία μέχρι τα προϊόντα και τις παραδόσεις της πόλης.

    Σήμερα, οι μαθητές μας ανέλαβαν να διαβάσουν διαδοχικά κεφάλαια από το βιβλίο στην τάξη και στην επόμενη συνάντησή μας να τα παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο. Αυτή η δράση ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της αυτοέκφρασης, ενισχύοντας τον ουσιαστικό διάλογο με τη λογοτεχνία. Η συνεργασία αυτή δεν είναι απλά μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά μια εμπειρία που γεφυρώνει τον κόσμο της γνώσης με τον κόσμο των συναισθημάτων. Και αυτή είναι η πραγματική δύναμη των βιβλίων!

    Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70), Λισγάρα Κων/να (ΠΕ 91.01), Παππά Χαρούλα (εκπαιδευτικός 4ου Ειδικού Σχολείου Ιωαννίνων)

  • Οι σκέψεις της Νεφέλης

    Οι σκέψεις της Νεφέλης, 2025

    Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 09:30, στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, οι μαθητές και μαθήτριες της Ε' & ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης», μια πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της ενδοσχολικής βίας.

    Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία αυξάνονται, προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σε πολλούς μαθητές. Μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση, οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με καταστάσεις που αποτυπώνουν τις δυσκολίες που βιώνουν συνομήλικοί τους και κλήθηκαν να σκεφτούν, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    Πριν από την προβολή, δύο κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου του Παιδιού» ενημέρωσαν τα παιδιά για τον σκοπό και τη δράση του Οργανισμού, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης κάθε παιδιού που βρίσκεται σε ανάγκη. Παράλληλα, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τηλεφωνικό αριθμό 1056, μια γραμμή βοήθειας όπου κάθε μαθητής μπορεί να απευθυνθεί αν βιώνει ή γίνεται μάρτυρας οποιασδήποτε μορφής βίας ή δυσκολίας. Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε σημαντική και ουσιαστική συζήτηση, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μέσα από τον διάλογο, κατέθεσαν απόψεις, μοιράστηκαν προσωπικούς προβληματισμούς και ανέλυσαν τις συμπεριφορές των χαρακτήρων της ταινίας, επιχειρώντας να κατανοήσουν τόσο τη θέση του θύματος όσο και του θύτη. Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της ενεργού παρέμβασης σε περιπτώσεις εκφοβισμού.

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

  • Δράση πρόληψης-αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού στην ΣΤ' τάξη, 2025

    Δράση πρόληψης-αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού

    Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε στην ΣΤ' ταξη, με την υποστήριξη της σχολικής ψυχολόγου κ. Μάντη Β. και του δασκάλου της τάξης κ. Χειλά Α., βιωματική δράση με στόχο την κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των εκφοβιστικών συμπεριφορών μεταξύ συνομηλίκων. Η δραστηριότητα βασίστηκε σε ένα αφηγηματικό σενάριο που περιέγραφε μια κατάσταση σχολικού εκφοβισμού. Αρχικά, οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να αναλύσουν την ιστορία, εστιάζοντας στις συμπεριφορές των χαρακτήρων, τις πιθανές αιτίες που οδήγησαν στις επιθετικές ενέργειες, αλλά και τις συναισθηματικές επιπτώσεις στα εμπλεκόμενα μέρη.

    Μέσα από τη συνεργασία, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, οι μαθητές/τριες προσδιόρισαν τις διαφορετικές μορφές του σχολικού εκφοβισμού (λεκτικός, σωματικός, κοινωνικός, διαδικτυακός) και προσπάθησαν να κατανοήσουν τις βαθύτερες συνέπειες που μπορεί να έχει τόσο στο θύμα όσο και στον θύτη. Ενθαρρύνθηκαν να προβλέψουν πιθανές αντιδράσεις των χαρακτήρων, να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις και να διατυπώσουν τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων στο σχολικό περιβάλλον.

    Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Χειλάς Αθανάσιος  (ΠΕ70)
    Υπεύθυνη ψυχολόγος: Μάντη Βασιλική (ΠΕ23)

  • Η μάχη του πορτοκαλιού

    Η μάχη του πορτοκαλιού, 2025Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε στην Δ΄ τάξη (σχ. έτος 2024-2025) η δραστηριότητα "Η μάχη του πορτοκαλιού", βασισμένη στον οδηγό Compasitoγια την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τη δράση συντόνισαν η ψυχολόγος του σχολείου μας κ. Βασιλική Μάντη και η εκπαιδευτικός της τάξης. Στόχοι ήταν η συνειδητοποίηση και κατανόηση της έννοιας του ομαδικού συναγωνισμού, η απόρριψη των ανταγωνιστών τάσεων και η ενίσχυση μιας περισσότερο ευέλικτης προσέγγισης κατά την αλληλεπίδραση στις ομαδικές δραστηριότητες.

    Η δραστηριότητα ξεκίνησε με την εξής απλή, αλλά γεμάτη νοήματα πρόκληση: οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και τους δόθηκε ένα πορτοκάλι. Το κάθε μέλος της ομάδας είχε έναν διαφορετικό στόχο που έπρεπε να επιτύχει, χρησιμοποιώντας το πορτοκάλι. Η μία ομάδα χρειαζόταν τα φλούδια του πορτοκλιού για να φτιάξει ένα κέικ ενώ η άλλη τον χυμό του. Η δυσκολία ήταν ότι όλοι έπρεπε να βρουν έναν κοινό τρόπο να μοιραστούν το πορτοκάλι, αφού κανένας δεν μπορούσε να το πάρει εξ ολοκλήρου μόνος του.

    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

  • Η Β' τάξη τραγουδά ενάντια στη σχολική βία

    Η Β' τάξη τραγουδά ενάντια στη σχολική βία

    Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της καταπολέμησης της σχολικής βίας, την Τετάρτη 08/01/2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης έδωσαν φωνή στα συναισθήματά τους μέσα από τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου τραγουδιού. Με βάση τη γνωστή και δυναμική μελωδία του Λουκιανού Κηλαηδόνη, "Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών (Λέμε ναι)", οι μαθητές/τριες έγραψαν τους δικούς τους στίχους, μετατρέποντας το τραγούδι σε έναν ύμνο αλληλεγγύης, σεβασμούκαι αγάπης. Η διαδικασία δημιουργίας του τραγουδιού ήταν μια συλλογική προσπάθεια. Αρχικά συζητήσαμε, καταγράψαμε ιδέες και έντονα συναισθήματα, ενώ στη συνέχεια προσαρμόσαμε τους στίχους τους στη μελωδία του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Το τραγούδι, που ερμηνεύτηκε από τους ίδιους τους μαθητές, είναι μια πρόσκληση για ένα σχολικό περιβάλλον χωρίς βία και φόβο. Οι στίχοι τους μιλούν για τη δύναμη της φιλίας, τη σημασία του σεβασμού και την ανάγκη να σταθούμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε μορφή εκφοβισμού.

    Με αυτή την πρωτοβουλία, η Β’ τάξη μας δείχνει ότι η τέχνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την έκφραση και την προώθηση θετικών αξιών. Το τραγούδι τους δεν είναι μόνο μια δημιουργία, αλλά μια κλήση για δράση. Ελπίζουμε να εμπνεύσει όλους μας να δημιουργήσουμε ένα σχολείο όπου κάθε παιδί νιώθει ασφάλεια, αγάπη και αποδοχή. Ακούστε το τραγούδι τους και αφήστε τις φωνές τους να σας θυμίσουν: Όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τη σχολική βία!

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μάγκου Μόνικα (ΠΕ70), Καζαντζής Χρυσοβαλάντης (ΠΕ79.01)

  • Αστέρι της Ευχής, Δεκέμβριος 2024

    Αστέρι της Ευχής

    Πήραμε μέρος στο πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής», του φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος», που πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3 έως 18 ετών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, δύναμη και ελπίδα.

    Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας με μία δωρεά 2 ευρώ έλαβαν ένα Αστέρι πάνω στο οποίο έγραψαν το όνομα και την Ευχή τους. Με αυτόν τον τρόπο ένα χάρτινο αστεράκι μέσα από την αγάπη και τις Ευχές των παιδιών, έγινε μαγικό! Η λάμψη του χάρισε χαρά, δύναμη, ελπίδα και παράλληλα καλλιέργησε την έννοια του εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με τη συμμετοχή μας βοηθήσαμε στην εκπλήρωση μιας ευχής ενός ακόμα παιδιού.

    Δεν είναι απλά μια ευχή. Είναι πολλά παραπάνω. Είναι φως στο σκοτάδι. Είναι δύναμη. Είναι ελπίδα. Είναι ζωή.

  • Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, 2024

    Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, 2024  

    Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, 2024Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Β' τάξης παρουσίασαν τη χριστουγεννιάτικη παράσταση "Η μπουγάδα του Αϊ- Βασίλη", μια διασκεδαστική αλλά και τρυφερή ιστορία που μας θύμισε τη δύναμη της συνεργασίας και της προσφοράς. Το θεατρικό ζωντάνεψε τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από ευφάνταστους διαλόγους, μουσική, χορό και πολύχρωμα σκηνικά, γεμίζοντας τη σκηνή με γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι μικροί ηθοποιοί, με το ταλέντο και την εκφραστικότητά τους, κατάφεραν να παρασύρουν το κοινό σε ένα χαρούμενο ταξίδι γεμάτο ανατροπές, γέλιο και συγκίνηση.

    Ο Αϊ-Βασίλης έβαλε μπουγάδα... Κι έμεινε χωρίς ρούχα! Όλα μίκρυναν και δεν τον χωράνε. Τι θα κάνει τώρα; Ποιος θα τον βοηθήσει να βρει ρούχα για να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά; Αντί να απογοητευτεί, σκαρφίζεται μια έξυπνη λύση: στέλνει γράμματα ζητώντας βοήθεια από παιδιά κάθε ηπείρου! Τα παιδιά της Αφρικής του στέλνουν ένα πουκάμισο, από την Ασία λαμβάνει μάλλινες κάλτσες, από την Αμερική ένα σακάκι με ζεστές γούνες, από την Αυστραλία ένα μακρύ παντελόνι και από την Ευρώπη έναν σκούφο. Χάρη στην καλοσύνη και την αλληλεγγύη των παιδιών όλου του κόσμου, ο Αϊ-Βασίλης αποκτά μια πολύχρωμη, ολοκαίνουρια στολή και μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του, μοιράζοντας χαρά και δώρα!

    Η παράσταση δεν ήταν μόνο μια θεατρική εμπειρία, αλλά και μια ευκαιρία για τους μαθητές/τριες να κατανοήσουν τη σημασία της αλληλοβοήθειας, της διαφορετικότητας και τη δύναμη της συνεργασίας. Το έργο μας υπενθύμισε ότι η προσφορά και η αγάπη δεν γνωρίζουν σύνορα και πως όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Με το θερμό χειροκρότημα του κοινού, η γιορτινή αυτή εμπειρία άφησε σε όλους μια αίσθηση χαράς και αισιοδοξίας, μεταφέροντας το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων!

     Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Στασινού Σοφία (Α' τάξη), Μάγκου Μόνικα (Β' τάξη)
    Εικαστική επιμέλεια: Φαϊτά Ευφημία (ΠΕ08)
    Υπεύθυνος χορωδίας: Καζαντζής Χρυσοβαλάντης (ΠΕ79.01)
    Θεατρική επιμέλεια: Στασινού Σοφία (Α' τάξη), Μάγκου Μόνικα (Β' τάξη), Λισγάρα Κων/να (ΠΕ 91.01)
    Γενική επιμέλεια: Βέργου Βασιλική

  • Ας γεμίσει ο ουρανός αστέρια με ευχές, 2024

    Ας γεμίσει ο ουρανός αστέρια με ευχές…

    Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Προώθηση της Συνεργασίας και της Αλληλεγγύης στο Σχολικό Περιβάλλον» και εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας έφτιαξαν ένα μωσαϊκό με ευχές για όλον τον κόσμο. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να βρει μέσα σε αυτή τη σύνθεση το προσωπικό του έργο, με την ευχή του, ανάμεσα στα έργα συμμαθητών/τριών του και να δει τον εαυτό του ως μέρος ενός μεγάλου συνόλου, του συνόλου των μαθητών/τριών του σχολείου.

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γκουρογιάννη Ιωάννα (ΠΕ11), Δημουλιά Μαρία (ΠΕ70), Μάγκου Μόνικα (ΠΕ70), Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)
    Στην υλοποίηση της δράσης συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα (ΠΕ70), Στασινού Σοφία (ΠΕ70), Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

  • Μαζί φτιάχνουμε και δωρίζουμε… ημερολόγια!

    Μαζί φτιάχνουμε και δωρίζουμε… ημερολόγια!

    Έτοιμα τα ημερολόγιά μας! Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2024, οι μαθητές/τριες της Α’ και Γ’ τάξης του σχολείου μας συνεργάστηκαν ώστε να φτιάξουν ημερολόγια για το 2025. Με χρωματιστά χαρτόνια, λαδομπογιές και πολλή φαντασία, αποτύπωσαν όμορφα Χριστουγεννιάτικα δέντρα με γιορτινά χρώματα και αισιοδοξία. Τα ημερολόγια, τα δωρίσαμε στους/στις μαθητές/τριες του 5ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν θερμά και για να μας ευχαριστήσουν μας έψαλλαν παραδοσιακά κάλαντα της Ηπείρου.

    Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Προώθηση της Συνεργασίας και της Αλληλεγγύης στο Σχολικό Περιβάλλον» καλλιεργώντας την έννοια της προσφοράς, της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ μαθητών/τριών διαφορετικών ηλικιών. Μέσα από τη δημιουργία και την ανταλλαγή, τα παιδιά έμαθαν πως οι μικρές πράξεις αγάπης έχουν τη δύναμη να φέρνουν χαμόγελα!

    Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Στασινού Σοφία (ΠΕ70), Δημουλιά Μαρία (ΠΕ70)

  • Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, 2024

    Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, 2024

    Η εβδομάδα 2-6 Δεκεμβρίου 2024, ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12). Η ψυχολόγος του σχολείου μας, κα Βασιλική Μάντη, πρόβαλε στην Γ’ τάξη μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Ian”, η οποία είναι φτιαγμένη από το Fundacion Ian, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό κατά των διακρίσεων, έχοντας ως όραμα την προώθηση μιας κοινωνίας πολυσυλλεκτικής, όπου κάθε άνθρωπος θα φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ακολούθησε συζήτηση, ενώ στη συνέχεια η κα Μάντη ζήτησε από κάποιους μαθητές/τριες να εκφράσουν με παντομίμα κάποιες επιθυμίες του (π.χ. πεινάω, διψάω κ.α.), τις οποίες έπρεπε να μαντέψουν οι υπόλοιποι μαθητές/τριες. 

    Οι δράσεις συνεχίστηκαν με δύο ακόμη βιωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές/τριες  κλήθηκαν να κάνουν σκοινάκι με ένα κομμάτι σπάγκου, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και αν ξέρουν να κάνουν πολύ καλά σκοινάκι, πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να το καταφέρουν. Στην τελευταία δραστηριότητα χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι, το ένα άτομο είχε δεμένα τα μάτια, ενώ το άλλο αναλάμβανε τον ρόλο του οδηγού. Τα ζευγάρια έπρεπε να κυκλοφορήσουν σε έναν χώρο με εμπόδια, χωρίς να χτυπήσουν σε αυτά. Έτσι, μπήκαν έστω και για λίγο στη θέση ενός ατόμου με τύφλωση, ενώ ανέλαβαν την ευθύνη να καθοδηγήσουν με ασφάλεια, κάποιον που δεν μπορεί να δει.

    Τέλος, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με συνεντεύξεις ατόμων με αναπηρίες, το οποίο αποτελεί παραγωγή του Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), συζητήσαμε και αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στο διαδικτυακό πρόγραμμα «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο» που διοργανώνει ο σύνδεσμος, με σκοπό να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να ενισχύσουν την ικανότητα τους να εντοπίσουν και να αποδομήσουν κακές πρακτικές, στερεότυπα, προκαταλήψεις και να λειτουργήσουν μελλοντικά ως συνειδητοποιημένοι πολίτες και ως δυναμικός μοχλός αλλαγής μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μάντη Βασιλική (ΠΕ23), Δημουλιά Μαρία (ΠΕ70)

  • Ορατή, Συμπεριληπτική & Προσβάσιμη Τέχνη

    Ορατή, Συμπεριληπτική & Προσβάσιμη Τέχνη

    Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) επισκέφτηκαν τον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής" για να βιώσουν την Τέχνη μέσω των αισθήσεων. Συγκεκριμένα, η Σχολή Καλών Τεχνών στο πλαίσιο της Δράσης «Ορατή, Συμπεριληπτική & Προσβάσιμη Τέχνη- Visible, Inclusive & Accessible Art» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσίασε έκθεση εικαστικών έργων φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής. Η εμπειρία που βίωσαν οι μαθητές και μαθήτριές μας ήταν πραγματικά μοναδική!

    Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή