art banner

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις 2023-2024

Με χώμα και νερό πλάθω σκεύη για τροφή και νερό, 2023

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και μαθήτριες της Δ' τάξης παρακολούθησαν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το εκπαιδευτικό - βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο: "Με χώμα και νερό πλάθω σκεύη για τροφή και νερό". Στόχοι του προγράμματος ήταν: Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες τη σπουδαιότητα της κεραμικής για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, να αντιληφθούν τη σημασία της κεραμικής για τη ζωή των ανθρώπων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διαχρονική παρουσία της και να γνωρίσουν τα στάδια παραγωγής και διακόσμησης των αγγείων, καθώς και τις ποικίλες χρήσεις τους.

Οι μαθητές/τριες μέσα από ηλεκτρονική παρουσίαση εικόνων ήρθαν σε επαφή με την κατασκευή, τη διακόσμηση και τη χρήση των σκευών. Στη συνέχεια τους μοίρασαν σπασμένα κομμάτια πήλινων σκευών και μέσω της απτικής επαφής μελέτησαν τα διάφορα κομμάτια και γνώρισαν τη σημασία της ταυτότητας κάθε αγγείου. Τέλος, οι μαθητές εκφράστηκαν δημιουργικά κατασκευάζοντας με πηλό τα δικά τους σκεύη.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70) 

Δράσεις φιλαναγνωσίας με τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, 2023

Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, ως ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με όραμα προσανατολισμένο σε καινοτόμες δράσεις, ένωσε τις δυνάμεις του με τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων εκτιμώντας την αξία της δεύτερης ως μιας Βιβλιοθήκης προοδευτικής, ανοικτής στον κόσμο και προσανατολισμένης στον άνθρωπο. Αυτή η συνεργασία διαμορφώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Σχολείου, κυρίας Βάσως Βέργου, αναδεικνύοντας μια δυναμική σχέση μεταξύ των δύο φορέων που επισφραγίστηκε μέσω ενός διετούς Συμφώνου Συνεργασίας και Διάδρασης.

Στα πλαίσια της παραπάνω συνεργασίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας συμμετείχαν σε δράσεις φιλαναγνωσίας: Στις 14 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' και Δ' τάξης παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό…» μέσω της πλατφόρμας Webex. Το βιβλίο «Παράξενος» του Κολομβιανού εικονογράφου και συγγραφέα Χάρολντ Χιμένες Κανισάλες, των εκδόσεων Διάπλαση, έδωσε στα παιδιά μαθήματα αυτογνωσίας και αποδοχής του εαυτού με χιούμορ.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές/τριες της Γ' τάξης επισκέφτηκαν το χώρο της Βιβλιοθήκης για να συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη δράση «Σβέλτα και με γρηγοράδα! Προσοχή στην καμινάδα!», την οποία οργάνωσε το «Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων και Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων». Τα παιδιά απόλαυσαν την ανάγνωση του νέου παραμυθιού «Εξετάσεις για την Αϊ Βασιλική Ακαδημία» των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Μυρτώς Δεληβοριά (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), παρακολούθησαν την προετοιμασία του υποψήφιου μαθητή στις εισαγωγικές εξετάσεις του για την Αϊ Βασιλική Ακαδημία, γνώρισαν τις δοκιμασίες που περνά για τη Σχολή, διασκέδασαν με κινητικά-βιωματικά παιχνίδια και έφτιαξαν τη δική τους ευχετήρια κάρτα.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70) 

Θεοί και Ήρωες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, 2023

Η εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, αποδείχθηκε μια συναρπαστική ανασκόπηση στην κληρονομιά μας, με τον μαγικό κόσμο των Θεών και των Ηρώων του αρχαίου κόσμου να αναδύεται μπροστά μας. Πριν την επίσκεψη οι μαθητές/τριες προετοιμάστηκαν μέσα από την ενασχόλησή τους με το εκπαιδευτικό υλικό που τους προσφέρθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας ενώ δεν παραλείφθηκε η αναφορά στο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Α. Κωνσταντινίδη, όπου στεγάζεται το μουσείο.

Το θέμα "Θεοί και Ήρωες", μας οδήγησε σε ένα ταξίδι στον χρόνο, 19 αιώνες πριν, εξερευνώντας την τοπική ιστορία με έμφαση στον Τρωικό πόλεμο και τη μοναδική παράδοση που θεωρεί τους Ηπειρώτες ως απογόνους του Αχιλλέα. Η μεταφορά αυτής της μυθολογικής παράδοσης στους μαθητές μας έγινε δυνατή μέσα από την εκπληκτική αφήγηση της αρχαιλόγου κ. Ελένης Βασιλείου η οποία μετέφερε του μαθητές στην εποχή του Τρωϊκού Πολέμου και συνέδεσε την ύπαρξη του Αχιλλέα με τον Ναϊο Δία και τη Διώνη, εμβληματικές θεότητες που κατοικούσαν κάτω από την ιερή φυγό του Μαντείου της Δωδώνης. Η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων αναδείχθηκε ως μια συναρπαστική εμπειρία, ενισχύοντας την κατανόησή μας για τους θεούς και τους ήρωες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας μέσα από την σύνδεσή με την τοπικό αρχαιολογικό παρελθόν.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70) 

Στον δρόμο ασφαλώς κυκλοφορώ, 2023

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης (σχ. έτος 2023-2024) επισκέφτηκαν το Π.Ε.Α.Κ.Ι. στη Λιμνοπούλα, όπου παρακολούθησαν ένα βιωματικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής-οδικής ασφάλειας, το οποίο οργανώθηκε από το τμήμα τροχαίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” με τίτλο “Αστεράκια σε κίνηση-Moving Stars”. Στόχος του η βιωματική εκπαίδευση των μαθητών/τριων στην κυκλοφοριακή αγωγή για την ασφαλή κυκλοφορία τους ως πεζοί. Τα μικρά αστεράκια σε κίνηση έμαθαν να "διαβάζουν" τα σήματα και να κυκλοφορούν στους δρόμους και ως πεζοί και ως αμαξάκια.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπάρμπα Μαρία (ΠΕ70) 

18-10-2023: Ένα Ταξίδι στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου

Στις 18 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β΄και Γ΄τάξεων του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το χωριό Καλπάκι και ειδικότερα το Μουσείο Καλπακίου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνδέθηκε με τον επικείμενο εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 καθώς και για να εμπλουτίσουν οι μαθητές/τριες τις γνώσεις τους σχετικά με την ιστορία των πρώτων 12 ημερών του Ελληνοϊταλικού πολέμου (στις οποίες και  είναι αφιερωμένο το μουσείο).

Αρχικά επισκεφτήκαμε το Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου και ξεναγηθήκαμε από τους στρατιώτες που υπηρετούν στο Σώμα του Ελληνικού Στρατού. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ελληνικά και ιταλικά πολυβόλα όπλα, τη μηχανή του αεροπλάνου του Υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου που κατέπεσε ηρωικά στον πόλεμο, στρατιωτικές ενδυμασίες ηρώων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα. Η ξενάγησή μας έκλεισε με την προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη γραφική και ηχητική αναπαράσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου σε μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο λόφο Σειλητούρια για να δούμε από κοντά το μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του '40, γλυπτό του 1966 του καθηγητή Λάμερα Λάζαρου.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μάγκου Μόνικα (Β' τάξη), Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (Γ' τάξη), Γκουρογιάννη Ιωάννα (ΠΕ11)

Κύλιση στην Αρχή