Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Ε' Δημοτικού

Η Δημιουργία του Λογότυπου για το eTwinning Project "STEAM mission: From the Earth to the Moon"Το eTwinning Project "STEAM mission: From the Earth to the Moon" αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία για τους μαθητές/τριες της Ε' τάξης να εξερευνήσουν τα πεδία της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής, τεχνών και μαθηματικών (STEAM). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές/τριες ανέλαβαν τη δημιουργία του λογότυπου του έργου προσδίδοντας τη δική τους καλλιτεχνική προσέγγιση στο θέμα.

Αρχικά, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να σχεδιάσουν -σε ομάδες- ζωγραφιές που θα αποτυπώνουν τις ιδέες τους σχετικά με το ταξίδι από τη Γη στο Φεγγάρι. Κάθε ζωγραφιά αντανακλούσε τη φαντασία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται αυτήν την επιστημονική περιπέτεια. Οι δημιουργίες τους αποτέλεσαν τη βάση για την επιλογή του τελικού λογότυπου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά διαδικασία ψηφοφορίας με το εργαλειο Mentimeter, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στο έργο μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τις ζωγραφιές που θεωρούσαν πιο αντιπροσωπευτικές. Μετά από αυτήν τη διαδικασία, οι δύο ζωγραφιές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους επιλέχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία του τελικού λογότυπου. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής με τη χρήση του PosterMyWall, παρέχοντας στους μαθητές/τριες ένα εύκολο και διασκεδαστικό εργαλείο για τη δημιουργία γραφικών. Καθένας συνέβαλε στο σχεδιασμό, δημιουργώντας ένα λογότυπο που αντικατοπτρίζει το κοινό τους ενδιαφέρον για το διάστημα και τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Η διαδικασία δημιουργίας του λογότυπου αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδύασε τη δημιουργικότητα, την τεχνολογία και τη συνεργασία.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70), Λώλου Μαρία (ΠΕ06)
 Υ
ποστήριξη: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

Είμαστε εδώ για τα αδέσποτα, 2023

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης (σχ. έτος 2023-2024), στα πλαίσια της τέταρτης ενότητας της Γλώσσας Τα ζώα που ζουν κοντά μας , δημιούργησαν αφίσες με Θέμα "Είμαστε εδώ για τα αδέσποτα" και τις ανήρτησαν στον εσωτερικό χώρο του σχολείου με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους. Παρόμοιες δράσεις θα υλοποιηθούν και την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4 Απριλίου).

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

STEAM mission: From the Earth to the MoonΤο eTwinning αποτελεί ένα πρόγραμμα διαδικτυακής συνεργασίας που στοχεύει στην προώθηση της συνεργατικής διδασκαλίας και της διεθνούς διάστασης στην εκπαίδευση. Μέσω του eTwinning, σχολεία από διάφορες χώρες συνεργάζονται διαδικτυακά σε κοινά προγράμματα, ανταλλάσσοντας ιδέες, πρακτικές και πολιτιστικές εμπειρίες. 

Η E' τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο eTwinning έργο "STEAM mission: From the Earth to the Moon", στο οποίο συνεργάζονται 10 σχολεία από Ελλάδα (5), Ισπανία (3), Πορτογαλία (1) και Σλοβενία (1). Το Διάστημα αποτελεί ένα θέμα που προκαλεί τα όνειρα και τη φαντασία κάθε παιδιού. Αποτελεί την πηγή ατελείωτης περιέργειας, θαυμασμού και ενδιαφέροντος. Η εξερεύνηση του Διαστήματος ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν άγνωστο κόσμο γεμάτο μυστήρια. Το έργο έχει σκοπό να επικεντρώσει την προσοχή των μαθητών στο Διάστημα, στον φυσικό μας δορυφόρο τη Σελήνη, και να επιστρέψει τη ματιά τους πίσω στη Γη, ανακαλύπτοντας πως οι πράξεις μας μπορεί να είναι επιβλαβείς για αυτήν. Οι μαθητές/τριες καλούνται να σκεφτούν και να κατανοήσουν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τον πλανήτη, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθησία και δράση.

Μέσα από αυτό το έργο, οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται όχι μόνο να ονειρεύονται για το Διάστημα, αλλά και να σκέφτονται πώς οι επιλογές τους επηρεάζουν τον πλανήτη. Το πρόγραμμα παρέχει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της ευαισθησίας των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ευθύνης.

 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70), Λώλου Μαρία (ΠΕ06)
 Υποστήριξη: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

Μέτρηση Θερμοκρασίας, 2023

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης συμμετείχαν σε πειράματα μέτρησης της θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας θερμόμετρα εργαστηρίου (οινοπνεύματος), αλλά και ψηφιακούς αισθητήρες θερμοκρασίας.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας θερμόμετρο εργαστηρίου, μέτρησαν κάθε ένα (1) λεπτό τη θερμοκρασία νερού που θερμαίνεται με καμινέτο και παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια βρασμού η θερμοκρασία του (μη καθαρού) νερού παραμένει σταθερή (~98 οC). Για το επόμενο πείραμα τοποθέτησαν το μικρό δοχείο με το καυτό νερό μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο που το γέμισαν με κρύο νερό. Με δύο θερμόμετρα εργαστηρίου παρακολούθησαν τη μεταβολή της θερμοκρασίας του νερού στα δύο δοχεία. Όταν έριξαν παγάκια στο μεγάλο δοχείο, παρατήρησαν ότι η θερμοκρασία τήξης παραμένει σταθερή.

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Σπύρου Χριστίνα (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

Μετρώντας αντίστροφα, Δεκέμβριος 2022

Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων πλησιάζει. Τα Χριστούγεννα έρχονται να ζεστάνουν τις καρδιές μας και να μας γεμίσουν χαρά και αισιοδοξία. Με πολλή ανυπομονησία και προσμονή, οι μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης (σχ. έτος 2022-2023) μετρούν αντίστροφα τις ημέρες μέχρι να έρθουν οι γιορτές.

Η τάξη τους φέτος στολίστηκε με ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς είναι φτιαγμένο μόνο από φυσικά υλικά, όπως κλαδιά και σπάγκο. Τα στολίδια δε μοιάζουν με τα συνηθισμένα. Χάρτινα σακουλάκια με λιχουδιές και μικρά δωράκια περιμένουν καθημερινά έναν μαθητή να του δώσουν χαρά και να του θυμίσουν ότι η μαγεία των Χριστουγέννων πλησιάζει!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Σπύρου Χριστίνα (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή