colors02

Myth2space 2024-2025

  • Mars Helicopter Game

    Mars Helicopter Game, 2025Οι μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης(σχ. έτος 2024-2025), στο μάθημα της Πληροφορικής και στο πλαίσιο του προγράμματος myth2space, ανέλαβαν να δημιούργησαν το δικό τους παιχνίδι πλοήγησης ενός ελικοπτέρου στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, ακολουθώντας τις οδηγίες του εκπαιδευτικού έργου της Nasa "Code a Mars Helicopter Video Game". Αξιοποιήθηκε το προγραμματιστικό περιβάλλον Mind+, με την ενσωμάτωση του micro:bit για τον έλεγχο της κίνησης. Στο παιχνίδι, ο χρήστης ελέγχει ένα ελικόπτερο που πετάει στον Άρη, χρησιμοποιώντας την κλίση του micro:bit για να το καθοδηγήσει. Ο στόχος είναι να πλοηγήσει το ελικόπτερο στο τοπίο του Άρη και να το προσγειώσει με ακρίβεια στο προκαθορισμένο σημείο, προτού τελειώσει ο διαθέσιμος χρόνος της αποστολής! Οι μαθητές/τριες ανέπτυξαν δεξιότητες προγραμματισμού, ενώ παράλληλα εξασκήθηκαν στη σύνδεση της τεχνολογίας με πραγματικές επιστημονικές εφαρμογές, ενισχύοντας την αλγοριθμική τους σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Μπορείτε να κατεβάσετε το έργο από εδώ. 

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

  • 2η τηλεδιάσκεψη Myth2space, Ε' τάξη

    Myth2space

    Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Διεθνούς Δικτύου "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα - Myth2space" με το συνεργαζόμενο σχολείο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.

    Στο Πρώτο Μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης εργάστηκαν στην τάξη τους ομαδικά και άντλησαν πληροφορίες και φωτογραφίες για τον πλανήτη που ανέλαβαν να μελετήσουν. Φτιάξανε λοιπόν παρουσιάσεις στο Pages, αξιοποιώντας τα ipads που διαθέτουν, εφόσον το Σχολείο μας συμμετέχει στη δράση "Καινοτομία στην Εκπαίδευση με τη χρήση iPad 1:1". Αρχικά, δημιούργησαν από μία κάρτα με τις σημαντικότερες πληροφορίες για κάθε πλανήτη, ενώ στη συνέχεια, αναζητώντας το  λόγο που κάθε πλανήτης πήρε το συγκεκριμένο όνομα, αξιοποίησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη για την οπτικοποίηση κάθε πλανήτη με βάση τα χαρακτηριστικά και το όνομα προέλευσής του. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιούργησε εννέα (9) φωτογραφίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τα παιδιά για να φτιάξουν το θεϊκό σύστημα.

    Στο Δεύτερο Μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες στο Εργαστήριο Πληροφορικής δημιούργησαν animation με τίτλο “Trip to the Moon” χρησιμοποιώντας το περιβάλλον προγραμματισμού EasyLogo.

    Mπορείτε να δείτε την παρουσίαση της εργασίας "Από το ηλιακό σύστημα στο... θεϊκό" εδώ, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την τηλεδιάσκεψη εδω. 🚀

    Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

  • Mars Rover Game

    Mars Rover Game, 2025Οι μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης, στο μάθημα της Πληροφορικής και στο πλαίσιο του προγράμματος myth2space, ανέλαβαν να δημιούργησαν το δικό τους παιχνίδι εξερεύνησης του Άρη ή της Σελήνης, ακολουθώντας τις οδηγίες του εκπαιδευτικού έργου της Nasa "Make a Moon or Mars Rover Game". Αξιοποιώντας την προγραμματιστική πλατφόρμα Scratch, προσομοίωσαν τις πραγματικές συνθήκες μιας διαστημικής αποστολής, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας ένα ροβερ που κινείται στην επιφάνεια του πλανήτη. Μέσα από τη δραστηριότητα, κατανόησαν τις τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ροβερ της NASA και ακολούθησαν βήμα προς βήμα τη διαδικασία σχεδιασμού μιας τέτοιας αποστολής. Προγραμμάτισαν την κίνηση του ροβερ, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα του πληκτρολογίου για να το καθοδηγήσουν, ενώ ενσωμάτωσαν επιστημονικούς στόχους στους οποίους το ροβερ πρέπει να φτάσει για να συλλέξει δεδομένα. Για να κάνουν το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον και με μεγαλύτερες προκλήσεις, πρόσθεσαν χρονόμετρο για την αντίστροφη μέτρηση του χρόνου αποστολής και σύστημα βαθμολογίας για να ανταμείβουν τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων. Επιπλέον, ενσωμάτωσαν επικίνδυνες περιοχές στο παιχνίδι, που οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως τη μείωση της βαθμολογίας ή την απώλεια χρόνου. Μπορείτε να δείτε τα έργα των μαθητών/τριών εδώ.

    Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων στον προγραμματισμό, την κατανόηση των τεχνολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ροβερ της NASA και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω της διαδικασίας δημιουργίας και βελτίωσης του παιχνιδιού. Οι μαθητές/τριες εξασκήθηκαν στη χρήση βασικών προγραμματιστικών δομών, όπως εντολές κίνησης, συνθήκες ελέγχου και μεταβλητές, για να σχεδιάσουν ένα λειτουργικό σύστημα πλοήγησης του ροβερ. Επιπλέον, έμαθαν να διαχειρίζονται γεγονότα και αλληλεπιδράσεις, προγραμματίζοντας την αντίδραση του ροβερ σε επιστημονικούς στόχους και επικίνδυνες περιοχές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ανέπτυξαν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την αλγοριθμική σκέψη και τη λογική σχεδίαση παιχνιδιών, ενώ παράλληλα εξοικειώθηκαν με τη δημιουργία μιας προσομοίωσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ροβερ της NASA.

     Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86), Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70)

  • Trip to the Moon, animation

    Trip to the Moon, animation, 2025Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης, στο μάθημα της Πληροφορικής και στο πλαίσιο του προγράμματος myth2space, ανέλαβαν τη δημιουργία ενός animation με τίτλο "Trip to the Moon", χρησιμοποιώντας το περιβάλλον προγραμματισμού EasyLogo. Αξιοποιώντας απλές εντολές, όπως κίνηση προς τα εμπρός ή πίσω, περιστροφή δεξιά ή αριστερά και αλλαγή χρώματος, σχεδίασαν γραμμές, σχήματα, εικόνες και μετέτρεψαν τις ιδέες τους σε μια οπτική αφήγηση. Αρχικά σχεδίασαν το υπόβαθρο του animation, ενώ στη συνέχεια κατασκεύασαν το διαστημόπλοιο, χρησιμοποιώντας γεωμετρικά σχήματα και συνδυασμούς εντολών κίνησης. Στο τελικό στάδιο, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν τα καρέ της διαδρομής του διαστημοπλοίου από τη Γη προς τη σελήνη, συνδυάζοντας κίνηση, ρυθμό και οπτικά εφέ. Η διαδικασία αυτή δεν ενίσχυσε μόνο τη φαντασία των μαθητών/τριών αλλά και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται σύνθετα προβλήματα, σπάζοντάς τα σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα, το οποίο ωθεί τους μαθητές/τριες βιωματικά να αναπτύξουν την αναλυτική και συνθετική σκέψη τους.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

  • Εισαγωγή στο Design for change

    Design for change

    Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετέχουν στο Διεθνές δίκτυο για την αειφορία «Από τη μυθολογία στο διάστημα» παρακολούθησαν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025 την επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Εισαγωγή στο Design for change. Η παιδαγωγική τεχνική για τη δημιουργία ενεργών πολιτών» που διοργάνωσε το Δίκτυο σε συνεργασία το World Human Forum. Μετά την εισαγωγή από την κα. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρο του World Human Forum, ακολούθησε παρουσίαση της Μεθόδου Design for Change και παράδειγμα εφαρμογής από την κ. Ελίζα Τζιαμαλή, Εκπαιδευτικό ΠΕ06 και την κ. Βίκυ Αρχοντίδου, Design For Change partner for Serbia, teacher trainer.

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Βέργου Βασιλική, Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, Νικολού Αγγελική, Χειλάς Αθανάσιος

  • Εορταστική Τηλεδιάσκεψη Myth2space, Ε' τάξη

    Εορταστική Τηλεδιάσκεψη Myth2space

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης των δύο συνεργαζόμενων σχολείων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα -Myth2space" (2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ιωαννίνων & 10ο Δ.Σ. Αμαρουσίου) συνδέθηκαν σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 σε μία διαφορετική, εορταστική τηλεδιάσκεψη. Αντάλλαξαν ευχές για Καλά Χριστούγεννα και ακούστηκαν και από τις δύο τάξεις τα Κάλαντα. Οι μαθήτριες Στεφανία Α. και Μιράντα Τσ. έπαιξαν με το αρμόνιο και τη μελόντικα τα Κάλαντα! Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι δύο τάξεις ήταν ιδιαίτερα γιορτινή και χριστουγεννιάτικη!   

    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70)

  • 1η τηλεδιάσκεψη Myth2space, ΣΤ' τάξη

    Myth2space

    Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, στα πλαίσια του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα-Myth2space", πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Τηλεδιάσκεψη με το συνεργαζόμενο σχολείο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Αττικής, εγκαινιάζοντας έτσι μια δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να συστηθούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να παρουσιάσουν την πόλη, το σχολείο και την τάξη τους. Μπορείτε να δείτε την παρουσίασή μας εδώ.

    Μέσα από τις παρουσιάσεις, οι μαθητές/τριες ανέδειξαν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των περιοχών τους, μοιράστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την καθημερινότητά τους, ενώ συζήτησαν για τις επόμενες δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτή η πρώτη διασχολική επαφή έθεσε γερές βάσεις για τις επόμενες δραστηριότητες του προγράμματος και ενίσχυσε το ενδιαφέρον των παιδιών για τη διασύνδεση της μυθολογίας με το διάστημα. Ανυπομονούμε για τις επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις και τις νέες συναρπαστικές προκλήσεις που επιφυλάσσει το πρόγραμμα! 🚀

  • 1η τηλεδιάσκεψη Myth2space, Ε' τάξη

    1η τηλεδιάσκεψη Myth2space

    Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας τηλεδιάσκεψη στα πλαίσια του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα -Myth2space". Σκοπός του Δικτύου είναι να αποτελέσει το ερέθισμα για την ενεργοποίηση των σχολείων (εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών) σε θέματα που αφορούν τόσο τον ελληνικό πολιτισμό όσο το περιβάλλον και την επιστήμη. Αφορμή αποτέλεσε η αποστολή Artemis της NASA και η πρόσφατη συμμετοχή αστροναυτών ανεξαρτήτως φύλου και φυλετικής/εθνοτικής καταγωγής σε διαστημικές αποστολές με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη. Οι θεματικές ενότητες του Δικτύου σχετίζονται άμεσα με την τριπλή διάσταση της διαστημικής αποστολής, η οποία εκπέμπει μηνύματα ανθρωπιστικά (ισότιμη κοινωνική θέση όλων των ατόμων χωρίς διακρίσεις, ιστορική εμπειρία), οικολογικά (απειλές στο ανθρωπογενές περιβάλλον λόγω της κλιματικής κρίσης και διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων) καθώς και επιστημονικού ενδιαφέροντος (τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα).

    Το συνεργαζόμενο σχολείο μας είναι το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Μαρίκα Συμεωνίδου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης των δύο σχολείων παρουσίασαν τις πόλεις τους, το σχολείο τους και την τάξη τους! Μπορείτε να δείτε την παρουσίασή μας εδώ.

    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

Κύλιση στην Αρχή