Δράσεις του Σχολείου μας

Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' και Ε' τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας», του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική, την Ακαδημία Νευροεπιστημών και τη Σχολή Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», στις 08 και 11 Μαρτίου 2024. Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει σε μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου και να τους ευαισθητοποιήσει για τη σημασία της γνώσης για το νευρικό μας σύστημα, αλλά και τη σημασία της δημιουργικής σκέψης και της αναζήτησης της πρωτοτυπίας. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές και μαθήτριες κατανόησαν ότι οι λειτουργίες του σώματός μας και κάθε έκφανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς ρυθμίζονται από τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευθυμίου Χριστίνα-Μαρία, Χειλάς Αθανάσιος (ΠΕ70) 


Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες μας συμμετείχαν στις παρακάτω δράσεις:

1) Προβολή της ταινίας "Από τα πρώτα βήματα... μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα", που παρουσίσε την ιστορική διαδρομή της επιστημονικής γνώσης για τον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με εντυπωσιακές εικόνες του εγκεφάλου από πραγματικά ερευνητικά ευρήματα. Με κατανοητό αλλά συναρπαστικό τρόπο κατάφερε να μυήσει τους θεατές στις βασικές αρχές της Νευροεπιστήμης.

2) Εκπαιδευτικά εργαστήρια στα οποία οι μαθητές ειχαν την ευκαιρία να μάθουν τις βασικές αρχές δομής και λειτουργίας του εγκεφάλου και των νευρωνικών δικτύων, πάνω σε εκπαιδευτικά προπλάσματα εγκεφάλων και μικροσκόπια υπό την καθοδήγηση επιστημόνων της ομάδας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας.

3) Βιωματικά εργαστήρια με στόχο την κατανόηση των λειτουργιών του νευρικού συστήματος, όταν αναζητά τρόπους δημιουργικής έκφρασης και όταν προσπαθεί να ικανοποιήσει την περιέργειά του με πρωτότυπες επιλογές. Οι μαθητές μαζί με φοιτητές και καθηγητές συμμετείχαν σε παιχνίδια και πειραματικές διαδικασίες και μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε με τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες της ομάδας κατανόησαν τις πολύπλοκες διεργασίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πέσχο Δημήτρη, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μας χάρισε μια μοναδική εμπειρία στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας περιηγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου και ενημερώθηκαν για όλα τα εκθέματα που έχουν σχέση με την Ιστορία της Ιατρικής.

Κύλιση στην Αρχή