art banner

Θεοί και Ήρωες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, 2023

Η εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, αποδείχθηκε μια συναρπαστική ανασκόπηση στην κληρονομιά μας, με τον μαγικό κόσμο των Θεών και των Ηρώων του αρχαίου κόσμου να αναδύεται μπροστά μας. Πριν την επίσκεψη οι μαθητές/τριες προετοιμάστηκαν μέσα από την ενασχόλησή τους με το εκπαιδευτικό υλικό που τους προσφέρθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας ενώ δεν παραλείφθηκε η αναφορά στο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Α. Κωνσταντινίδη, όπου στεγάζεται το μουσείο.

Το θέμα "Θεοί και Ήρωες", μας οδήγησε σε ένα ταξίδι στον χρόνο, 19 αιώνες πριν, εξερευνώντας την τοπική ιστορία με έμφαση στον Τρωικό πόλεμο και τη μοναδική παράδοση που θεωρεί τους Ηπειρώτες ως απογόνους του Αχιλλέα. Η μεταφορά αυτής της μυθολογικής παράδοσης στους μαθητές μας έγινε δυνατή μέσα από την εκπληκτική αφήγηση της αρχαιλόγου κ. Ελένης Βασιλείου η οποία μετέφερε του μαθητές στην εποχή του Τρωϊκού Πολέμου και συνέδεσε την ύπαρξη του Αχιλλέα με τον Ναϊο Δία και τη Διώνη, εμβληματικές θεότητες που κατοικούσαν κάτω από την ιερή φυγό του Μαντείου της Δωδώνης. Η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων αναδείχθηκε ως μια συναρπαστική εμπειρία, ενισχύοντας την κατανόησή μας για τους θεούς και τους ήρωες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας μέσα από την σύνδεσή με την τοπικό αρχαιολογικό παρελθόν.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70) 


Ένα από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της ήταν η προβολή εικαστικής ψηφιακής αναπαράστασης της σκηνής του θανάτου του Έκτορα, μιας από τις πιο διάσημες στιγμές του Τρωικού πολέμου. Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από την εκλυτική ατμόσφαιρα του μουσείου, βυθίστηκαν στην επική σκηνή του θανάτου του Έκτορα. Η εικαστική απόδοση έδωσε ζωή στον μύθο, με τις λεπτομέρειες της σκηνής να ξεπηδούν με εντυπωσιακή ευκρίνεια πάνω στην σαρκοφάγο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Κάθε κίνηση, κάθε έκφραση, αιχμαλώτισε την ένταση και τον πόνο του επικού γεγονότος. Η προβολή αυτή δεν ήταν απλά μια αναπαράσταση, αλλά μια εικονική εμβάθυνση στην καρδιά του μύθου, προσφέροντας στους μαθητές/τριες νέους τρόπους κατανόησης του πολιτισμού μας. Η ένωση της μυθολογίας με την τέχνη δημιούργησε έναν πολυδιάστατο χώρο, όπου οι αρχαίες ιστορίες ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μικρών μαθητών.

Κύλιση στην Αρχή