Δράσεις του Σχολείου μας

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, 2017

Με αφορμή την 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού το Σχολείο μας αφιέρωσε χρόνο σε δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού, από 6 έως 10 Μαρτίου 2017, με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και την επαγρύπνηση όλων των μελών τους για την έγκαιρη παρέμβαση.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 6-3-2017 το σχολείο μας σε συνεργασία με την κ. Έρη Φείδη, ψυχοπαιδαγωγό του κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής τη Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων, οργάνωσε στην Ε' και ΣΤ' τάξη ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις για το ασφαλές διαδίκτυο και την ενδοσχολική βία. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η πρόληψη, μέσω της ευαισθητοποίησης των μαθητών στην αναγνώριση και αντιμετώπιση καταστάσεων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού καθώς και η εκπαίδευση στη σωστή χρήση του Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες αξιοποιώντας online εκπαιδευτικό υλικό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας για θέματα που αφορούν: την αλληλογραφία, το gaming, το διαδικτυακό εκφοβισμό και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 


Επίσης με ερέθισμα ιστορίες από το βιβλίο Μίλα μη φοβάσαι (τρεις ιστορίες για τη βία στο σχολείο, συλλογικό έργο των Ελένη Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιοπούλου, Τζέμη Τασάκου - Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, 2010), τα παιδιά μοιράστηκαν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους για την ενδοσχολική βία και ανέδειξαν τρόπους αντιμετώπισής της.

Οι μαθητές/τριες της Δ' τάξης άκουσαν την ιστορία: «Στη φωλιά του Νίκου» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που συμπεριλαμβάνεται στο παραπάνω βιβλίο.

"Ο Νίκος μεγαλώνει σε μια οικογένεια με αρκετά προβλήματα. Στο προηγούμενο σχολείο του αντιμετώπιζε διακρίσεις και εκφοβισμό, έτσι επινόησε μια ανορθόδοξη μέθοδο για να βρίσκει φίλους: κλέβει μικροαντικείμενα και αργότερα κάνει ότι τα βρήκε, ώστε να γίνεται αγαπητός. Φέτος ήταν σειρά για τα μπλε γυαλιά του Γιώργου να βρεθούν στη φωλιά του, όμως το μικρό παιδί δεν μπορεί να δει χωρίς αυτά και στο σχολείο δημιουργείται αναστάτωση. Ο Νίκος μετανιώνει και αποφασίζει να επιστρέψει τα γυαλιά μέσω του αγαπημένου του δασκάλου, δεν έχει όμως υπολογίσει την αντίδραση του διευθυντή…"

Ακολούθησε προβολή της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κουφονίκος με τίτλo "Τα Μπλε Γυαλιά" με σενάριο το οποίο βασίστηκε στην παραπάνω ιστορία, ενώ του ρόλους ερμηνεύουν μαθητές B' τάξης. Μέσα από την ταινία μεταφέρθηκαν μηνύματα και προβληματισμοί σχετικά με το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας, περνώντας παράλληλα θετικά μηνύματα. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησαν ερωτήσεις που βοήθησαν τη συζήτηση με τα παιδιά για το θέμα της βίας και στη συνέχεια πήραν αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε κανένα παιδί να μην καταπιέζεται και να μη νιώθει άνετα. Τέλος χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν ένα σύνθημα κατά της ενδοσχολικής βίας.

Οι παραπάνω δράσεις έχουν ως σκοπό να συμβάλλουν στην πρόληψη της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών μέσα από την αλλαγή στάσεων σε θέματα διαφορετικότητας, προκαταλήψεων, κοινωνικού αποκλεισμού και ενδοσχολικής βίας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κύρκου Βερενίκη, Λώλη Ελευθερία, Χειλάκη Αγγελική, Βέργου Βασιλική

Κύλιση στην Αρχή