art banner

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

09/04/2014: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης

Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Γ? τάξη με τη συνεργασία των γονέων και κηδεμόνων. Η συγκεκριμένη δράση, την οποία παρακολούθησαν οι γονείς των μαθητών, αποσκοπούσε στο  να κατανοήσουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο τις λατρευτικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, αφού έγινε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιήθηκε λατρευτικό δρώμενο αναπαράστασης προσφορών-σπονδές στο υπαίθριο ιερό του Δωδωναίου Δία κάτω από την ιερή «Δρύα».

Επίσης, δεδομένου ότι πλησίαζε ο εορτασμός του Πάσχα, επιχειρήθηκε να εντοπιστούν λατρευτικές εορτές στην περίοδο της άνοιξης στην αρχαιότητα. Έτσι, δόθηκε ενημερωτικό κείμενο στους μαθητές και διευκρινίστηκε ότι οι «αναστάσιμες» αιώρες που στήνονταν την εποχή της άνοιξης μαζί με τον εορτασμό του Πάσχα στα χωριά, αποτελεί ένα πανάρχαιο έθιμο ήδη από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού, όπως αποδεικνύεται από σχετικές αγγειογραφίες. Η δράση, μάλιστα, ολοκληρώθηκε με το στήσιμο υπαίθριας αιώρας.

Α. Ενημέρωση για το Αρχαίο Θέατρο

Β. Αναπαράσταση Σπονδών στο Δωδωναίο Δία

Γ. Υπαίθριο Παιχνίδι με αιώρα

Η μεγάλη ανοιξιάτικη εορτή της Χριστιανοσύνης

Ο Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του έτους και το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα «aperiο» που σημαίνει ανοίγω, γιατί το μήνα αυτό ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια. Στο μήνα αυτό εορτάζεται συνήθως και το Πάσχα, μία εορτή χριστιανική, όμως με αρχαίες ρίζες και όχι μόνο ελληνικές. Πολλοί θεωρούν ότι το Πάσχα έχει τις ρίζες του σε μία ανοιξιάτικη γιορτή των Αιγυπτίων. Οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τότε εκείνη την περίοδο του χρόνου, όταν η ημέρα άρχιζε να γίνεται μεγαλύτερη από τη νύχτα. Με άλλα λόγια, όταν το φως νικούσε το σκοτάδι. Αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αντίστοιχες γιορτές την ίδια χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, στη Δήλο γινόταν μία μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή για να καλωσορίσουν την ανάσταση της φύσης με το πέρασμα του χειμώνα. Παράλληλα, εύχονταν στους Κυκλαδίτες ναυτικούς, οι οποίοι αυτή την εποχή του έτους ξεκινούσαν τα ταξίδια τους, καλοτάξιδοι. Την ίδια εποχή και οι Αθηναίοι καλωσόριζαν την άνοιξη με μία περίφημη γιορτή, τα «Ανθεστήρια».


 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λώλη Ελευθερία

Κύλιση στην Αρχή