Εκπαιδευτικοί Όμιλοι

Όμιλος Αειφορίας: «Ανακαλύπτοντας τα βότανα της πατρίδας μας μέσα σε φλυτζάνια, κατσαρόλες, λέξεις, ιστορίες και εικόνες»

 • Φυσικές Βαφές για Πασχαλινά Αυγά

  Φυσικές Βαφές για Πασχαλινά Αυγά

  Στον Όμιλο της Γ' τάξης, ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία προετοιμασίας για το Πάσχα. Οι μαθητές/τριες εξερεύνησαν τις φυσικές βαφές για τη διακόσμηση των πασχαλινών αυγών, χρησιμοποιώντας λαχανικά και μπαχαρικά. Αυτή η δραστηριότητα συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τη γνώση των φυσικών υλικών, καθώς και μια προσέγγιση πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να συνδεθούμε με τις παραδόσεις και να μάθουμε για τη δύναμη των φυσικών χρωστικών.

  Ξεκινήσαμε με την προετοιμασία των βαφών. Για το κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιήσαμε παντζάρια, ενώ για το κίτρινο, χρησιμοποιήσαμε κουρκουμά. Για τις μπλε αποχρώσεις, δοκιμάσαμε κόκκινο λάχανο, και για το πράσινο, προσθέσαμε σπανάκι. Όσον αφορά το πορτοκαλί, αξιοποιήσαμε φλούδες κρεμμυδιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι μαθητές είδαν από κοντά πώς τα φυσικά υλικά μπορούν να παράγουν ζωντανά χρώματα. Τα αυγά αφέθηκαν να μουλιάσουν για να απορροφήσουν το χρώμα. Όσο περιμέναμε, συζητήσαμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν και πώς μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας. Όταν τα αυγά ήταν έτοιμα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κάθε αυγό είχε τη δική του μοναδική απόχρωση και σχέδιο. Οι μαθητές/τριες διασκέδασαν βλέποντας τις διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις και ήταν περήφανοι για τη δημιουργία τους. Τα αυγά τοποθετήθηκαν σε ένα καλάθι ως σύμβολο της Πασχαλινής γιορτής. Επιπλέον διακοσμήσαμε τα αυγά μας με την τεχνική του ντεκουπάζ χρησιμοποιώντας ως κόλλα το ασπράδι του αυγού στα πλαίσια της χρήσης φυσικών υλικών ακόμη και για τις κατασκευές μας.

  Αυτή η δραστηριότητα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε για τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις στις τεχνητές βαφές, να πειραματιστούμε με τα χρώματα και να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία των φυσικών πόρων. Ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους μαθητές να συνδεθούν με την παράδοση και να αναπτύξουν μια πιο ουσιαστική σχέση με το Πάσχα. Ευχόμαστε σε όλους ένα χαρούμενο και δημιουργικό Πάσχα!

  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

 • Ας γράψουμε ένα βιβλίο…

  Ας γράψουμε ένα βιβλίο…

  Βελούδινα λουλούδια ανθίζουν στον κήπο της φαντασίας και οι σελίδες γεμίζουν με μαγευτικές ιστορίες. Είναι η στιγμή που ο Όμιλος της Γ΄ τάξης με θέμα τα Βότανα αναδεικνύει τις δημιουργικές πτυχές των μαθητών/τριών μέσα από το πιο αγαπημένο φυτό της φύσης: το χαμομήλι.

  Αυτή η μικρή έκδοση συλλέγει τις μικρές ιστορίες που έγραψαν οι μαθητές/τριες, χρησιμοποιώντας λέξεις που "έφυγαν από τη χύτρα της φύσης" … και μπήκαν μαζί για να αφηγηθούν μικρές και απλές ιστορίες για το βότανο της άνοιξης. Οι ιστορίες αυτές συγκεντρώθηκαν σε ένα ψηφιακό βιβλίο φτιαγμένο με το εργαλείο storyjumper. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί σε έναν κόσμο γεμάτο όμορφες παιδικές ιστορίες!

  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70) 

 • Μαγεία Βοτάνων και Τέχνη Σαπουνιού ή … λίγη χημεία στον όμιλό μας…

  Μαγεία Βοτάνων και Τέχνη Σαπουνιού ή … λίγη χημεία στον όμιλό μας…Στα πλαίσια του Ομίλου της Γ΄ τάξης με τίτλο “Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω λουίζα και βασιλικό…” Ανακαλύπτοντας τα βότανα της πατρίδας μας μέσα σε φλυτζάνια, κατσαρόλες, λέξεις, ιστορίες και εικόνες, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την χαρά να συμμετέχουν σε ένα συναρπαστικό εργαστήριο με την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δήμητρα Κόβαλα - Δεμερτζή.

  Η δράση αυτή συνέδεσε τη μαγεία των βοτάνων με την τέχνη της σαπουνοποίησης, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της φύσης και της δημιουργικότητας. Καθώς η κ. Δεμερτζή ξεκίνησε τη δραστηριότητα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο των βοτάνων, του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τις ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν στην περιποίηση του δέρματος. Με μια παρουσίαση πλούσια σε πληροφορίες και ενθουσιασμό, ανακαλύφθηκαν τα μυστικά πίσω από τα διάφορα βότανα και τα αιθέρια έλαια, που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα σαπούνι απόλυτα φυσικό με βασικά συστατικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα αιθέρια έλαια των βοτάνων.

  Η διαδικασία της σαπουνοποίησης -εστεροποίησης είναι μια αληθινή τέχνη, καθώς οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν τη μεταμόρφωση των φυσικών συστατικών σε ένα ενυδατικό και αρωματικό προϊόν. Η δράση αυτή αποδείχθηκε ένας πλούσιος συνδυασμός γνώσης και δημιουργικότητας για τους μικρούς μαθητές του ομίλου μας που ζήτησαν να ανανεωθεί το ραντεβού μας με την κ. Κόβαλα- Δεμερτζή για να μας μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων μέσα από σχετικές επιστημονικές εργασίες. Ανυπομονούμε!!!

  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή