Βιβλία Γ' Τάξης

Μαγεία Βοτάνων και Τέχνη Σαπουνιού ή … λίγη χημεία στον όμιλό μας…Στα πλαίσια του Ομίλου της Γ΄ τάξης με τίτλο “Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω λουίζα και βασιλικό…” Ανακαλύπτοντας τα βότανα της πατρίδας μας μέσα σε φλυτζάνια, κατσαρόλες, λέξεις, ιστορίες και εικόνες, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την χαρά να συμμετέχουν σε ένα συναρπαστικό εργαστήριο με την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δήμητρα Κόβαλα - Δεμερτζή.

Η δράση αυτή συνέδεσε τη μαγεία των βοτάνων με την τέχνη της σαπουνοποίησης, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της φύσης και της δημιουργικότητας. Καθώς η κ. Δεμερτζή ξεκίνησε τη δραστηριότητα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο των βοτάνων, του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τις ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν στην περιποίηση του δέρματος. Με μια παρουσίαση πλούσια σε πληροφορίες και ενθουσιασμό, ανακαλύφθηκαν τα μυστικά πίσω από τα διάφορα βότανα και τα αιθέρια έλαια, που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα σαπούνι απόλυτα φυσικό με βασικά συστατικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα αιθέρια έλαια των βοτάνων.

Η διαδικασία της σαπουνοποίησης -εστεροποίησης είναι μια αληθινή τέχνη, καθώς οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν τη μεταμόρφωση των φυσικών συστατικών σε ένα ενυδατικό και αρωματικό προϊόν. Η δράση αυτή αποδείχθηκε ένας πλούσιος συνδυασμός γνώσης και δημιουργικότητας για τους μικρούς μαθητές του ομίλου μας που ζήτησαν να ανανεωθεί το ραντεβού μας με την κ. Κόβαλα- Δεμερτζή για να μας μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων μέσα από σχετικές επιστημονικές εργασίες. Ανυπομονούμε!!!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παναγιωτοπούλου Ελισάβετ (ΠΕ70)


Κύλιση στην Αρχή