banner-foreign-languages

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, 2021

Η 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας.

Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U., με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης οργάνωσε στα Ιωάννινα δύο εργαστήρια εξοικείωσης με την Γαλλική γλώσσα με τίτλο «L’abécédaire de l’environnement» τα οποία εμψύχωσε η κα Δανάη Ιωακειμίδη, υπεύθυνη συνεργασίας για την Γαλλική γλώσσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της ΠΔΕ Ηπείρου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2022 από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την Γαλλική γλώσσα κα Χάιδω Νάτση και εκπαιδευτικούς Γαλλικής γλώσσας.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου, κα Δανάη Ιωακειμίδη παρουσίασε στους μαθητές/τριες του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων εργαστήριο βασισμένο στο πρόγραμμα «Les enfants au secours de la planète bleue», «Τα παιδιά σώζουν τον γαλάζιο πλανήτη». Οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης (σχ. έτος 2022-2023) εμπλούτισαν τις γνώσεις τους μαθαίνοντας το λεξιλόγιο του περιβάλλοντος, τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θάλασσας στη Γαλλική γλώσσα, αλλά και αναγνωρίζοντας λέξεις σε διαφορετικές γλώσσες ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου. Επιπλέον δημιούργησαν το δικό τους αλφαβητάρι και έμαθαν τις ηπείρους και τις χώρες της Μεσογείου στη Γαλλική γλώσσα. Στο τέλος έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Μούτσιου Αλεξία-Αγγελική (ΠΕ05), Σπύρου Χριστίνα (Δασκάλα της Ε' τάξης)


Κύλιση στην Αρχή