Προγράμματα Αγωγής Υγείας

Νοιάζομαι και Δρω, 2016-2020

 • Νοιάζομαι και Δρω, 2019-2020

  noiazomaikaidrw

  Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω: εθελοντισμός-αλληλεγγύη-ενεργός πολίτης» στοχεύει στην κατανόηση των εννοιών και της σημασίας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, της στενής σύνδεσής τους με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, καθώς και στην καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε τα παιδιά να "νοιάζονται και να δρουν".

  • να εξοικειώσει τους μαθητές με τις έννοιες εθελοντισμός, ενεργός πολίτης, διαφορετικότητα, αλληλεγγύη, αειφορία, επιστήμη, περιβάλλον

  • να καλλιεργήσει στους μαθητές τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη ως τρόπος συμπεριφοράς και δράσης
  • να κινητοποιήσει τους μαθητές σε δραστηριότητες προσφοράς, αλληλεγγύης, βοήθειας και συναισθηματικής υποστήριξης, και, τέλος, την προώθηση της συμμετοχής στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον
  • να κατανοήσουν πώς ο άνθρωπος επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον αρνητικά μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητές του
  • να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες καλής επικοινωνίας, συνεργασίας και να αποκτήσουν ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντι στην εφαρμογή των δικαιωμάτων, συμμετέχοντας ενεργά και με ομαδικό πνεύμα
  • να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και της τρίτης ηλικίας
  • να ενημερωθούν από ειδικούς, να επεξεργαστούν και να συζητήσουν με αφορμή διάφορες πηγές πληροφόρησης

 • Ένα πολιτιστικό Περιοδικό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

  anixneytes thub

  Το ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ"της Β' τάξης (σχ. έτος 2019-2020), αποτυπώνει τη μεθοδολογία υλοποίηση του project "Ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από την Τέχνη και την Πολυγλωσσία", τα παιδαγωγικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και το παραγόμενο παιδαγωγικό υλικό που προέκυψε. Ειδικότερα πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό project με εργαλεία τον γλωσσικό πλουραλισμό και την τέχνη ως έναν οικουμενικό διάλογο για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Οι μαθητές έγιναν μικροί δημοσιογράφοι, πήραν συνεντεύξεις συνέταξαν και δημοσίευσαν άρθρα με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη διάχυση των παγκόσμιων μηνυμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρύτερη κοινότητα του σχολείου.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ελευθεριάδου Λασκαρίνα (ΠΕ70), Λώλου Μαρία (ΠΕ06), Τζακώστα Ζαμπέτα (ΠΕ05) 

 • Το βιβλίο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, 2020

  human rights thub

  Το in action αποτελεί ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ενεργοποίησης της σχολικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου χωρίς φτώχεια, πείνα και ανισότητες -έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και καλή εκπαίδευση, χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών.

  Το βιβλίο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τους μαθητές της Β' τάξης (Σχ. έτος: 2019-2020), είναι μια πολυδιάστατη αποτύπωση βασικών εννοιών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η ισότητα, η ισονομία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, ο ρατσισμόςκαι οι διακρίσεις, μέσα από την Τέχνη και τον Γλωσσικό Πλουραλισμό ως αποτέλεσμα ενός οικουμενικού διαλόγου για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα  κατά των ανισοτήτων και των διακρίσεων με σκοπό τη διάχυση στην ευρύτερη κοινότητα του σχολείου μας. 

  ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Οι εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται είναι η αποτύπωση της προσωπικής άποψης κάθε μαθητή/τριας ? δημιουργού, με παιδαγωγικό υλικό τα ανθρωπάκια ? παγκόσμια σύμβολα κατά των διακρίσεων και των ανισοτήτων του κοινωνικού ακτιβιστή καλλιτέχνη Keith Haring.

  ΚΕΙΜΕΝΑ: Τα μηνύματα που συνοδεύουν κάθε εικαστική δημιουργία του/της μαθητή/τριας είναι η προσωπική σκέψη του/της, όπως αυτή προέκυψε από την επαφή και την παρατήρηση του έργου τέχνης και αποτυπώθηκαν  στη μητρική και σε άλλες δύο γλώσσες (αγγλικά και γαλλικά)

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ελευθεριάδου Λασκαρίνα (ΠΕ70), Λώλου Μαρία (ΠΕ06), Τζακώστα Ζαμπέτα (ΠΕ05) 

 • Αγαπημένες συνήθειες, 2020

  corona padlet thub

  Κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Αγγλικών μέσω webex με τους μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης(σχ. έτος 2019-2020), δημιουργήθηκε μία ψηφιακή αφίσα (padlet) που αφορά τις καθημερινές αγαπημένες συνήθειες των μαθητών κατά την περίοδο του κορωναϊού. Μπορείτε να δείτε την ψηφιακή αφίσα εδώ.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Λώλου Μαρία, ΠΕ06

   

   

 • Άγγελοι Χριστουγέννων - Αγγελιοφόροι Ειρήνης, 2019

  xmas2019 eikastiki ekthesi thub

  Μια δυναμική αντάμωση σε μια Χριστουγεννιάτικη Αντιπολεμική Εικαστική Έκθεση μαθητών & εκπαιδευτικών του Ομίλου Εικαστικών, Γαλλικών, Αγγλικών του Σχολείου μας & του 5ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο, την ανισότητα και τις διακρίσεις που μαστίζουν τον σημερινό κόσμο και φερνουν αδικίες και καταπάτηση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

  Οι μαθητές γνώρισαν γνωστά έργα μεγάλων ζωγράφων και συνέδεσαν διαφορετικά ρεύματα της Τέχνης με θέμα το  δίπτυχο «πόλεμος - ειρήνη» με επίκεντρο τους άγγελους του Ραφαήλ της Αναγγένησης ως αγγελιοφόρους των Χριστουγεννων με μηνύματα για την ειρήνη και κατά επέκταση με τα αντιπολεμικά σουρεαλιστικά, εξπρεσιονιστικά και κυβιστικά έργα του Έρστ, Σαγκάλ, Πικάσο, Μαγκρίτ, Ματίζ, Κλεε,Μουνκ & Χένριγκ δημιουργώντας ένα πολυσύνθετο και πολύπλευρο καλλιτεχνικό μωσαϊκό με χρώματα, μηνύματα και ανατροπές δίνοντας τη δική τους προσωπική άποψη. 

  Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 6.30μ.μ. - 7.30μ.μ. θα γίνει ξενάγηση στα έργα από τους μαθητές των Ομίλων & θα λειτουργήσει βιωματική, διαδραστική γωνιά από τα νηπιάκια μας

 • Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, 2019

  Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, 2019

  xmas2019 thub

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α' και Β' Τάξεων του Σχολείου μας, σας προσκαλούμε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος για να χαρείτε μαζί μας τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου μας με τίτλο «Ναι, Βιρτζίνια υπάρχει Άγιος Βασίλης». Έργο βασισμένο στην αληθινή ιστορία της μικρής Βιρτζίνια Ο? Χάνλον και στο πιο πολυδιαβασμένο άρθρο εφημερίδας παγκοσμίως, που ενέπνευσε το ομώνυμο διήγημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου! Η παρουσία σας θα μας γεμίσει χαρά!

  Στον προθάλαμο της αίθουσας Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος θα λειτουργεί Χριστουγεννιάτικη Αντιπολεμική Εικαστική Έκθεση «Άγγελοι Χριστουγέννων - Αγγελιοφόροι Ειρήνης» του Ομίλου Εικαστικών, Γαλλικών, Αγγλικών του Σχολείου μας και του 5ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο, την ανισότητα και τις διακρίσεις που μαστίζουν τον σημερινό κόσμο και φερνουν αδικίες και καταπάτηση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Τα έργα θα παρουσιαστούν από τους μαθητές/τριες στις 6:30 με 7:30 μ.μ. 

 • Δράσεις εκπαιδευτικής ένταξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, 2019

  draseis amea thub

  Η ευλογία να συστεγαζόμαστε στο κτιριακό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, αλλά και να χρησιμοποιούμε τον ίδιο αύλιο χώρο, στάθηκε η αφορμή για να συνεργαστούμε με το 4ο Ειδικό Δ.Σ. Ιωαννίνων και να γνωριστούμε καλύτερα. Μέσα από κοινές αθλητικές δραστηριότητες και κοινές βιωματικές δράσεις, ανακαλύψαμε τον ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας να γεφυρώσουμε τη διαφορετικότητά μας και να είμαστε όλοι ίσοι μέσα από την αγάπη, το σεβασμό, την υποστήριξη, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Μέσα από το παιχνίδι, τη μουσική και το χορό μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε στη δική μας ξεχωριστή γλώσσα, τη γλώσσα των συναισθημάτων, την πανανθρώπινη γλώσσα, της αγάπης και της καρδιάς μας. Μια γλώσσα που ξέρει να αγαπάει, να γεμίζει χαρά, να σέβεται και να στηρίζει κάθε πλάσμα γύρω της.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γκουρογιάννη Ιωάννα (ΠΕ11)

Κύλιση στην Αρχή