Εργαστήριο Πληροφορικής

Δημιουργία ισχυρών κωδικών, 2023

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του νέου προγράμματος σπουδών για το μάθημα "ΤΠΕ και Πληροφορική", οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης (σχ. έτος 2022-2023) κατανούν τη σημασία της δημιουργίας ισχυρών κωδικών πρόσβασης και μαθαίνουν πώς να δημιουργούν κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος τρίτος αλλά εύκολο να τους θυμούνται οι ίδιοι.

Αρχικά έγινε συζήτηση με τους μαθητές/τριες για τον αν και που χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης (π.χ. στον υπολογιστή, το τάμπλετ, το κινητό τηλέφωνο ή τα παιχνίδια που παίζουν), καθώς και για τον λόγο που πρέπει να έχουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η αφίσα «Ισχυροί κωδικοί» και έγινε συζήτηση για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης. 

Επιπλέον παρουσιάστηκε το βίντεο Ο GDPR και οι 40 κλέφτες – Κωδικοί και στη συνέχεια, όπως προτείνεται στο βίντεο, έπαιξαν το παιχνίδι «Βγαίνει η βαρκούλα».  Κάθε ομάδα μαθητών/τριών, αξιοποιώντας τα συνεργατικά έγγραφα της Google, πήρε ένα τετράστιχο από ένα παιδικό τραγουδάκι και χρησιμοποίησε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης, καθώς και τα σημεία στίξης, ώστε να δημιουργήσει ισχυρούς κωδικούς. Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα εδώΓια τον έλεγχο των κωδικών οι μαθητές/τριες χρησιμοποίησαν τα online εργαλεία The Password Meter και Kaspersky password checkerΤέλος απάντησαν στο κουίζ Ισχυροί Κωδικοί.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική, ΠΕ86

Κύλιση στην Αρχή